• הפגישות ומה שמסביב

תפקידו של האיש בעולם התורה וביהדות בפרט

הרב יצחק גרינבלט

י"ז מרחשון תשע"ב
שאלה
שלום וברכה לכבוד הרב, אני בעלת תשובה ונמצאת בשלב של שידוכים והוצא לי בחור ישיבה. יש לו תכונות טובות ושאיפתו היא אך ורק ללמוד תורה כל היום ולא היה רוצה לעבוד חצי יום יחד אם הלימוד. מעבר לפרט הזה הוא מאוד מאוד מוצא חן בעיני. שלא תבין אני אשמח לבחור שלומד, וגם את הרצון הגדול והשאיפה שלו לקדושה והלימוד אני מאוד אוהבת בו, אני בטוחה שחיים עם בן תורה זה משהו אחר, רק שאצלי קיים פחד להגיע לעניות אם הוא רק ילמד ואני זו שאפרנס, מה גם שיש לי מחשבות ושאלות מה הוא תפקידו של האיש בעולם התורני? ובן תורה בכלל.. כי באמת נרקמה אצלי התחושה שעלי כל העול "הגשמי" יפול באופן המעשי על כתפיי ואיך בעצם אוכל לעמוד בזה: אצא לעבוד (פרנסה) גידול וחינוך הילדים ולהיות עקרת הבית שזה בישולים ונקיונות... ובאמת אני לא מצליחה למצוא סדר תפקידים בין האיש ואישה ואו גם את השיוויון. תוכל להסביר לי את העיניין הזה כדי שאוכל לקבל סדר בראש, פרופורציה ורוגע נפשי, שאם כן לא אפסול את השידוך? תודה רבה ושבת שלום
תשובה
ב"ה שלום לך. מאוד שמחתי לקבל את שאלתך, ומאוד הבנתי את החששות ואת התהיות שאת מעלה. אכן, בזמנים עברו, הדבר המצוי ביותר היה שהאשה מקומה בבית, לדאוג לצרכי הבית, ואילו הבעל תפקידו היה לצאת מהבית ולהביא פרנסה. גם כיום למרות השינויים הרבים שבמסגרת הכלכלית העולמית, ברוב המשפחות עיקר הפרנסה היא על ידי עבודתו של הבעל ולכן ללא ספק שמצב שבו הבעל יושב ולומד תורה והאשה היא זו שאחראית על הפרנסה היא מציאות חריגה. יחד עם זה חשוב לדעת שלפעמים נכון לחרוג מהדבר המקובל, ולהתמסר לדברים שהם חשובים בעינינו, גם אם הדברים ידרשו מאיתנו השקעה רבה יותר, ואפילו חיים של צמצום. אין ספק שלימוד תורה והתמסרות ללימוד זה הוא אחד מהדברים החשובים ביותר. התורה היא הבסיס של כל העולם, וכל העולם צריך את התורה. כל אדם שלא מתעלם מהמציאות שסביבו, בעם ישראל בפרט ובעולם בכלל, מבין כמה חשוב לקדם את העולם, כמה חשוב לעשות כל מה שאנו יכולים כדי שהעולם יגיע לתיקון שלו, כדי שהעולם יתקדם ויגיע לשלמות טובה באמת, שלמות שלכולם יהיה טוב יותר, ושהעולם כולו יהיה יותר קשור לאבינו שבשמים. לצורך כך, אין ספק שהעולם זקוק מאוד ללימוד תורה, וזקוק מאוד לאנשים שמוכנים ושמתאימים להתמסר ללימוד תורה, והם יקדמו מאוד את המצב הרוחני של העם, ויעזרו לו להגיע אל היעוד האמיתי שלו, להיות עם שבכל מעשיו מקדש את ה' בעולם. התמסרות זו היא משימה חשובה מאוד, וגם אם היא לזמן מסויים, ולאחר מכן הבעל יוצא ללמוד מקצוע ולעבוד, היא התמסרות חשובה מאוד. יחד עם זה, כל אחד צריך לדעת לבחון את עצמו, איזה יעדים מתאימים לו ואילו יעדים "גדולים עליו" ושהוא מחפש לחיות חיים יותר פשוטים. זו בחירה אישית, שללא ספק שבנויה לא מעט על תפיסת העולם של האדם, על המוכנות ועל ראיית החשיבות של הדברים. לכן, בסופו של דבר השאלה חוזרת אלייך, כמה את מרגישה שאת מסוגלת להתמסר ליעוד גדול כזה, האם זה מתאים לך, או שמא זה מעט גדול עלייך? זו שאלה שרק את תוכלי לענות עליה. רק את מכירה באמת את עצמך ורק את יודעת את הכוחות שלך ואת היכולות שלך. לכן, חשוב מאוד שתשבי עם עצמך ותקבלי החלטה לאיזה כיוון את בוחרת ללכת בחיים, ואני מאמין שתזכי להצליח, ולעלות על דרך המלך. בברכה הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com