• תרומות ומעשרות - כללי

תרומות ומעשרות לכמה פירות יחד

מכון התורה והארץ

ט שבט תשע"ב
שאלה
שלום וברכה, רציתי לדעת בנוגע לתרומות ומעשרות. כאשר מגדלים בחצר פירות שונים, האם יש אפשרות להקל בעניין ולעשות מעשר פעם אחת במקום כל פעם כאשר מורידים כמה פירות בודדים מהעץ? מכיוון שאבא שלי כל כמה ימים קוטף כמה פירות ולפעמים אני לא יודעת איזה פירות קטף ועשיתי עליהם מעשר ואיזה לא. תודה רבה.
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' אם יש חשש לתקלה (כפי הנאמר במכתב), אפשר לומר נוסח הפרשה מראש. יש לעשות הפרשה זו כל שבוע. יש לקחת מעט יותר מאחוז מכל הפירות שיקטפו השבוע. יש לדאוג שפירות אלו ישמרו עד שבוע הבא כשתעשה ההפרשה הבאה. ומכיוון שיש בגינה מספר עצים, יש להפריש מכל מין על מינו. ולאחר מכן יש לומר נוסח הפרשה מראש. הנוסח כאן הוא על פי משפט כהן (סי' לה): נוסח סדר הפרשת תרומות ומעשרות על להבא תולש פרי אחד, או שנים או יותר, ואומר: הנני קובע פרי זה, - או פירות אלו, - שיהיה להפריש מזה תרומה גדולה ותרומת מעשר, על כל מה שאני, - או מי שהוא מבני ביתי או כל מי שיאכל מפירותי, - עתיד לתלוש ולאכול מפירותי. וחוזר ואומר: כשיעור גודל חטה אחת מצד התחתון של פרי זה הרי הוא תרומה גדולה על כל הפירות, שאני, - או מי שהוא מבני ביתי או כל מי שיאכל מפירותי, - עתיד לתלוש ולאכול, בכל פעם, עד שיתמלא כל הפרי ויעשה כולו תרומה. ואחר כך נוטל פרי תלוש אחר ואומר: אחד ממאה ממה שיש כאן בצד התחתון של פרי זה נגד כל מה שאתלוש ואוכל, אני, - או מי שהוא מבני ביתי או כל מי שיאכל מפירותי, - בכל פעם, יהי' מעשר, ושאר חלקי מעשר יהיו בצד התחתון של כל הפירות, שאני, - או מי שהוא מבני ביתי או כל מי שיאכל מפירותי, - עתיד לתלשן, לכשיתלשו מעכשיו, ואותו חלק המאה מעשר שבפרי התלוש הזה יהי' תרומת מעשר על המעשר של הפירות המחוברים, לכשיתלשו. ואם ישאר מהפרי, שיחדתי לתרומה גדולה, או מהפרי שיחדתי לתרומת מעשר, אחר כל היום והלילה של אכילתנו מהפירות שנתלוש, יהי' הנשאר ג"כ תרומה בכל מקום שהוא סמוך לתרומה ולתרומת מעשר שלמעלה. ומעשר שני יהי' בצד העליון של כל הפירות, שאוכל אני, - או מי שהוא מבני ביתי, או כל מי שיאכל מפירותי, - לכשיתלשו, ויהיו מחוללין ופדויין (הן וחומשן) על פרוטה, או שוה פרוטה, שיחדתי לפדות בה מעשר שני. ובשנת מעשר עני יאמר כן, שהוא מיחד את הצד העליון למעשר עני. ובכל פעם שתולש לאכול יאמר: אני סומך על מה שפירשתי בשעה שקראתי את שם התרומ"ע על הפירות התלושין, שיחדתי אותם לתרומ"ע על הפירות הללו לכשיתלשו. (עה"ק ירושלים ת"ו, שנת תר"ץ)