• שאלות כלליות

לנשק תפילין ב"פותח את ידך" ועוד

הרב יצחק בן יוסף

כ"ט שבט תשע"ג
שאלה
ב"פותח את ידיך", ב-"ישמחו השמים" וב"יוצר אור", מנשקים את התפילין. מהיכן המקור? תודה
תשובה
בגמ' במנחות (לו,ב) מובא שחייב אדם למשמש בתפילין בכל שעה קל וחומר מציץ, ומה ציץ שאין בו אזכרה אחת אמרה תורה והיה על מצחו תמיד, שלא יסיח דעתו ממנו, תפילין שיש בו אזכרות הרבה על אחת כמה וכמה. וכך פסק שו"ע כח,א. וישנם מנהגים עד 10 פעמים במהלך התפילה. פותח את ידיך - מוזכר בטעמי המנהגים עמ'תקמח -תקמט. ישמחו השמים - ליקוטי מהרי"ח. יוצר אור- שער הכוונות ראה ילקוט יוסף סימן כח,הערה ב.