- הלכה
- בצל, דבר חריף וחיתוך בסכין
שאלה
האם יש מקור ועניין לכך ששמים בשקית המלח כפית חד פעמית/פרווה, כיון שאם ישימו בה כפית בשרית או חלבית המלח יהפך לבשרי או חלבי?
תודה ויישר כוח
תשובה
ב"ה
שלו-ם וברכה,
נפסק בשולחן ערוך (יורה דעה צ"ה, ז' וכן ק"ה, י"ג) מלח או תבלין שנתונים בקערה של בשר מותר לתנם בחלב. הסיבה מבוארת ברמ"א (על פי תוס': טהור מליח, חולין קי"ג.) כי מלח יבש לא בולע מהכלי וזה בתנאי שהכלי נקי. אולם הרמ"א מסיים (על פי התוס' הנ"ל) והמחמיר לכתחילה תבוא עליו ברכה. השפתי כהן בנקודות הכסף מביא בשם האיסור והיתר הארוך שסיבת החומרה היא מחשש שהכלי לא נקי.
לכן אם הוציא מלח בכף חלבית או בשרית נקייה המלח נשאר פרווה אלא לכתחילה טוב להחמיר ולהשתמש בכף פרווה.
יש לייחד מלחיות פתוחות לחלבי ובשרי כי לפעמים נוגע במלח ביד מלוכלכת בבשר או חלב, במלחיות סגורות אין את החשש הזה אולם קיים חשש כאשר ממליחים פרוסה המרוחה בגבינה לפעמים המלחיה נוגעת בגבינה והיא נדבקת בחורי המלחיה.
בברכה,
הרב חגי בר גיורא