• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

היתר לחילול שבת?

הרב יצחק גרינבלט

י"א אייר תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב. המורה שלנו לא שומרת תומ"צ לבנתי’ים. היא שאלה כך- בעזרת ה’ בחופש הגדול , המשפחה שלה יוצאת לטי’יל בחו"ל עם חברים. אחד מהזוגות שיוצאים גם לטיול-זוג דתי. המשפחות מתכננות לעשות טיול ג’יפים בשבת. הזוג הדתי שאל רב, שאישר להם להשתתף בטיול ג’יפים בשבת אם הנהג -גוי. המורה שלנו שאלה - האם באמת מותר לטי’יל בג’יפ בחו"ל בשבת עם נהג גוי, או שההלכה משתנה לפי מקרים מסוי’ימים? אמרנו שנברר לה. אנחנו מפחדים שח"ו יעשה חילול שם שמי’ים. מה כדאי לענות לה? באמת תודה כבוד הרב
תשובה
בס"ד שלום וברכה. שמחתי לקבל את שאלתך, ולראות בה את האמונה שמפעמת מתוך הדברים, ויחד עם זאת את הרגישות באמירת דרכה של תורה בפני אנשים שעדיין לא מגדירים את עצמכם כשומרים על התורה ועל המצוות. שאלה קשה מאוד שאלת, שאלה הדורשת המון זהירות. מצד אחד, לפי ההלכה באופן הפשוט אין היתר כזה. מלאכה שנעשית על ידי גוי בשביל יהודי, לפי ההלכה זהו איסור מדברי חכמים. חכמים אסרו דבר זה מסיבות שונות ודומה שאין כאן המסגרת המתאימה להרחיב בנושא. כאשר נשאלת שאלה כזו, התשובה הפשוטה צריכה להיות שאסור. אלא שלא תמיד הדברים פשוטים. כבר אמרו חכמים שהרב צריך לשקול היטב למי הוא אומר את התשובה, ומה תהיה התגובה לתשובה. כמובן ששיקולים אלו אין באפשרותם להתיר איסורים, והרב לא יכול להורות בניגוד לתורה, אך במקרים שיש מחלוקות בין הפוסקים, והמצב לא פשוט, מחובתו של הרב למצוא היתר אף אם הוא דחוק, כדי שלא להרחיק את השואל ומעוד סיבות חשובות. לפעמים הרב יבחר להתחמק מלענות על שאלות אלו, ולפעמים הרב יבין שהזוג המגדיר את עצמו כדתי, לא לגמרי כזה, ואם לא יתירו לו דבר זה הוא עלול לחלל שבת באופן חמור הרבה יותר. השיקולים לא פשוטים, ולכן, בהחלט יש מקום לשדר חוסר נחת רוח מהדרך הזו, להביע את אי הרצון מאופן זה של טיול, ומצד שני לא לומר באופן גורף שהדבר אסור, שכן ברגע שיש מי שמתיר זאת, אי אפשר לומר שזה אסור באופן חד משמעי. אינני יודע מיהו הרב שהתיר להם, אך אני מתאר לעצמי שהוא עשה את השיקולים האלו ועוד שיקולים, לפני שהוא התיר דבר כל כך לא פשוט, ואין תפקידי לשפוט רבנים על פסיקותיהם. לכן, המשיכו לחזק את המורה, המשיכו לדרוש את האמת שלכם, ויחד עם זאת, אל תעלו את הנושא של אותו הזוג, ורק אם הוא יעלה תגידו שיש בכך מחלוקת גדולה בין הפוסקים ושלדעת רוב הרבנים היתר זה לא פשוט. במקרה שלכם שהבטחתם לענות לה, ענו כך: "ההיתר לנסוע על ידי נהג גוי לא פשוט, ורק בצורך גדול מתירים דבר זה, ומחובתו של הרב לבחון את המציאות היטב ולראות האם זהו המצב שבו אפשר יהיה להתיר או לא". יש עוד מה להאריך, ואשמח להרחיב ולהסביר יותר אם ידרש הדבר, וכמובן לעזור עוד בכל מה שאוכל אף בשאלות אחרות בהדרכות ובכל מה שאוכל. בברכה הרב יצחק גרינבלט.