ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- קוממיות
- מדורים נוספים
- מדורים
- תולדותיהם של צדיקים
- הרב מרדכי אליהו
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מרדכי אליהו זצ"ל
הרב הרבה לדבר בשבחה של ארץ ישראל, והחמיר מאוד שלא לומר שום דבר רע על הארץ החומרית והרוחנית. הרבה לתת שבח לבורא עולם על כל הטוב שגמל אותנו בראשית צמיחת גאולתנו, כמי שחי וראה את חשכת הגלות לפני קום המדינה ואת יד ה' במלחמות ישראל, ידע לברך תמיד את חיילי צה"ל. התפילות הרבות שארגן בכותל בעקבות הסכמי החורבן שהלכו ונרקמו, ואח"כ בתקופת הגירוש מגוש קטיף, הן בכותל והן בגוש עצמו, בדאגה עצומה לשלום העם והארץ. הרב ביקש במשך שנים להדליק בערב שבת נרות נוספים בתפילה לשלמות הארץ. מהבעות פניו וסגנון דיבורו היה ניתן לחוש בוודאות גמורה עד כמה משפיעים עליו הדברים לחיוב ולהיפך בכל הקשור לטובתה של ארץ ישראל, לחיזוקה החומרי והרוחני. הרב פסק רבות לאנשי צבא ומודיעין ושלח אותם לקחת על עצמם תפקידים שיש בהם סיכון רב או אי יכולת קיום אורח חיי הלכה נורמאלים, דבר המתאים לעם בארצו ולא ליחידים שנקבצו יחד במקרה.
מורנו ורבנו עשה דרך ארוכה מילדותו כשגדל והתחנך אצל גדולי ישראל בדור הקודם שחלקם היו מתנגדים לציונות ועל אף היותו קפדן גדול בכבוד רבותיו ובשמירת מסורת, ידע לראות את יד ה' המקבצת נידחי ישראל לציון ומחדשת את הגאולה ובצעדי ענק הגיע לרבנות הראשית לישראל, לבתי הדין שלה ולמעמד הגדול של הראשון לציון.
לא בכדי התלכדו סביב הרב יחד עם כל המגוון של עם ישראל, גם רבני ואנשי הציונות הדתית הרואים ברב מורה דרך ומנהיג פוסק המבין לדרכם ולשאיפותיהם.
אנחנו ורבותינו שהתחנכנו על תורת הגאולה משחר ימינו בישיבות ובבתי הספר, צריכים ללכת עוד כמה צעדים קדימה. זו כנראה המשימה שלנו להמשך הדרך - לדעת לשמור על המסורת וכללי ההלכה בדקדוק גדול והקפדה יתירה, ויחד עם זאת להתפתח יחד עם צמיחת הגאולה, בעשייה ובלימוד, בחינוך ובמצוות הארץ. לנסות ולהיות "גיבורי כח" כדוגמת הרב שבגבורתו הגדולה היה מ"עושי דברו". תחושת החיסרון והחלל גדולים מאוד, ותפילתנו שעלינו יזרח ה' ויאיר את דרכנו, כדי שנדע להמשיך ולהתקדם במהלך גאולתנו בארץ קודשנו.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.












