ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- שבת ומועדים
- חגים וזמנים
- שבעתא דנחמתא
אך יש גם התחלה של מצב רוח מרומם בגלל ההצצה בלוח השנה, מה שמצפה לנו עם בואה של השנה החדשה והחגים החשובים והמשמחים שמגיעים איתה. תמיד חשבתי שהפלא של תשעה באב הוא בכך שהעם היהודי מצליח להמשיך גם אחרי כל החורבן והאסונות.
חכמינו לימדו את עם ישראל להאמין שחורבן בתי המקדש ואפילו הגלות והפיזור של עם ישראל בעולם כולו אינם הפרק האחרון בסיפורו של העם היהודי. הם טיפחו את העולם שבא אחרי תשעה באב ובו יש אמנם עדיין התבוננות בעבר וזיכרון של מה שהתרחש, אבל בעיקרו הוא מבט קדימה ליצירת התנאים לקיומו של העם היהודי, לצמיחתו ולפעילותו. ההישג המדהים הזה הוא יחיד במינו בהיסטוריה האנושית והוא עדות לברית הנצח שמושלת בגורלנו ומעצבת את חיינו.
המשנה והתלמוד, ספרי היסוד של היהדות והחיים היהודיים, נכתבו ונערכו אחרי אירועי תשעה באב. המנהגים שחיברו את היהודים אלה לאלה יחד וקישרו אותם למסורתם נוצרו והתבססו אחרי חורבן המקדשות. כושר התאוששות הפך למילת המפתח בחיים היהודיים.
בשנת ה'כ"ג (1263) טען הרמב"ן נגד הכנסייה בפני מלך אראגון ואמר שעצם קיומו של העם היהודי במשך אלפי שנים הוא הוכחה מספקת לייחודו ולברית שיש לו עם הבורא. "כבשה אחת מוקפת שבעים זאבים", הוא הטיח ליריביו שביקשו לבטל את זכות הקיום של היהודים ואת תפקיד היהדות בחברה העולמית. כמעט 800 שנה אחר-כך אותה האמירה יכולה וצריכה להיאמר עם דגש חזק אף יותר. עצם הקיום וכושר ההתאוששות של העם היהודי הם שמפריכים את מסע הדה-לגיטימציה שמתנהל נגדנו היום בצורה מרושעת. לפי התסריט של ההיסטוריה הטבעית, היינו אמורים להפסיק להתקיים מזמן. לא אמורים להיות ריכוזים של לומדי תורה ויהודים שומרי מצוות בעולם הזה, ובוודאי לא ייתכן שתתקיים מדינה יהודית משגשגת במולדתנו העתיקה, בארץ-ישראל.
אני סבור שחלק ניכר מהמרירות והתסכול של העולם הלא יהודי, שמלבים את השנאה ואת הדעות הקדומות נגד היהודים, ומדינת ישראל במיוחד, נובע מכך שאין "פיתרון סופי" ל"בעיה היהודית". חלק ניכר מהעולם מאמין באמת שאם לא תהיה מדינת ישראל ולא תהיה קהילה יהודית חזקה בעולם, תגיע האוטופיה האוניברסאלית. הם כועסים עלינו מפני שאיננו נענים לבקשה שהם חושבים שתועיל לאנושות כולה. כושר ההתאוששות של היהודים, יותר מכל דבר אחד, הוא שמוליד את מפח-הנפש שחשים יריבינו כבר מאות שנים.
יש חלקים בעם היהודי שמוכנים, לכאורה, להיענות לבקשות אויבינו, והכול בשם אידיאלים הומניסטיים אוטופיים שאין להם שום קשר ממשי לעובדות בשטח או למציאות החיים. נדמה שיכולת ההתאוששות של העם היהודי התפוגגה, ואת מקומה תפסה תקווה מעורפלת לאוניברסאליות ולאמונה שכבש באמת יכול לגור עם זאב בלי להפוך לארוחתו. הרדיפה הפסולה הזאת אחרי השלום ו"הטוב" בכל מחיר גבתה מחיר כבד בנפש ובמתיחות שהוסיפה לעולם היהודי והכללי כבר עשרות שנים. רובו של העם היהודי בנה את עצמו מחדש אחרי האסונות האדירים של השואה ומלחמת העולם השנייה. יש מדינה יהודית בארץ-ישראל, ברית-המועצות נעלמה, ויותר ממיליון יהודים סובייטים התחברו שוב, במידה כזאת או אחרת, לעמם ולמורשתם. מעולם לא היה עם שחווה רצף כזה של אירועים אחרי אסון כמו השואה, כפי שקרה לעם היהודי.
העולם יודע על תשעה באב, אבל איננו מכיר את תשעה באב באמת. היהודים רואים את השנה הבאה והטובה יותר שמחכה להם באופק. הצמיחה הגשמית והרוחנית המתמשכת של העם היהודי, של מוסדות הלימוד שלנו, של הממשל ושל החמלה שלנו יוכיחו גם הפעם שכושר ההתאוששות החיוני שלנו עדיין עמנו.

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית

הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

איך ניתן לברור מרק בשבת?

תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה

איך עושים קידוש?

איך נראית נקמה יהודית?

האם מותר לפנות למקובלים?

אנחנו קודש למענך

חידוש כוחות העולם

סינון פסולת בשבת

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















