ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- שבת ומועדים
- יום העצמאות
- עניינו של יום
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
אין ספק שהעולם השתנה מקצה לקצה בפרק הזמן הזה. האימפריה הבריטית איננה קיימת עוד, ודגלה כבר לא מתנופף מעל בית הממשל בירושלים. גם ברית המועצות חלפה ועברה מן העולם, קורבן של מעשי האכזריות שלה עצמה, של כישלונותיה ושל האידיאולוגיה המוטעית שלה. גם אנגליה וגם ברית המועצות לא רצו בטובתנו, כל אחת בדרכה, אך המדינה היהודית הקטנה מוסיפה להתקיים גם אחריהן, כפי שהעם היהודי ממשיך להתקיים אחרי כל אימפריה שנעלמה וכל אידיאולוגיה אוטופית שהתפוגגה באלפי שנות קיומו.
בעוד ששאר המזרח התיכון שרוי באנדרלמוסיה גדולה הרבה יותר מזו שהיתה לפני 65 שנה, והייתה לא מעט אנדרלמוסיה גם אז, הארץ הקטנה שלנו הפכה לעכבר ששאג. תוך התעלמות כמעט מכל מה שמקיף אותנו, בע"ה נרתמנו למשימה הגורלית שלנו וסייענו להקים את המדינה.
ברצות ד' החיינו את השפה התנ"כית העתיקה, היפה ומלאת הדקויות, היינו שותפים ועדים לקיבוץ גלויות מארבע כנפות תבל, ברצות ד' חוללנו מהפכה אקולוגית וחקלאית בארץ שהייתה עקרה ושוממה, ועכשיו היא זבת חלב ודבש, ברצות ד' הקמנו צבא הגנה אדיר להגן על עצמנו מפני שכנינו העוינים עדיין, בנינו כלכלה מודרנית ואנחנו ב"ה עומדים בחזית בכל תחום אינטלקטואלי, רפואי וטכנולוגי בעולם וממלאים אותו בחידושים ישראלים.
מי היה חולם שזאת תהיה המציאות של מדינת ישראל לפני 65 שנה? רק השונאים, המנוכרים והעיוורים מרצון יכולים להתכחש להישגיה של מדינת ישראל.
מפורסמת האמירה של בן-גוריון מלפני עשורים ספורים שכאשר תהיה במדינת ישראל אוכלוסייה של חמישה מיליון תושבים, היא תהיה בטוחה ובת קיימא. אחרי 65 שנה, אנחנו אומה של שמונה מיליון תושבים, ששישה מתוכם יהודים. ועדת פיל ב-1936 קבעה, ביהירות האופיינית לה, שפלשתינה כולה לא תוכל לקיים אוכלוסייה גדולה יותר משניים וחצי מיליון תושבים.
ובכן, ישראל הוכיחה שוב ושוב שהמומחים טעו. ישראל איננה מדינה מושלמת. יש לה הרבה מגרעות ובגיל 65 היא עדיין בעיצומו של תהליך. בפרפראזה על דבריו של וינסטון צ'רצ'יל, זאת עוד לא התחלת הסוף, אבל ייתכן מאוד שזה סוף ההתחלה.
יש עדיין הרבה דברים בחברה הישראלית שצריך לשפר: פערים כלכליים וחברתיים שצריך לסגור, בעיות לאומיות בתחומי החינוך, הדת ומוסדות הממשל שממתינות לתשומת הלב שלנו, אך למרות כל זאת, ישראל היא מקום שנהדר לחיות בו. האקלים כאן נוח, הנוף מעניין, יש מגוון עצום של אנשים ורעיונות, ויהודי יכול לחיות כאן חיים יהודיים מלאים.
האוכלוסייה צעירה ותוססת, אפשר ללמוד תורה בכל מקום, ויש תחושה של ביטחון עצמי, אופטימיות, סיפוק בחיים, משפחתיות וקהילתיות ששוררת בכל המגזרים של החברה הישראלית. זה מקום שתענוג לבקר בו, אבל תענוג עוד יותר לחיות בו ולהיות חלק מהנס המתמשך שהוא מדינת ישראל בגיל 65.
נביאי ישראל קבעו שבסופו של דבר נחזור הביתה, לארץ שהקב"ה הבטיח לאבותינו ולנו, שנבנה את עצמנו מבחינה גשמית ורוחנית בארץ הזאת. הנבואה הזאת וחלום הדורות הזה מתגשם, לאט אמנם, אך בבטחה, לנגד עינינו ממש, פה, במדינת ישראל.
הנביאים גם לימדו אותנו שאלה שישתתפו במאמץ הזה ויסייעו להתחדשות הזאת יזכו לשכר גדול. גם הנבואות האלה מתגשמות במלואן. אנחנו חיים בתקופה היסטורית במימדים תנ"כיים. בחיי היומיום שלנו אנחנו נוטים להתעלם מהידיעה הזאת ולהמשיך בחיי השגרה על כל אתגריה, אך מדי פעם בפעם, בא משהו שמטלטל את ההכרה ומזכיר לנו שאנחנו חיים במקום מיוחד מאוד ובתקופה מיוחדת מאוד בהיסטוריה היהודית.
יום העצמאות ה-65 של מדינת ישראל הוא טלטול כזה שמעורר שוב את הזיכרון ואת המודעות למציאות המופלאה הזאת. אשרי הדור שלנו שזכה לחגוג את יום העצמאות ה-65 למדינה בישראל ובירושלים. מי יתן ונזכה כולנו לראות בהתגשמות המלאה של חזון נביאי ישראל במהרה בימינו.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

חיי שרה כיצד לבקש בקשה -ארבעה ביקשו שלא כהוגן ושלושה נענו כהוגן
המבקשים אליעזר עבד אברהם, כלב בן יפונה, שאול המלך, יפתח הגלעדי.

חיי שרה פרשת חיי שרה – נפילת בני ישמעאל
כשהאויב הערבי מרים ראש בהתנשאות על המדינה היהודית ועוד מבפנים זו בדיוק נקודת המפנה שתביא לצמיחה ישראלית

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עלייה רוחנית וסדר תיקון המידות
טהרת הנפש והמידות ח - י
השיעור עוסק בהדרכתו של הרב קוק לגבי המדרג הראוי בעבודת האדם, שבו לעיתים התעלות הדעת והשאיפה הרוחנית קודמות לתיקון המעשים והמידות בפועל. מודגש כי כאשר אדם נתקל במחסומים מעשיים או פסיכולוגיים, עליו להמשיך ולהתעלות בתחומים הרוחניים שבהם כוחו יפה, ומתוך כך יושפע ויתוקן גם עולמו המעשי והמוסרי.
















