ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- סיפורים ותולדות צדיקים
- סיפורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
שולמית בת צביה
הבן הרביעי היה רבי מנחם נחום משטפנשט, (שיום ההילולא שלו חל ב- יד' כסלו). מספרים שפעם אמר רבי מנחם נחום על אחיו רבי דוד משה מטשורקוב: "בשעה שאחי פותח את ספר תהילים וקורא בו, אומר ה' יתברך אליו: 'דוד משה בני, הריני נותן את כל העולם בידיך, עשה בו כרצונך'. הו, אילו נתן לי את העולם, הייתי יודע מה לעשות בו! אבל דוד משה הוא עבד נאמן כל כך, הוא מחזירו לה' יתברך בעינו. כפי שקיבלו כך מחזירו.
ועוד מספרים, שפעם אחת אמר רבי מנחם נחום לחסידים שעמדו סביבו: "אילו יכולנו לתלות את יסורינו על מסמר, וניתנה בידינו הבחירה לבחור מהם את הנראים לנו ביותר, היה כל אחד לוקח שוב את שלו, שכן כל השאר היו נראים בעיניו רעים יותר". (אור הגנוז 290/1).
שתי האמרות של רבי מנחם נחום משטפנשט מבטאות את הרעיון שהקדוש ברוך הוא מנהל את עולמו באופן המדוייק ביותר, וגם הקשיים שיש בעולם הם בהשגחתו יתברך. לכן הוא משבח את מעלתו של אחיו רבי דוד משה, שמבין זאת ומשאיר את העולם במסלול המדוייק שמתווה לו ה', כי זה המסלול הטוב ביותר.
מכח זאת, הוא גם מלמד אותנו לשמוח ב'חבילה' שלנו. פעמים רבות, 'הדשא של השני ירוק בעינינו יותר', ואנו מקנאים בשני ומצטערים על הקשיים שיש לנו. בטוחים אנו, שאם רק היינו זוכים בחיים הדומים לחייו של האחר, היו נחסכים מאיתנו הקשיים שיש לנו, והיינו מאושרים. אך האמת היא שלכל אדם יש טוב ורע בחייו, הצלחות וכשלונות, וכל אחד מקבל את ההתמודדויות שמתאימות לו. לפיכך, בסופו של דבר, אם היו מציעים לנו לבחור תסריט לחיינו, ולבחור את המורכבות המתאימה לנו, היינו בוחרים במורכבות שקיבלנו.
בכך הקדים הרבי משטפנשט בשנים רבות את הוגי ימינו, אנשי 'העידן החדש', המדברים על כך שכל אדם נולד כביכול במשפחה שהוא בחר, קיבל את התכונות ותסריט החיים שרצה בהם, והכל מדוייק ומתאים לאדם. (ההבדל בין היהדות ובין אותם הוגי דעות, שלנו יש הסבר הגיוני לכך שכל אדם מקבל את המדוייק לו ביותר, כי את הכל מנהל ה' בורא ומנהל העולם. ואילו הם מדברים על האדם המושך אליו את כוחות היקום, 'הקוסמוס', ולא נותנים הסבר הגיוני לכך).
ונראה, שעומק נוסף יש בדבר. כלל נקוט בידינו, העולה ממקורות רבים, שהקדוש ברוך הוא מקדים תרופה למכה, ולא מנסה את האדם בניסיון שהוא לא יכול לעמוד בו. במילים אחרות, ה' נותן לכל אדם ביחד עם הייסורים וההתמודדויות גם את התרופות והפתרונות לאותם ייסורים וקשיים. לכן, דווקא הייסורים הללו קלים יותר לאדם מאשר אילו היו נותנים לו, חלילה, ייסורים אחרים, כי יש לו תרופה דווקא לייסורים הללו. הכל הוא חלק ממכלול, ובמכלול של כל אדם, דווקא הבעיות שלו מתגמדות, ואילו בעיות אחרות א היו מופיעות אצלו היו גדלות.
לכן, אם היו נותנים בידינו בחירה, כל אחד מאיתנו היה בוחר בסופו של דבר את שלו, וכדאי שנשמח בחלקנו.
זה ההבדל בין יעקב אבינו ועשיו בפרשת וישלח. עשיו אומר – "יש לי רב", יעקב אומר – "יש לי כל", וכמו שמפרש רש"י (לג, יא) – עשיו ציין שיש לו הרבה, ואילו יעקב ציין שיש לו כל סיפוקו. ליעקב זה לא משנה אם יש הרבה או לא, אלא שיש לו כל מה שהוא צריך. הוא מסתכל על המכלול, ובהקשר של מה שהוא צריך, יש לו הכל. ה' ענה לו על כל צרכו, וכל אדם מקבל את 'החבילה' שמתאימה לו, במסלול המדוייק ביותר.
זו גם הסיבה, שבתחילת הפרשה, ברגעים הקשים ביותר, כשיעקב מבין שהוא בסכנה עצומה, והלוואי וישאר מחנה אחד לפליטה. באותם רגעים, לצד התפילה שבה הוא מבקש להינצל מהסכנה האורבת לו, הוא גם מציין את הטוב שה' הטיב לו, "קטונתי מכל החסדים ומכל האמת אשר עשית את עבדך". יעקב רואה את המכלול, ויודע לראות שלצד הייסורים הוא גם זכה בטוב עצום, והוא מודה עליו לה'.
ויהי רצון, שנזכה בעזרת ה' שהכל יבוא בקלות ובנעימות וללא יסורים, ושה' יביא לנו את הטוב ללא ניסיון וללא ביזיון, ונדע תמיד להללו ולשבחו!

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

סודו החינוכי של חודש שבט

"בזאת התורה" - איזו תורה?

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו

הקשבה בזמן של פילוג

מה הייעוד של תורת הבנים?

למה ללמוד גמרא?

ט"ו בשבט - השקעה לטווח ארוך!

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

מה המשמעות הנחת תפילין?

הלכות קבלת שבת מוקדמת
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.


















