• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

בלי אמונה - יש הוכחה לאלוקים?

הרב יצחק גרינבלט

י"ח כסלו תשע"ח
שאלה
אבקש ממך לצאת לרגע מההתבוננות כרב מאמין ולהתיחס לעולם מדרך התבוננות של אדם תמים שרק עכשיו נגלה לעולם ואינו יודע דבר, ראה את העולם והבן, אתה רשמת לי שכל עולמנו הוא יצירת הבורא, ושאפילו דבר קטן אי אפשר להאמין שנוצר במקרה, אך כל דבריך אלה מתבססים על אמונה, שאלתי היא, האם אדם שאין לו בינה ודעת יכול להבין שיש אלוהים ללא טיפת אמונה?
תשובה
בס"ד שלום לך. שמחתי שחזרת לשאול, ושאת באמת מנסה לברר בכנות ולהבין עד הסוף. מתקשה אני להבין את הכיוון שלך, לאן את מנסה להגיע, מה הנקודה שמעסיקה אותך בכך. לפני שנים התפרסם קטע מאוד יפה ומיוחד בשם "הקלריקל הקטן", כתב אותו נתן אלתרמן, והוא מספר באופן מקסים על הטבעיות של האמונה גם למי שנמצא במצב שאת כותבת. דבר זה נוגע בנקודה מאוד עמוקה שכתב הרב קוק זצ"ל שהאמונה היא דבר פנימי וטבעי אצל האדם, ואין צורך לעשות דבר כדי שהאמונה תהיה, אלא שכאשר האדם גדל באופן לא בריא, עם מחסומים, עם קשיים, צריך לגייס כוחות באדם כדי להוביל אותו שוב אל האמונה, הכלים האלו הם השכל והרגש, שיש אפשרות לעבוד איתם. אך חשוב לדעת שהאמונה היא לא בשכל ולא ברגש אלא באמונה פנימית. לכן, אינני נכנס כעת לשאלות של מה יהיה אצל אדם בלי שום רקע, בלי שום יסודות, כי אין באמת אדם כזה, כל אחד ואחת יש בהם את היסודות האלו, את היכולות האלו, את הנקודות העמוקות האלו של האמונה, ולכן אם מקשיבים לקול הפנימי, בלי השפעות חיצוניות מגיעים אל האמונה באופן הטבעי. אלא שדיון זה הוא מעט פילוסופי, והנקודה האמיתית היא במקום שבו האדם נמצא, והאם הוא מוכן להיכנס לבירור עם כל המשמעויות הקשורות לעניין? חשוב במצבים אלו לעשות את הבירור הפנימי, ואשמח לעזור בכך. בברכה הרב יצחק גרינבלט.