• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

ברית בין הבתרים - למה ככה לחתוך חיות?

הרב רפאל וסרטיל

י"ב שבט תשע"ח
שאלה
שלום הרב, למדתי את עניין ברית בין הבתרים בתורה וזה נראה ממש צער בעלי חיים, מדוע ככה לחצות חיות לשניים בשביל כריתת ברית? האם אי אפשר לכרות ברית בדרך אחרת בלי לפגוע בחיות? אני שואל כי אני באמת רוצה לדעת האם יש תשובה לעניין הזה. תודה רבה!
תשובה
לשואל שלום, רש"י מלמדנו שכך היה מנהג כורתי בריתות בימי קדם, שהיו מחלקים את הבהמה ועוברים בין בתריה. בספר ירמיהו (לד, יח) מבאר רש"י, שמעשה זה נועד לחזק את הברית ולהראות לכורת הברית מה יהיה סופו אם יעבור ח"ו על הברית. בנוגע לברית בין הבתרים טעם זה איננו שייך, שכן הברית היא בין עם ישראל לקב"ה, אך מכיוון שכך היתה דרכם של כורתי בריתות, נהגו כך גם כאן, לחיזוק הברית. טעם אחר מביא רבנו בחיי (בראשית טו, יח), וזו לשונו: "כשם שאי אפשר שיהיו הבתרים חוזרים לכמות שהיו - כך אי אפשר שתתבטל מתנתו יתברך". בברכה נאמנה