• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

האם יש קשר בין שתי ה"תמר" שמופיעות בתנ"ך?

הרב חיים שרייבר

כ מרחשון תשפ"א
שאלה
שלום ישנה שאלה שמאוד מעניינת אותי, אשמח אם הרב יתייחס. בחומש בראשית תמר התייבמה משני בני יהודה, ולאחר מכן הוא עצמו התחתן אתה לאחר "ויחשבה לזונה", וכששאלה אותו על הסימנים שבידה הודה. תמר השנייה בתנ"ך, בת דוד המלך, נאנסה ע"י אמנון אחיה החורג. שניהן קשורות ליחסים בינו לבינה, ולפי מה שידוע לי אחת עם סוף טוב ואחת עם סוף לא טוב - האם זה נכון? האם יש ביניהן קשר מלבד השם שלהם, או שזו אותה אחת בגלגול? ומי נהגה כהלכה? מה אנחנו צריכים ללמוד מהסיפורים הטרגיים האלו? אשמח אם הרב יזרוק אור על דמויותיהן בתודה ובברכה
תשובה
שלום, לא ידוע לי על קשר בין שתי הנשים הללו. אכן, שתיהן שייכות לזרע המלוכה לשבט יהודה, כפי שכתבת בשאלתך. תמר הייתה אשתו של יהודה שממנה יצא פרץ, ודוד המלך הוא צאצא שלו. ותמר כאמור הייתה בתו של דוד. סופה של תמר אשת יהודה היה בכך שהולידה את פרץ שממנו נמשכה ויצאה לבסוף מלכות בית דוד. סופה של תמר אחות אמנון לא ידוע מלבד הכתוב: "וַתֵּשֶׁב תָּמָר וְשֹׁמֵמָה בֵּית אַבְשָׁלוֹם אָחִיהָ..." (שמואל ב פרק יג פס' כ'). הרלב"ג על פסוק זה כותב: "ידמה כי לבשתה ולדאגתה היתה שם בלי חברה, כטעם אמרו "כל שעריה שוממים" (איכה א , ד)". תמר אשת יהודה נהגה כהלכה שכן הייתה זקוקה לייבום מצד יהודה. תמר אחות אבשלום נהגה בתמימות ובאחווה בינה ובין אמנון, אלא שאמנון נהג בכוח וללא התחשבות במי שעומד מולו. עלינו ללמוד מסיפור תמר ויהודה שלבסוף הצדק יוצא לאור וגבורתו של יהודה שהודה שאכן בא על תמר ואותה נטילת אחריות היא היסוד של המלכות. מסיפור אמנון ותמר יש ללמוד שאין להקשיב ליועצים רעים (יהונדב היועץ לאמנון לעשות את כל המעשה) וכן לשים לב לדברים חשודים. יום טוב