הנהגות בית החיים

הרב דוד חי הכהן

ב כסלו תשפ"א
שאלה
א} האם מותר לשהות בבית החיים לאחר השקיעה? האם יש הבדל בין קברי צדיקים לבין קברים של עמך בית ישראל לעניין זה? ב} האם יש לברך את ברכת "אשר יצר אתכם בדין" במקום כמו ציון החיד"א והרב אליהו זיע"א, שמצד אחד נמצא בהר המנוחות ובו קברים רבים ומצד שני, הוא מעין נפרד מהשאר ע"י תקרה וכד?
תשובה
א. רצוי לא להישאר בלילה אלא אם כן יש ציבור גדול איתך. ובקברי צדיקים אפשר להקל יותר בתנאי שהם קבורים לבד ולא בתוך בית קברות. ב. אם לא היה בבית העלמין שלושים יום צריך לברך.