• תורה, מחשבה ומוסר
  • מצוות הלימוד

לימוד שתי הלכות בכל יום

הרב חיים שרייבר

ז אדר א' תשפ"ב
שאלה
לרב שלום. יש משהו שנקרא לשנות הלכות ביום לכל הפחות שתי הלכות ממה שאני יודע, עכשיו שאלתי היא, האם לימוד ושינון אותן הלכות נחשב ועולה ללימוד שתי הלכות?
תשובה
שלום הגמרא בסוף מסכת נידה כותבת: "כל השונה הלכות בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא, שנאמר: 'הליכות עולם לו'. אל תקרי 'הליכות', אלא 'הלכות'". כדי לקיים את דברי חז"ל יש ללמוד בכל יום לפחות שתי הלכות. (הניסוח של חז"ל הוא: 'שונה הלכות בכל יום'. מיעוט רבים - שתי הלכות בכל יום). הרב אליעזר מלמד מסביר (בהקדמה לספר שונה הלכות) שההלכה היא המחברת בין המאור הגדול של התורה אל הממשות של חיי עולם המעשה, ובכך היא מחברת את הלומד אותה אל עולם הנצח. וכל הלומד אפילו הלכה אחת בכל יום, מראה בעצמו על רצונו לקשר את חייו לה’ נותן התורה, ומבטא את המחויבות שלו לייעוד שהוטל על עם ישראל, לקדש ולתקן את העולם באור הדרכת התורה. כדי לקיים את דברי חז"ל כפי כוונתם יש ללמוד שתי הלכות שונות בכל יום. ניתן ללמוד שתי הלכות קצרות ולא חייבים להאריך בהן. יום טוב