• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

התייחסויות הלכתיות של הרצי"ה לח"ח ?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ו אב תשס"ח
שאלה
שמעתי שאומרים בשם רבינו הרצי"ה שלא קיבל/הסכים עם כמה פסיקות הלכתיות של ה’חפץ חיים’, ורציתי לדעת איפה קיימת התייחסות מפורשת/כתובה לשמועה זו, ובפרט אם קיימת התייחסות הלכתית ערוכה ומנומקת על ידו או על ידי מי מתלמידיו ? לביאור הדברים פסיקותיו של החפץ חיים הן : א. גובה המחיצות בין גברים לנשים בבית הכנסת. ב. אורך השרוול / חצאית לנשים. ג. היתר סיפור לשון הרע על חילוני (שאינו בכלל ’עמיתך’).
תשובה
הרב אמר שעדיפה מחיצה גמורה בין הגברים לנשים ולא רק עד גובה הכתפיים. והוא גם זירז לצניעות ואמר יש מחלוקת עד היכן צריך לכסות את הרגל האם עד הברך או כל הרגל והוא נוטה לדעה המחמירה. לגבי ג' איני זוכר אבל יש סבירות שאמר כך מפני שהם בגדר של תינוק שנשבה.