• זכויות יוצרים

הורדת ספר (שלא אקנה) מהאינטרנט

כולל דיינות בית אל

כ"ב מרחשון תש"ע
שאלה
1. רציתי לשאול אם מותר לי להוריד ספר (שלם) מהאינטרנט לשימוש אישי. הכוונה לספר שאני לא מתכוון לקנות אם לא אוריד אותו מהאינטרנט, כך שאני חושב שאין הפסד כספי לאף אחד. האם יש הבדל אם אני רופא והספר הוא במקצוע רפואה? 2. האם מותר לי להוריד ספר שלם מהאינטרנט לשימוש אישי (לקריאה ממחשב למשל), כאשר קניתי (ויש לי) את אותו הספר בצורה פיזית?
תשובה
1. אין להוריד ספר שלם מהאינטרנט, ויש המקלים בדברים שנוצרו ע"י א"י. הסבר: באופן עקרוני לדעת רוב הפוסקים יש לאדם קנין ובעלות על דבר שיצר ולכן אסור להנות מיצירתו בלי לשלם, ואף לחולקים בכל אופן יש ברוב המקרים חיוב לשלם ליוצר כיוון שנהנה ממנו. ומעבר לכך, ודאי שראוי לכל אדם להתרחק מן הכיעור ולדבוק במידת הצדק והיושר. בנוסף לכך הדבר אסור מכיוון שהחוק אוסר ובדברים שאינם סותרים דין תורה אלא אדרבה ראויים הם על פי המוסר – דינא דמלכותא דינא. אגב, לגבי העתקת קלטות או חלק מספר לשימוש ביתי שלא למטרת פרסום ומסחר, החוק היום בישראל מתיר, ולכן המוציא לאור בסתם עושה כן על דעת החוק, ואז ודאי מותר להעתיק לכתחילה, אולם אם כתב בפירוש שאינו מרשה להעתיק הרי זה מועיל ואסור להעתיק. יש המקלים בדברים שנוצרו ע"י א"י ויש המחמירים אף בכך, וכן יש המקלים בדבר המפורסם ופרוץ לכל באינטרנט מכיוון שיש לכך גדר "זוטו של ים" (ההיתר הוא רק לשימוש ביתי ולא למסחר), אך כאמור ודאי שאין הדבר ראוי. מקורות: תחומין כרך ו/ מאמרי הגרז"נ גולדברג שליט"א והגר"ע בצרי שליט"א פתחי חושן חלק גניבה ואונאה עמ' רפ-רפה משנת זכויות היוצר/ הרב מנשה וייספיש שליט"א פסקי הגר"ד ליאור שליט"א – ראה באתר עמק המשפט חלק ד דרכי הוראה קובץ ד עמ' ק/ הרב אשר וייס שליט"א שבט הלוי חלק י סי' רעו לגבי דינא דמלכותא בענייננו: בית יצחק יו"ד ח"ב עה,ה הגר"ע בצרי במאמר הנ"ל משנת זכויות היוצר בשם הגר"ש אלישיב שליט"א (עמ' קיט) פתחי חושן (שם). 2. אם המחבר נוהג למוכרו בשני אופנים: גם כספר רגיל וגם כקובץ עבור שימוש במחשב (כיוון שיש אנשים המעדיפים דוקא בקובץ) נראה שאלו שתי יצירות שונות והתשובה תהיה כפי שנכתב למעלה. אמנם אם המחבר נוהג למוכרה רק כספר רגיל אך מישהו העלה אותו לאינטרנט, מכיוון שקנית את הספר אין בעיה להורידו. הרב יאיר וסרטיל