ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- אמונה וחסידות
- יסודות האמונה
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב אברהם בן ציון ב"ר שבתי זצ"ל
והנה התברר למלך כוזר, שהפילוסופיה לא מסוגלת להשיב על שאלותיו. אמנם הפילוסופיה יודעת לשלול את הדתות האליליות, השכל האנושי דוחה כל הגשמה של האמונה, כי האלוקים נעלה מכל גבול, הוא בלתי גבולי. את זה משיג ההיגיון האנושי. אך מגבלותיו של ההיגיון האנושי, שאינו יכול להשיג בשכלו שיש קשר בין האלוקים הבלתי גבולי ובין העולם המוגבל, כי לשכל האנושי נראה שכל דבר שקשור במציאות העולם, במציאות הגבולית, הוא מוגבל. השכל אינו מבין איך אפשר שהאלוקים יצווה את הבריות, איך אפשר לייחס להקב"ה רצון? הרי אם תאמר שהקב"ה רוצה שהאדם ישמור מצוותיו, נמצא כאילו שהוא חסר משהו והוא צריך שרצונו יתמלא, והרי הקב"ה שלם בתכלית השלמות ולא חסר דבר, ואיך יתכן לייחס לו רצון? כך שואלים הפילוסופים. איך יתכן לייחס לקב"ה, העליון, הבלתי מוגבל, קשר עם העולם המוגבל? השכל האנושי לא יכול להשיג זאת, זהו חסרונו.
אם כן, מעלתו של השכל האנושי שהוא מסלק כל הגשמה מהאלוקים, שהוא נלחם מלחמת חרמה בעבודת-אלילים המגשימה. אך חסרונו של השכל האנושי שאינו יכול להשיג את הקשר בין האלוקים לבין העולם, בין הבורא לבריותיו.

יסודות האמונה (52)
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
3 - 3. המעשה הרצוי ומימוש הרצון
4 - 4. מגבלות ההגיון האנושי להשגת האמונה
5 - 5. ביסוס האמונה על אירועים היסטוריים
טען עוד
אגב, אספר: באחד הימים לאחר הקמת המדינה, נכנס מסיונר לאחד מסניפי בני עקיבא באמריקה, והחל להתווכח עם הנערים נגד היהדות ובעד הנצרות. הוא אמר בכה והם השיבו לו בכה, והוויכוח נמשך, עד אשר אמר אחד הנערים: אתה אומר שהנצרות היא המשך של היהדות והיא באה במקומה, והיהודים שלא מקבלים זאת, אחת דינם - להענש ולסבול ואין להם תקומה! ואם כן מה תאמר על זה שקמה כעת מדינת ישראל? המסיונר נשתתק ולא ידע מה להשיב ויצא בבושת-פנים.
ונחזור לענייננו: לאחר שנוכח מלך כוזר, שדעת הנוצרים והמוסלמים נשענת על אמונת ישראל, ובלי אמונת ישראל אין קיום לאמונתם, ראה מלך כוזר שעליו לפנות לחכם מחכמי ישראל ולברר את אמונת ישראל. ועל כך בפעם הבאה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן בית מלון נחשב כצרכי הרבים ולכן רשאים לעשות בחול המועד כל הנצרך אפילו במעשה אומן














