ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש דברים
- ראה
התורה רומזת כאן שהחיים יכולים בהחלט להיות עניין של החלטות פשוטות ונכונות שלא קשה לקבל אותן במציאות. אך איך אפשר באמת לראות את ההחלטות או הבחירות הפשוטות האלה? אנחנו עדים לעובדה שחלק גדול מהאנושות, אם לא רובה, בוחר בדברים פסולים מאוד בחייו האישיים והלאומיים. מלחמה, סכסוכים, חרדה ומחלוקות מושלים בחיי בני האדם כבר אלפי שנים. אין ספק שכל אלה בחירות שגויות, אך אם פשוט וקל כל כך לבחור בדבר הנכון, כמו שהתורה רומזת, למה בני האדם ממשיכים לקבל החלטות שגויות ולבחור בחירות מזיקות?
קשה לנו להבין באמת למה התורה אומרת כלאחר-יד כמעט שאם אדם רק יסתכל, הוא בוודאי יעשה את הבחירה הנכונה בחיים. נראה שהתורה טוענת שהבחירות בחיים פשוטות וברורות ואין כמעט שום תחום אפור סביב השאלות האלה. הלוואי... אך כולנו יודעים שהחיים מסובכים מאוד ושהחלטות קלות הן דבר נדיר ביותר.
דומני שכאשר התורה מדברת על ראייה בעניין הבחירות וההחלטות בחיים, היא מתייחסת לידע על אירוע העבר ולהיכרות עם ההיסטוריה. התורה בעצם אומרת לנו להסתכל על מה שהיה לפנינו, לראות את ההחלטות שהתקבלו אז ואת התוצאות של הבחירות בעבר לפני שאנחנו בוחרים בחירות או מקבלים החלטות בהווה. אי ידיעת העבר תמיד מפריעה לראות את ההווה ומטשטשת את העתיד. ראו מה קרה למיליוני היהודים שנטשו את אמונתם ואת מצוות התורה. ראו את הנתק הדורי ואת האומללות שהם המיטו על עצמם ועל העם היהודי בכלל. ראו מה קרה לאנשים ששמו את מבטחם בתרבות המערב ולא באלוקי ישראל או בייעודו של העם היהודי. ראו איך ההיסטוריה לא סולחת על החלטות שגויות ועל רדיפת ההבלים, על הפיתוי של התקינות הפוליטית בת החלוף ועל הטרנדים התרבותיים של התקופה. ראו והבינו את גורל היהודים שכבר לא רואים את עצמם כיהודים, אך נידונו להיות יהודים לפי ההגדרה של חברה אנטישמית מלאת משטמה.
בעיני ההיסטוריה והחברה הלא-יהודית אין יהודים ליברלים או קונסרבטיבים, עשירים או עניים, שומרי מצוות או פחות שומרי מצוות. יש רק יהודים. זה הלקח הברור של ההיסטוריה שממש זועק אלינו ועומד מול עינינו. לכן התורה צודקת לגמרי כשהיא משתמשת בפועל "ראה" בדברה על בחירות מכריעות בחיים והחלטות שהיהודים והחברה היהודית תמיד התמודדו איתן. ראייה טובה והיכרות עם העבר תמיד יסייעו לנו למצוא את הדרך הנכונה לנו ולכל עם ישראל.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.















