ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- לימוד יומי באמונה
- נצח ישראל למהר"ל
מצב ישראל סמוך לביאת המשיח מנוגד לטבע
כָּל 1 הֲוָיָה שֶׁהוּא בָּעוֹלָם הִיא 2 מִתְהַוָּה מִקְצָת אַחַר מִקְצָת, כְּמוֹ שֶׁתִּרְאֶה בְּכָל הֲוָיוֹת צְמָחִים וּבַעֲלֵי חַיִּים, שֶׁמִּתְהַוִּים מִקְצָת אַחַר מִקְצָת. וּמֵעַתָּה יֵשׁ לְךָ לִשְׁאֹל הַסִּבָּה שֶׁתִּרְאֶה בְּעִנְיַן הַגָּלוּת הֶפֶךְ זֶה. שֶׁקֹּדֶם וְסָמוּךְ לְבִיאַת הַגּוֹאֵל נִרְאֶה שִׁפְלוּת יִשְׂרָאֵל יוֹתֵר 3 מִמַּה שֶּׁהָיָה כְּבָר, הֵן מִצַּד שִׁפְלוּתָם בְּעַצְמָם, שֶׁכִּמְעַט נִשְׁתַּכְּחָה תּוֹרָה, וְאֵין גְּדֻלָּה בְּיִשְׂרָאֵל. וְהֵן מְרוּדִים וּשְׁפָלִים וּבְזוּיִים בֵּין הָאֻמּוֹת מְאֹד מְאֹד, כָּל שָׁעָה יוֹתֵר מִמַּה שֶּׁהָיָה. וְדָבָר זֶה שְׁאֵלָה גְּדוֹלָה.
________________________________
כל 1 דבר המתהווה בעולם 2 מתפתח שלב אחר שלב, כמו שניתן לראות בהתהוות הצמחים ובעלי החיים, שהתהוותם היא התפתחות שלב אחר שלב. לאור זאת יש לשאול, מדוע בענין גאולת ישראל התהליך הפוך, שבסוף גלותם, סמוך לביאת הגואל, ישראל נמצאים בשפלות הגדולה ביותר, יותר 3 מכל מה שהיו קודם לכן. שפלות זו היא בכמה מישורים, הן מצד עצמם, שכמעט נשכחה מהם התורה, הן מצד הגדולה שלא נמצאת בהם, והן מצד האומות, שהם מדוכאים, מושפלים ובזויים מאד מאד ביניהן, וכל שעה מצבם מחמיר. שאלה זו היא שאלה נכבדה.
נצח ישראל למהר"ל (120)
בשביל הנשמה
107 - פרק כ"ז חלק ה'
108 - פרק ל"ב חלק א'
109 - פרק ל"ב חלק ב'
טען עוד
הקדמה
לא מעט פעמים, אם זה בלימוד, בתפילה או סתם בשיחת חברים יוצא לנו לעסוק בנושא ביאת המשיח ובמציאות הנפלאה שתהיה בעולם מיד אחרי ביאתו. אנו יודעים שתקופה זו תהיה מאושרת ושמחה, אך איננו יודעים לפרט מה בדיוק יתרחש בה. לעיתים, אנו לוקחים את מאמרי חז"ל בעניין זה ומנסים לדמיין מציאות שאינה מוכרת לנו בכדי להבין מעט מה עתיד לקרות אז, אך לא תמיד הדבר עולה בידינו. הסיבה לכך היא שמדובר על מציאות רוחנית אחרת לגמרי, שאיננו רגילים לחוש אותה בחיינו בעולם הזה.
בפרק זה עוסק המהר"ל בהרחבה בפער המשמעותי שבין התקופה העתידית לבין ימינו. הוא מלמד אותנו שהפער בין העולם הרוחני העתידי לבין העולם שאנו מכירים הוא פער גדול. מושגי החומר שאותם אנו חיים בעולם הזה, אינם המושגים הרוחניים השייכים לעולם שאחרי ביאת המשיח. מעל לעולם האנושי החומרי, קיימת מציאות מושלמת, מציאות רוחנית עליונה והיא זו שתצא אל הפועל בימות המשיח.
דברים אלו יוצרים פרספקטיבה אחרת על דברי חז"ל, ומסבירים לנו את היחס הנכון לעולם הרוחני העתידי. הם מאפשרים להתבונן בעמקות ובאורך רוח על תופעות רבות שיקרו טרם הגעתו של המשיח. המהר"ל מלמד אותנו שיצירת העולם החדש, טומנת בחובה את הריסת המציאות הקודמת אליו. ממילא, מובן שיתרחשו גם תופעות קשות וכואבות, אך הן אינן סתם אוסף של מקרים טראגיים, אלא שייכוֹת לסדר ההופעה של המשיח וליצירת העולם הרוחני החדש. התבוננות זו בונה בתוכנו את ההבנה שגם התופעות הקשות הן אבני דרך בעלייה ובבניין.
ביאורים
הרבה פעמים אנו מזכירים בדברינו את הציפייה לגאולה העתידה. אנו יודעים שהנביאים הבטיחו לנו שעתידם של עם ישראל יהיה טוב ומושלם, זוכרים שמובטחים לנו גאולת עם ישראל ושיבתו לארצו, ביאת המשיח ובניין המקדש וכדומה.
אנו רגילים למצב שבו לקראת דבר טוב מתרחש תהליך חיובי של התפתחות. לפני שאדם אוכל פרי טעים ועסיסי, הוא יכול לחזות בצמיחה הנפלאה של הפרי, איך שלב אחרי שלב הוא גדל ומתפתח.
דווקא בגלל זה כשאנו מתבוננים בדברי חז"ל על התקופה שקודם ביאת המשיח, אנו תמהים מאוד על גודל הנפילות שאמרו לנו חז"ל שיהיו בתקופה זו. לפי תיאורם של חז"ל במקום שיהיה שגשוג גדול ועלייה רוחנית וגשמית בכל התקופה הקודמת לגאולה, תהיה התפרקות גדולה, נפילות וסבל גדול. דבר זה מביא אותנו לתמוה מדוע התהליך המתואר לעיל הוא הפוך? האם לא הגיוני יותר שהתקופה שלפני הגאולה תהיה תקופה של עלייה מתמדת? עם שאלה זו יתמודד המהר"ל בהמשך.

שלושה שותפים בזוגיות: מה למדנו מהאבות והאימהות?

שימוש נכון בתנור הביתי

הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו

הקשבה בזמן של פילוג

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

למה תוקעים בשופר בראש השנה?

איך עושים קידוש?

מה עיקר הגאולה ביום העצמאות?

מה הקשר בין נעמי שמר, האו"ם ובית המקדש?

לבדוק את החמץ שבלב

איך ללמוד אמונה?
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.

















