ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- מאמרים אקטואליים
- בחירות התשס"ו
- מדורים
- רביבים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אשר בן חיים
תוצאות הבחירות מאכזבות. אמנם כאשר מנתחים את פעילותן של מפלגות הימין בשנים האחרונות, ניתן להבין את התוצאות, ואף לראותן כהצלחה יחסית. אבל בפועל, קיווינו שאולי למרות הכול יצליחו מפלגות הימין להגיע לרוב חוסם, ולא הצלחנו. גם האיחוד בין שתי המפלגות, האיחוד הלאומי והמפד"ל, הכזיב.
ואע"פ כן גם להפסד יש צד טוב. הרי כולנו ידענו את חסרונן של המפלגות שקיווינו שינצחו. כמה מרורים היו מאכילים אותנו. כמה היו מתקוטטים ביניהם. אבל לא רצינו להרבות בביקורת פנימית, כדי שלא לפגוע במה שיש.
עתה, לאחר ההפסד, אפשר לבקר ולתקן. מי יודע, אולי השהייה באופוזיציה תוכל לאוורר מעט את האוויר המזוהם שהצטבר.
אולי אלה שנכשלו, התקוטטו, דאגו לעצמם והפילו את כולנו - יפנו את מקומם לטובים מהם.
אולי סוף כל סוף יעסקו בטיפוח מכוני מחקר, שישקדו על הכנת תוכניות מפורטות לחיזוקה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי. תוכניות חינוכיות, חברתיות, כלכליות, התיישבותיות, מדיניות חוץ ומדיניות פנים ביחס לערבים החיים עמנו, ולתת לכל זה ביטוי חקיקתי.
עתיד הישובים
שאלה: האם תוצאות הבחירות הכריעו את גורל היישובים לחורבן?
תשובה: אכן הסכנה לכך גוברת, אולם בהחלט יתכן שהתוכניות הרעות לא ייצאו אל הפועל. לבני היישוב ששאלוני על כך השבתי שאינני יודע מה יהיה, או במילים אחרות אפשר לומר שיש חמישים אחוז לכל צד. לפי תוכנית שתי המפלגות הגדולות אכן ינסו לגרש ולהחריב. אבל מנגד ישנם תרחישים רבים שיכולים להפר את עצתם, ועל כן אסור להתייאש. הרי העולם נמצא בתנועה, יכולים להתרחש במשטרים שסביבנו משברים ותהפוכות שישנו את המצב לחלוטין. ואולי חברי הכנסת יחזרו בתשובה, ואולי הערבים ירצו שלום ויבקשו כי כמה שיותר יהודים יתגוררו ביהודה ושומרון, שהרי מאז שהיהודים כבשו את יהודה ושומרון מצבם השתפר, ואם יחיו עמנו בשלום יוכלו הרי לשגשג ללא גבול...
ובחזרה למציאות שלנו: עלינו להמשיך לבנות את היישובים, לקיים את המצווה ולא להתייאש. יש סיכוי סביר שיזדמנו לפנינו אפשרויות להפוך את המהלך לטובתנו, ועלינו להמתין בדריכות ובסבלנות לשעת הכושר. בינתיים נמשיך לטפח את הקהילות והמשפחות לתפארת התורה, העם והארץ.
ואל יאמרו הבונים שכל עמלם ויגיעם עלול לרדת ח"ו לטמיון, ומה להם להשקיע מאמצים בבתים שאולי יחריבום. שכל הבונה בארץ ישראל לשם שמיים זוכה לברכה רבה. אלא שעלינו לבנות באופן מאוזן, כך שכל בנייה למען הכלל תיטיב גם עם הפרט, ואם לא יזכו לראות לעת עתה ברכה בהתיישבות, הברכה כולה תשרה עליהם ועל משפחתם, שיזכו לראות בנים ובנות עוסקים בתורה ובמצוות, ויזכו לשמחה ולעשירות.
כיצד לבנות את הכלל והפרט
שאלה: האם לא עסקנו יותר מדי בהתנדבות למען העם בהתיישבות ובצבא? אולי היינו צריכים יותר לעשות לבתינו ופחות להתנדב? בקיצור, כיצד מוצאים את האיזון בין השקעה למען הכלל לבין צרכי הפרט?
תשובה: אכן יתכן שיש מי שהזניחו את חינוך ילדיהם או את פרנסת משפחתם בהיותם עסוקים בצורכי הכלל, ועליהם לתקן זאת.
ועל עצם השאלה מהו האיזון הנכון, לכל אדם ישנו איזון מיוחד בהתאם לכישרונותיו, אופיו וסביבתו. יש מי שהאיזון שלו הוא להשקיע את מירב מאמציו לטובת הכלל, ותוך כך כל ענייני משפחתו וחינוך ילדיו יסתדר על הצד הטוב ביותר בזמן קצר. ויש מי שהאיזון שלו הוא בכך שישקיע את מירב מאמציו בחינוך ילדיו ובפרנסת משפחתו, ותוך כדי כך יתרום לכלל. והעיקר המשותף לכולם, שכל אדם צריך לכוון תמיד לתרום לכלל וגם לתרום לפיתוח עצמו ומשפחתו ברוחניות ובגשמיות, בחינוך לתורה ודרך ארץ. וכשאדם מכוון לכך תוך שהוא עוסק במצוות יישוב הארץ, שעליה אמרו חכמים שהיא שקולה כנגד כל המצוות, יזכה לברכה גדולה בבניין משפחתו כפי שכבר זכינו לראות עד עתה.
------------------
פורסם גם במדור "רביבים" מהעיתון 'בשבע'.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.














