בית המדרש
  • פרשת שבוע ותנ"ך
  • חומש במדבר
  • פנחס
קטגוריה משנית
undefined
3 דק' קריאה

מסופר על רבנו ישראל בעל שם טוב זיע"א, שפעם אחת היה בחולשת הדעת גדולה מאוד, כי היו אנשים מ'ערב רב' שהחלישו אותו מאוד. ומרוב שהרגיש כל כך רע עם עצמו, הרגיש שממש אין לו חיות, וכמעט ירד ממדרגותיו הגבוהות, ועמד להידרדר מבחינה רוחנית (לפי מדרגתו).
ובאותו רגע, ה' יתברך לא עזב אותו, ובדיוק בא אליו אחד מגדולי תלמידיו ואמר לו ביראה גדולה: 'רבי ומורי', והעובדה שאותו תלמיד שיבח אותו ודיבר אליו בכבוד גדול, זה נתן לו שוב כוח להתחזק בעבודת ה', ומיד התרומם וחזר למדרגתו הרמה.
מעשה זה המובא בכמה ספרי חסידות, (מצוטטים ב'בעל שם טוב' פנחס הערה י), נראה ברגע הראשון תמוה מאוד - האם אדם גדול כמו הבעל שם טוב הקדוש, כמעט הידרדר מבחינה רוחנית בגלל שהעליבו אותו והוא הרגיש 'לא שווה'? והאם זה שבאו ושיבחו אותו גרם לו להתחזק מבחינה רוחנית?
אבל ספרי החסידות מלמדים אותנו שהתשובה היא – כן!! (מסתמא, לפי מדרגתו הרמה של הבעש"ט). גם אדם גדול, זקוק להרגשה שהוא 'שווה', ושעבודת ה' שלו היא משמעותית, ואם האדם מרגיש שהוא לא שווה, אז הוא גם מרגיש שהתורה והמצוות שלו לא משמעותיות, והוא יכול לרדת ברוחניות. וכשמישהו מבחוץ, בא ומחזק אותו, ואומר לו כמה הוא משמעותי, הוא מרגיש חיות בתוכו וזה נותן לו כוח להתאמץ ולהתרומם ברוחניות.
וכמובן, זה לימוד גדול לכולנו, האנשים הפשוטים, כי אנחנו לצערנו הרבה פעמים מרגישים שאנחנו 'לא שווים', אם מפני שאנשים אחרים זלזלו בנו, ואם מפני שמתוך יראת שמיים ורצון לענווה, אנחנו מוכיחים את עצמנו במילים קשות. אבל באמת זה גורם לנו לחולשת הדעת ולירידה רוחנית. וחשוב שנכיר בערך עצמנו, ולעיתים אף נשבח את מעשינו הטובים, ובוודאי שטוב שנשבח את ילדינו, חברינו ועוד על מעשיהם הטובים, ודווקא כשנייקר את הטוב שבנו ובסביבתנו, זה יביא להתלהבות בעבודת ה'.
ובזה מסביר הבעל שם טוב (פנחס אות ז) את הפסוק בפרשתנו – "יפקוד ה'... איש על העדה, אשר יצא לפניהם ואשר יבוא לפניהם, ואשר יוציאם ואשר יביאם..." (כז, טז-יז).
ולכאורה הפסוק תמוה, שהרי האיש הזה צריך להיות מנהיג העדה, ממילא מובן הביטוי "אשר יוציאם ואשר יביאם", המבטא את העובדה שהוא מוביל את כולם, אך תמוה הביטוי "אשר יצא לפניהם ואשר יבוא לפניהם", וכי המנהיג הוא זה שיוצא ובא לפי האנשים?
אלא, שההסבר הוא ש"כשאדם מבזה את עצמו, ונחלט בלבו שאין תפילתו ולימודו חשוב לכלום... אדם כזה נופל ממדריגתו למדריגה פחותה וגרועה, והולך.. בלי דעת... בעבודתו יתברך". והתיקון לזה שאם "נתנו לו התלמידים התפארות, שעל ידי זה יבוא להתפארות ה' יתברך", נמצא שכשיצא ובא לפני האנשים, הרי מכוח האנשים קיבל כוח לעבודת ה'.
"וזהו גם כן טעם מה ששיבחוהו התלמידים לרבי שמעון בן יוחאי ע"ה בפניו (זוהר ח"א קנ"ו ועוד), כדי שיהיה לו התפארות גדולה, ויבוא בשביל זה לאהבה ויראה יותר גדולה". "ובשביל זה כמה צדיקים וחסידים לפעמים מתפארים בעצמם... כשרואים את עצמם שאין להם התלהבות כל כך בעבודת ה' יתברך ונפלו ממדריגתם, מתפארים בעצמם בפני בני אדם, ומחמת זה באה להם אהבת ה' יתברך ויראתו, יותר גדולה", וכידוע שרבי נחמן מברסלב נינו של הבעש"ט היה במיוחד מתפאר בעצמו.
ובזה יוסבר לעניות דעתי עניין נוסף בפרשתנו. מצאנו שעניינו של בלעם הרשע היה לתת משקל נגד למשה רבינו, כפי שמביא רש"י (כב, ד), שבלק הזמין את בלעם, מפני שמשה כוחו בפיו, ובלעם כוחו בפיו. ועוד הוסיף (כב, ה) "מפני מה השרה הקדוש ברוך הוא שכינתו על גוי רשע, כדי שלא יהא פתחון פה לאומות לומר אלו היו לנו נביאים חזרנו למוטב, העמיד להם נביאים...". והבעש"ט (קרח ג) ביאר שכדי שהצדיק יצמח ויגיע לשלמותו, עליו להתמודד מול ההיפוך שלו, לכן נברא בלעם כמשקל נגד למשה רבינו.
ולפי זה, מול משה השקול כנגד כלל ישראל, מהותו של בלעם היא לקלל חלילה את ישראל. נמצא, שכאשר בלעם בירך את ישראל, הרי הסתיימה שליחותו ב'כישלון'. ממילא מובנים דברי רש"י (כד, יד) שכאשר סיים בלעם לברך את ישראל, חש שנסתלק ה' מעליו, והרי הוא ככל האדם. ובאותו הרגע, הוא נותן את העצה להכשיל את בני ישראל בזימה.
מדוע? כי כשאדם מרגיש כישלון, הוא גם נופל בענייני זימה!
ומי בולם את הזימה שיצר בלעם? פנחס!
מדוע? כי לפנחס היו את כל הסיבות להרגיש 'כישלון' בעבודת ה'. הרי כל המשפחה שלו כוהנים, ורק הוא הפסיד את הכהונה, כי נולד לפני שאביו התקדש ככוהן, ורק אלו שנולדו אחר כך זכו בכהונה.
ובכל זאת, פנחס התחזק בעבודת ה', לא נתן לתחושת ההחמצה לנהל אותו, עמד בפרץ וזכה בכהונת עולם!
שנזכה לחוש תמיד שה' מעריך אותנו, ואת עבודת ה' שלנו, ולהיות מוסיפים והולכים!










סרטונים קצרים מיוחדים
שיעורים פופולריים
שיעורים פופולריים
שיעורים חדשים
שיעורים חדשים
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il