• שאלות כלליות

תפילות יום כיפור לנער עם דיסלקציה

הרב חיים שרייבר

ז תשרי תש"פ
שאלה
שלום רב. בני חגג בר מצווה לא מזמן. לבן שלי יש דיסלקציה קשה ולכן עד היום יכולת הקריאה שלו היא ממש נמוכה. בשבילו, לקרוא קטע (שהוא אינו מכיר) באורך של עמוד אחד בסידור, יכול לקחת לו כמה דקות. לכן, אם הוא יצטרך לקרוא בעצמו את תפילות יום כיפור, ובפרט תפילת מוסף, הדבר יכול לארוך כמה עשרות דקות וקושי גדול בשבילו. שאלותיי הן: 1) האם את כל הווידויים שבסיום כל תפילה ביום כיפור הוא יכול לדלג? או לקרוא חלק קטן מהם ולדלג את השאר? (לא תהיה לו בעיה גדולה להתפלל את כל התפילות בעצמו (מלבד מוסף), אך אני חושב שייקשה עליו מאוד להגיד את כל הווידויים שבסוף העמידה). 2) האם בתפילת מוסף הוא יכול לצאת ידי חובה משמיעת החזן בחזרת הש"ץ? אני שואל מכיוון ש: א) החזרה שונה מתפילת הלחש שכולם מתפללים. ב) החזן משתף את הקהל בהרבה מהקטעים בחזרה, וכך יוצא שלא פעם - לא שומעים את החזן במשך כמה מילים או קטע שלם (למשל: "עלינו לשבח" שבתוך תפילת החזרה) אם זה משנה - אנחנו נתפלל במניין ספרדי ביום הכיפורים. מצטער על אריכות השאלה, ותודה רבה מראש על התשובה!
תשובה
שלום התפילות די זהות ביום כיפור (בשונה מראש השנה שתפילת מוסף ארוכה משמעותית) והוא יכול להתפלל את התפילה בקצב שלו. החלק המרכזי של הוידוי הוא אשמנו בגדנו וכו' (וביתר תמצות "אבל אנחנו ואבותינו חטאנו" - כאשר לא ניתן לומר יותר ניתן להסתפק בענין זה) אם ניתן אפשר להוסיף את וידוי "על חטא" לפי היכולת. את הפיוטים שאומרים בחזרה ניתן לשמוע או לדלג ושוב בחזרה יאמר כנ"ל (אשמנו בגדנו ואם יספיק גם חלק מ"על חטא"). גמר חתימה טובה