• שאלות כלליות

זילזול מתמשך של אחותי באימי

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה אלול תשס"ה
שאלה
אני בא ממשפחה להורים גרושים,אף על פי שיש קשרים טובים בין ההורים אבי גר בבית ניפרד עם אישה וילדים וכל נטל החינוך שלי ושל אחותי נופל על אימי. אני אומר נטל בגלל שאחותי בגיל ההתבגרות ומתחילה להיכנס לתרבות "רעה" (אני מעדיף לא לפרט בנושא זה) ואינה מפסיקה לריב עם אימי (לרוב מרובה בצעקות וקללות) ואחרי כמעט כל ריב אימי ישר "מתקפלת" תחת רצונו של אחותי, אחרי שלב מסוים נמאסה עלי התנהגותה של אחותי והתחלתי להתערב בריביהם (בניסיון לפקוח את עיניה של אימי על המתרחש). אימי במקום לעמיד את אחותי במקום, מתחילה לריב איתי, ודבר זה מתחיל ליצור סכסוך ביני לבין אימי. אני כבר נמצא בשלב של חוסר אונים לגבי המתרחש. ומבקש את עצתכם בנושא.
תשובה
ראשית אני מחזק אותך ומבין את המצב הקשה בו אתה נמצא. כל הכבוד שאתה לוקח אחריות. אולם כפי שאתה חש לגרום לעוד מתח בתוך הבית זה לא יביא תועלת. אני לא יודע מדוע התפתח ריב בינך לבין אימך. אולם ראשית אתה צריך לדעת שהסמכות והמילה האחרונה היא של אימך. אתה יכול לנסות לעזור והאיר. להערכתי אם תבוא אל אימך בצורה מכובדת וצורה דיסרטית שלא בפני אחותך ותבהיר לה מחד שאתה מקבל את זה שהיא האחראית ושבכל מקרה היא תקבע את דרך תגובתה, ולאחר מכן בצורה מנומסת תאמר לה את המבט שלך על המציאות זו הדרך שניתן להתקדם. מנסיוני אין כלל טעם להתווכח. העיקר הוא להציע אלטרנטיבה וצורות תגובה נוספות שיבנו יותר. הרי לא בכל דבר אתה חולק עימה. כדאי שתדגיש את מה שאתה מסכים איתה. לאחר מכן אתה יכול להוסיף הערה. גם את הערותיך אינך חייב לומר את כולם בבת אחת. בכל פעם תאמר הערה אחת.