• עובד ומעביד

משכורת של חברות שמירה

הרה"ג דוב ליאור

ו אב תשס"ח
שאלה
חברות שמירה המעסיקות מאבטחי מוסדות חינוך, מעסיקות אותם לתקופה מוגבלת של עשרה חודשים ולאחר מכן, עם סיום שנת הלימודים, מפטרות אותם בכדי לא להתחייב כלפיהם בתשלום פיצויים, דמי הבראה וכד’. א. האם מותר להן? ב. גם אם מותר, האם זה מוסרי, למרות שהעובד מוכן לעבוד על דעת התנאים הללו? יש לציין שהחברות טוענות שכדי לזכות במכרז הרשות המקומית עליהן להציע את ההצעה הנמוכה ביותר לחודש, ובחודשיים בהם המאבטח לא עובד (אין לימודים) אין הן יכולות לשלם עבורו תשלומי ביטוח לאומי וכד’, ואם חברה א’ תציע הצעה גבוהה מהמקובל תזכה חברה אחרת במכרז ובכל מקרה יועסקו מאבטחים בתנאים גרועים.
תשובה
מותר לחברות השמירה לעשות כן, אך אין זה הגון. היות ועבד כל השנה למה לא מגיע לו תנאים סוציאליים? אין ראוי לנהוג כך, אבל מצד הדין היבש אי אפשר לבוא כלפיהם בטענה. אין כאן הונאה כיוון שהעובד יודע מראש שכך יהיה.