ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- שבת ומועדים
- פסח
- חודש ניסן
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
חג פורים הוא לזכר ישועה מהשמדה פיזית ורצח עם. על אף שיש לחג משמעויות רוחניות והוא מלווה בפעולות הלכתיות, הוא נשאר ביסודו חג של הגוף, של שמחה לא מרוסנת, של מאכל ומשקה בלי הגבלה או מידה.
מאכל ומשקה והנאות הגוף הם אמנם הם חלק בלתי נפרד גם מחג הפסח, ובכל זאת פסח דורש מהחוגגים אותו יותר חשיבה רוחנית. אנחנו מודים לד' לא רק על החירות מעבדות מצרים אלא גם על גאולת נשמותינו. נגאלנו מעבודה זרה ומתרבות מצרים שמנצלת בני אדם למען המטרות האנוכיות של שליטיה. חירות הגוף היא דבר חשוב אמנם, אך כשלעצמה אינה מבטיחה חיים פוריים או מעשים נאצלים. פעמים רבות ההיפך הוא הנכון, כשהחירות מדרדרת להפקרות, לאלימות ולמעשי אכזריות כלפי הזולת. דווקא מאפיין הגאולה של חג הפסח הוא זה שנוגע בנשמותינו והופך אותו לחג כה חשוב.
ישועה מאויבים היא תנאי נצחי להמשך קיומו של העם היהודי. אם נרצה, נוכל להכריז על הרבה ימי פורים לכל אורך השנה כדי לציין את הצלתן של קהילות יהודיות בכל העולם ובכל הדורות. הישועה היא בת לוויה קבועה לעם היהודי. גאולה היא מצרך הרבה יותר נדיר. אנחנו עדיין ממתינים לגאולה השלמה שהבטיחו לנו נביאי ישראל לפני אלפי שנים. לגאולה יש מימד רוחני חזק, ובלי הקדמה והאצילות של גאולת הרוח, הגאולה השלמה מתעכבת ונדחית.
בעוד שבימי הפורים אנחנו מציינים את הישועה מגזירות המן במוח מטושטש משהו, חג הפסח דורש צלילות מחשבה ועוצמה של הנפש. גאולה באה מבפנים, ואילו ישועה מגיעה תמיד מבחוץ, ולעתים קרובות, אם לא תמיד, באופן לא צפוי, לא מתוכנן ולא הגיוני. במובן זה ישועה יכולה לבוא מיד ובמפתיע. לא כן הגאולה, שמצריכה תכנון, חשיבה מוקדמת, תרגול וחינוך. פורים דורש הכנות מעטות יחסית - הוא בא וזהו כמעט. פסח דורש חודש או יותר של התכוננות והכנות, מפני שהנשמות שלנו צריכות להתאים את עצמן לרעיונות של הגאולה ולמטרותיה, ולרוב זה דורש מאמץ ומאבק גדול. זה לא מתרחש באופן אוטומטי או טבעי.
פרק הזמן שבין פורים לפסח נועד להזכיר לנו את הלקח החשוב הזה ולאפשר לנו להתרכז בהכנות לא רק לישועה אלא גם לגאולה.
העצמאות הלאומית של העם היהודי, כפי שהיא מתגלמת בקיומה של מדינת ישראל, כשלעצמה לא מספיקה כדי לתת לנו תחושה של גאולה. מאחר שמדינת ישראל ועם ישראל עוד לא הגיעו לשלמות, אפשר רק להמשיך במאבק לקראת היעד הסופי שלנו שהוא גאולה שלמה של עם ישראל והעולם כולו. כל מעשה טוב, כל מעשה של צדק חברתי נושא אתו מסר של גאולה שהולכת ומתקרבת. אין מעשה טוב, ולא משנה כמה פעוט או חסר חשיבות הוא נראה לנו, לא נעלם מעיני השמים. כל מעשה כזה הוא עוד צעד בדרך לגאולה השלמה.
לפיכך הלכות הפסח, כפי שהן כתובות לנו בשולחן ערוך, מתחילות בדרישה לתרום לעניים כדי שגם הם יוכלו ליהנות מחג הפסח. בכל חג יהודי אנחנו נדרשים לעשות צדקה וחסד עם אחינו. זה מדגיש את אופי הגאולה של החגים שלנו ושל החיים הלאומיים המסורתיים כפי שחיינו אותם אלפי שנים. גם בפורים אנחנו נדרשים לתת צדקה, וגם אז מטרתה כתמיד, להעלות את הישועה הפשוטה לרמת גאולה. אדם יכול לגאול את עצמו רק כשהוא מסייע לזולתו, לאנשים אחרים שזקוקים לעזרה. ישועה מצילה את האדם עצמו. גאולה יכולה להציל עולם שלם. פסח, חג הגאולה, בא עלינו לטובה. הבה נתכונן כראוי לבואו המשמח.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

רביבים תנו כבוד לתורה
מצוות תלמוד תורה שקולה כנגד כל שאר המצוות | שכרה של מצוות תלמוד תורה שקול כנגד שכרן של כל המצוות | כל אדם מישראל שעוסק בתורה מקיים את העולם | גם הדעות החולקות שלא נפסקו להלכה מבטאות צד אמיתי בתורה | ריבוי הדעות מביא לשלום, שכן ישנן בתורה ובעולם פנים שונות וממילא דעות שונות | חידושי תורה, שנולדים מתוך התעמקות בתורה או מתוך שאלות שעולות מהחיים בארץ, מפתחים ומקדמים את העולם

סוכות סוכות – ובגוים לא יתחשב
החשבון הנוגע למעשי ישראל אינו פשטני שטחי וחיצוני כמו באשר לאומות העולם וזהו העומק העצום שמסתתר בסיפורו של יונה הנביא

מאמרים אקטואליים מינוי נוכרים במדינת היהודים
מה עמדת התורה באשר למינוי גר תושב לתפקיד של שררה שלטונית במדינה היהודית? כיצד מתמודדים עם זה במדינה שעדיין לא אימצה את חוקי התורה?

מידות הראי"ה מקומה של הביקורת בעולם האמונה
אמונה כ"ו -כ"ח
השיעור עוסק בתפקידה של הביקורת ושל הכפירה כמנגנון שנועד לזקק את עולם האמונה משיבושים ומהגשמה שגויה. מתוך כך מוסבר כיצד הבירור הביקורתי עשוי לחשוף את הפנימיות והאמת העמוקה של האמונה, במקום להישאר רק בביטויים החיצוניים שלה.

הלכות יום הכיפורים עבודת יום הכיפורים וכוח הכפרה
דרשת שובה ושיחת מוצ"ש פרשת האזינו
השיעור עוסק במהותו של יום הכיפורים כיום כפרה וסליחה, תוך בירור מחלוקות חז"ל והרמב"ם לגבי התנאים הנדרשים לכפרת היום ושעיר המשתלח – עם תשובה או בלעדיה. בנוסף, מודגשת החשיבות של עבודת השם מתוך שמחה ואהבה, לצד הדרכים הנכונות לביצוע וידוי כנה, מחילה ופיוס בין אדם לחברו.

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.



















