ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- סיפורים ותולדות צדיקים
- סיפורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
יוסף בן עזרא
מדי בוקר בשעה שמונה נהג מיכאל להתייצב במשרדו בבורסת היהלומים והיה טרוד במסחרו כל היום. דרכו צלחה והוא צבר הון לא מבוטל.
בוקר אחד התכוון מיכאל להגיע למשרדו מוקדם מהרגיל, כאשר הוא נושא כהרגלו מזוודת יהלומים ותכשיטים. בעודו צועד לעבר יעדו, שמע לפתע מישהו ברחוב צועק לעברו. מיכאל סובב את ראשו, וראה אדם עומד בפתח בית כנסת קטן, ומחפש יהודים למניין. האיש שהבחין בהתעכבותו הבין מיד שהוא יהודי, וקרא גם לו לבוא ולהשלים מניין. מיכאל היה סבור שיש לו מעט זמן פנוי ונכנס כדי לזכות במצווה המזדמנת.
כאשר נכנס ראה שהיו שם רק שלושה אנשים מלבדו ומלבד האיש שקרא לו והמשיך לעמוד בפתח הדלת ולחפש "עשירי"...
"מה קורה פה?!", טען מיכאל לעברו, "אני לא עשירי, אלא חמישי. ייקח לך עוד כמה שעות טובות כדי להשיג עשרה אנשים!"
"אל תדאג", ענה האיש בביטחון, "אני מכיר את המקום היטב. יהודים רבים עוברים ברחובות האלה כל בוקר".
מיכאל הוציא ספר תהילים מארון הספרים והחל לקרוא מזמורים. כעבור עשר דקות, האיש השיג עוד אדם אחד. מיכאל הלחוץ בזמן פנה לעזוב, אך האיש התחנן בפניו: "הקשב נא, זה יארצייט (יום הזיכרון) של אבי. עליי לומר קדיש. בבקשה ממך, הישאר! אתה רואה שאני מנסה לארגן מניין במהירות".
"איני יכול להישאר עוד", מחה מיכאל כנגדו, "יש לי מה לעשות בחיים. אני חייב להיות במשרדי בבורסה בדיוק בשעה שמונה, ועכשיו כבר שמונה!"
האיש שינה את נימת קולו ואמר בתוקף: "הקשב, איני נותן לך לצאת! אני מוכרח לומר קדיש. ברגע שיהיו לי עשרה אנשים, נתפלל ותוכל ללכת לדרכך".
מיכאל לא רצה להרגיז את האיש יותר, וחזר באי רצון לאמירת התהלים, כשהוא מתמרמר בלבו על דקות הבוקר היקרות שהוא מפסיד בעבודתו.
חלפו עוד עשר דקות, והאיש הצליח להביא שני אנשים נוספים. שוב החל מיכאל להתקדם לעבר הדלת, והפעם הצביע האיש לעברו ואמר: "הקשב עכשיו: אילו היה יארצייט של אביך, היית רוצה שאני אשאר. נכון? והייתי נשאר! עכשיו אני רוצה שאתה תעשה אותו דבר בשבילי!"
לאחר ששמע מיכאל את הדברים שבקעו מן הלב, החל להשלים עם העובדה שחלק מהבוקר ומתוכניותיו במשרד ירדו לטמיון. יהיה מה שיהיה - הוא יישאר למניין.
בסביבות השעה שמונה ושלושים השיג לבסוף האיש את היהודי העשירי. מיכאל חשב שהאיש יגיד איזו משנה וקדיש בזריזות וישחרר אותם מעול המצווה, אך הוא החל לקרוא: "הודו לה' קראו בשמו הודיעו בעמים עלילותיו, שירו לו זמרו לו, שיחו בכל נפלאותיו..."
מיכאל נחרד. כעת ייאלץ להמתין כל התפילה.
הוא הביט בשעונו וחשב בצער רב שייאלץ להגיע למשרדו מאוחר מאוד. הנה חשב לעשות מצווה זריזה, ובגינה הוא מושבת ומפסיד פרנסה.
כמה פעמים הסתכל סביבו לראות אולי הגיע עוד מתפלל, כך שיוכל לצאת משם ובכל זאת יישאר מניין, אך לא הגיע שום יהודי. כאשר הסתיימה התפילה לאחר שעה נוספת, הודה האיש במילים חמות למתפללים, הניח עוגה ומשקה חריף על השולחן, ואז הניח לכולם לעזוב.
מיכאל החל לעשות את דרכו למשרד בתאוצה גוברת והולכת, כשהוא נושא את מזוודתו מלאת התכשיטים. כשהגיע למרחק שני בניינים ממשרדו, אץ לעברו אדם שהכיר כשהוא מנופף בידו בבהלה: "מהר! הסתלק מכאן מיד!", צעק לעברו בבהלה, "הקומוניסטים השתלטו הבוקר על הממשל. כמה מהם באו והרגו יהודים בבורסת היהלומים, ועכשיו הם עסוקים באיסוף השלל. הימלט והצל את חייך!"
מיכאל הנדהם פנה לאחוריו ונמלט על נפשו. הוא הסתתר במשך ימים אחדים במקום מסתור עד שהצליח לצאת מרוסיה ופתח בחיים חדשים.
כל ימיו נזכר באותו יום ושאל את עצמו: מה היה עולה בגורלי אלמלא נעתרתי לאותו יהודי שביקש ממני להשלים מניין?
מתוך העיתון בשבע

מהי המלכות שיש בכתר התורה?

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה

"בזאת התורה" - איזו תורה?

נס חנוכה בעולם שכלי ?

למה ללמוד גמרא?

האם מותר לפנות למקובלים?

איך עושים קידוש?

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית

חכמת התורה וחכמות החול

איך ללמוד אמונה?
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.
















