ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- עבודת ה', מצוות ותשובה
- הפצת יהדות
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
כולנו, כמובן, מודעים לכך שבעולם טרוף התקשורת של ימינו בשורות רעות, תחזיות מבהילות ואירועים הרי האסון הם הדברים שמוכרים עיתונים ושבועונים. אפשר לעבור על כל אחד מהעיתונים היומיים פה בישראל ובקושי למצוא בהם ולו מילה מעודדת אחת.
כולם מלאים ביקורת ארסית, אם לא מרושעת, על כל דבר וכל אדם שהוא דמות ציבורית כאן, בארצנו הקטנה והיפה. זה מזכיר לי את החידוד שאמר מנחם בגין על כך שהממשלה האחרונה בישראל שעיתון "הארץ" אמר עליה מילה טובה הייתה המנדט הבריטי.
עכשיו אני משקיף מבעד לחלון על השלג שנערם בשער ביתי, העצים שנפלו והענפים שחוסמים את המדרכות בשכונת רחביה שבוע שלם אחרי שוך הסערה, וגם אני מתקשה לחשוב טובות על השירותים שמספק השלטון העירוני לתושבי ירושלים. אך אלה נסיבות חריגות, והרוגז שלי על הרשויות יהיה ודאי קצר ימים ולא מצב כרוני של אכזבה וחשש לעתידה של העיר הקדושה.
הנטייה לראות תמיד את חצי כוס הריקה היא לחם חוקם של העיתונות והתקשורת. נראה שאין סוף לספרים ולמאמרים שנכתבו על ידי מומחים ופרשנים שחזו את דעיכת המערב, את הקריסה הכלכלית הקרובה, את חורבנו של כוכב הלכת שלנו בגלל שינוי האקלים - בקיצור, אם נסתמך עליהם, אנחנו נמצאים ממש על סף אפוקליפסה שמימדיה חסרי תקדים.
מסקירת העיתונים, המגזינים והספרים של מומחים ומלומדים בין השנים 1950 עד 1980, ברור שברית המועצות הייתה אמורה לנצח במלחמה הקרה ושאנחנו היינו צריכים להסתגל לחיים בעולם חדש של גן עדן מרקסיסטי. אך המציאות הוכיחה שהמומחים טעו, כפי שקורה לא פעם.
הכוס הייתה חצי מלאה, ולא חצי ריקה, אך התקשורת חשבה שנקודת המבט הזאת משעממת ותמימה מכדי שתהיה ראויה לפרסום או לקבלה. חדשות רעות הן חדשות. חדשות טובות ואופטימיות אינן ידיעות שראויות לתשומת לבן של העיתונות והתקשורת. אנחנו קוראים על משפחות שלא מתפקדות, על אנשים שאיבדו את השפיות, על משפחות של מחבלים ועל הטראומה שהן סובלות, אך אין כמעט דיווחים על המשפחות היציבות, על האנשים שעוזרים ומתנדבים, על עובדי מדינה ישרים וחרוצים, על מנהיגים דתיים אמיתיים ועל תקוות לעתיד טוב יותר לכולנו.
בשורות טובות זוכות להתעלמות או ליחס מזלזל מצד מומחי תקשורת. הידיעות השמחות היחידות ברדיו הן הפרסומות שמבטיחות לנו אושר אינסופי אם רק נרכוש את המוצרים שהן מפרסמות.
וכאשר מגיעים למדינת ישראל, החדשות חייבות להיות תמיד רעות והתחזיות על עתידה הן באופן עקבי איומות ומבהילות. אם ישראל לא תיכנע לתביעות של אירופה, לבקשות הפלשתינאים, להחלטות האו"ם וכן הלאה, היא בוודאי תיחלש מאוד, אם לא תיחרב כליל.
מי אמר? מדוע אין שום ניסיונות להפריך את הנרטיב הזה? היו אנשים דגולים שחזו שהמדינה הזאת לא תשרוד אפילו 15 שנות קיום. אחרים נתנו לה 50 שנה. התחזיות שלהם זכו לפרסום רב ולתפוצה נרחבת, אך ברור שהקב"ה רצה אחרת. למרות כל זה, חלקים מסוימים בחברה הישראלית ובעולם היהודי ממשיכים לחזור על התחזיות האיומות של המומחים האלה ולדבר עליהן כאילו הן אמת.
השקל הישראלי חזק יותר מהדולר האמריקני, ובכל זאת תמיד מפרשים זאת לשלילה ולא לחיוב. האוכלוסייה היהודית בישראל גדלה, ובכל זאת רק האיום הדמוגרפי של הערבים מוזכר שוב ושוב, וזאת למרות הירידה בשיעור הילודה של ערביי ישראל. לעתים קרובות האידיאולוגיה מניעה את הדיווח החדשותי ולא העובדות.
השמאל מעולם לא השלים עם כישלונותיו ועם הרעיונות והתוכניות השגויים שלו, גם אם כוונתם הייתה טובה. לכן התקשורת מעדיפה להפחיד במקום לעודד, להכחיש במקום להודות בטעותה ובהטיה שלה. שפע הספרים השליליים שפורסמו רק לאחרונה על ידי פקידי ממשל ישראלים לשעבר על האסון שמצפה למדינת ישראל אם לא תישמע להמלצות ולעצות שלהם הוא בדיוק "עיתונאות ירמיהו" במרעה. התנ"ך והמסורת היהודית מגלים הרבה יותר אופטימיות לגבי עתידנו.

אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?

הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

הסוד שמאחורי חגיגות פורים בעיר ירושלים

תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה

לא בדיבורים אלא במעשים: הדרך היחידה לחיבור בעם ישראל

איך ניתן לברור מרק בשבת?

איך מותר להכין קפה בשבת?

כאב הגלות ותקוות הגאולה

הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו

איך ללמוד אמונה?

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















