- ספריה
- בן יומו - לפורים
בס"ד
אודה לד' שזיכני להוציא אל האור מערכה על סוגייה מרתקת וחשובה של "בן עיר שהלך לכרך ובן כרך שהלך לעיר". בתקווה שיהיו הדברים מאירים ונעימים ללב הקורא.
תודה רבה לגיסי היקר ר' אפרים בן-שחר "ברא כרעא דאבוה" שעמל והגיה ודרש יתרות וחסרות, גורע ומוסיף ודורש. וסידר יפה מאד את החוברת מכל צדדיה כפי שמוצגת בזה לפני הקורא. יברך ד' חילו ופועל ידיו ירצה. וכן ליעקב רינשמידט שעיצב את הכריכה כל כך יפה. ולכל החברים והתלמידים שתוך כדי הלימוד עמם התבררו הדברים.
"מנשים באוהל תבורך" זו הזדמנות להודות לאשתי היקרה דנה איטא שתח', נוות ביתי, על היותה "עזר כנגדי" ומאפשרת לי במסירות נפש לשבת ולעסוק בתורה. ולא חסכה שום מאמץ ואף דרבנה אותי להוציא חוברת זו אל האור. שתזכה לברכת ד' בכל מכל כל.
כמו כן זה המקום להזכיר ולהנציח את חמי מרדכי יואל בן ר' שלמה זאב הכהן קצמן ז"ל, אשר עלה לגנזי מרומים לפני כשלוש שנים. בהיותו על ערש דווי עודד אותי להוציא חוברת זו לאור, ובכלל חשוב היה לו מאד שלומדי תורה יכתבו מערכות מסודרות מלימודם על מנת לזכות גם את הרבים מתורתם.
כמובן הערכה ותודה עמוקה למו"ר ראש הישיבה הרב זלמן ברוך מלמד שליט"א שמדריך ומלמד אותנו בישיבה תורה ואמונה. ומאפשר לי ללמוד וללמד בישיבה שנים רבות. יברכו ד' להגדיל תורה ולהאדירה.
ואחרון חביב לאבי מורי היקר הרב דוב ליאור שליט"א שמינקותי לא חוסך מאמץ לדרבן אותי לשקוד באהלה של תורה ומעודד ועוזר לי ללמוד. יאריך ד' ימיו בטוב ושנותיו בנעימים, הוא והרבנית שתח' שאף היא סייעה לי רבות במשך השנים. "מעלין בקודש" זו הזדמנות לברכם על עלייתם לירושלים. עיר עז לנו. כרך המוקף חומה מימות יהושע בן נון באופן וודאי. "עוד ינובון בשיבה דשנים ורעננים יהיו".
בברכת "ליהודים היתה אורה ושמחה וששון ויקר כן תהיה לנו"
אלקנה ליאור
אדר התשע"ה
בית אל תובב"א
הקדמה
מטרת מאמר זה לנסות ולדלות מתוך שיטות הראשונים המגוונות את גדר החיוב מדין "בן יומו", ומה פירוש פשוטו של מושג. נראה בזה שלוש שיטות מובהקות בראשונים.
על גבי זה ננסה להבין את תכלית ההלכה הזו של "פרוז בן יומו נקרא פרוז". מה ההגיון העומד מאחוריה, מדוע לא הניחו את הדין במקרה כזה לכללים הרגילים של ההולך ממקום שנהגו א' למקום שנהגו ב', שאז הכל היה פשוט ואף אחד לא היה נפטר מקריאת המגילה מפני שהוא שייך למקום אחר. ונראה שהסבר ההגיון תלוי בשיטות הראשונים.
כמובן שכדי להגיע ולברר סולת נקייה זו עלינו להקדים ולהביא בפני הקורא סקירה של עיקרי הסוגייה. ובפרט ללבן כל שיטה ושיטה של הראשונים בסוגייה, לפרטיה ודקדוקיה ולסברותיה. מתוך הראשונים נברר בס"ד את שיטת רש"י והרי"ף, שיטת הרא"ש, שיטת המאירי ושיטת הריטב"א ונציע הבנה מחודשת בשיטת הרמב"ם שתהווה שיטה נוספת בפני עצמה. כמובן שנעמוד על הנפק"מ בין שיטות הראשונים.
מהאחרונים נדון בדברי הפרי מגדים, בדעת הגר"א, בשיטת הרב צבי פסח פרנק רבה של ירושלים, ועוד.
למען חידוד הדברים נשלב גם תשובות לשאלות מעניינות, שהמענה אליהן עולה מניתוח הסברות. לדוגמא: יהודי שטס מניו-יורק בליל י"ד ודעתו להיות בירושלים בט"ו וינחות בישראל אחה"צ ביום י"ד ומיד לפני הלילה יעלה לירושלים. מתי עליו לקרוא את המגילה ומדוע?
מתוך חידוד הדברים נגיע בע"ה למטרתנו לנסות ולבאר את ההגיון והעומק שעומדים מאחורי הדברים.
פרק ראשון
שלושת שיטות הראשונים
סקירת שלושת שיטות הראשונים המרכזיות בסוגייה
והסקת המסקנות הנגזרות מהן
1. הצגת הסוגייה ונקודת המפתח שבה לשיטות השונות
מקור הסוגייה במס' מגילה דף יט ע"א:
משנה: בן עיר שהלך לכרך ובן כרך שהלך לעיר, אם עתיד לחזור למקומו קורא כמקומו ואם לאו קורא עמהן...
גמרא: אמר רבא לא שנו אלא שעתיד לחזור בלילי ארבעה עשר אבל אין עתיד לחזור בלילי ארבעה עשר קורא עמהן. אמר רבא מנא אמינא לה, דכתיב 1 'על כן היהודים הפרזים היושבים בערי הפרזות', מכדי כתיב היהודים הפרזים למה לי למיכתב היושבים בערי הפרזות, הא קא משמע לן דפרוז בן יומו נקרא פרוז. אשכחן פרוז, מוקף מנא לן, סברא הוא מדפרוז בן יומו קרוי פרוז מוקף בן יומו קרוי מוקף.
במשנה ישנם שני מקרים, הראשון: בן עיר שהלך לכרך. והשני: בן כרך שהלך לעיר, ועל המשנה מובאים דברי רבא: "לא שנו אלא שעתיד לחזור בלילי ארבעה עשר אבל אין עתיד לחזור בלילי ארבעה עשר קורא עמהן". הראשונים נחלקו על איזה משני המקרים מתייחסים דברי רבא, וכשם שמבחינה מתמטית במקרה שכזה קיימות סה"כ שלש אפשרויות, כך בראשונים ישנן שלש אפשרויות: או שרבא מתייחס רק למקרה הראשון (לרישא), או שרבא מתייחס רק למקרה השני (לסיפא), או שרבא מתייחס לשניהם יחד.
2. שיטת רש"י והרי"ף
ראשית נצטט את רש"י על דברי הגמ' הנ"ל:
לא שנו - דבן כרך שהלך לעיר ועתיד לחזור למקומו קורא בחמשה עשר ולא בארבעה עשר:
אלא שעתיד לחזור בליל ארבעה עשר - אם קודם עמוד השחר יצא מן העיר, הוא דקתני שאינו צריך לקרות עמהן בלילי ארבעה עשר, אף על פי שעודנו שם, הואיל וביום לא יהיה שם אין זה אפילו פרוז בן יומו:
אבל אין עתיד - לצאת משם בלילה, דהשתא הוי פרוז לאותו יום אף על פי שעתיד לחזור למחר ליום (אחר) נקרא פרוז, וקורא עמהן בין בלילי ארבעה עשר בין בארבעה עשר, והוא הדין לבן עיר שהלך לכרך, אם עתיד לחזור בלילי חמשה עשר, שלא יהא שם ביום חמשה עשר לא הוי מוקף ליומו, וקורא בארבעה עשר כחובת מקומו ואף על פי שהוא בכרך, אבל אין עתיד לחזור בלילי חמשה עשר אין צריך לקרותה בארבעה עשר, וממתין וקורא עמהן, אף על פי שסופו לחזור לאחר זמן:
מפורש ברש"י שדברי רבא מתייחסים רק למקרה השני במשנה - "בן כרך שהלך לעיר". ברא"ש מבואר מהי הסברא שהכריחה את רש"י לפרש כן: כיון שרבא תלה את זמן חיובו מדין "בן יומו" בהשארותו שם ביום י"ד. הבין רש"י שעל כרחך מדובר על בן כרך שחובת מקומו בט"ו והוא נמצא בי"ד בעיר שחובת מקומם הוא בי"ד. והחידוש בדברי רבא הוא שאף שימצא עמהם רק ליום אחד יש לו דין "פרוז בן יומו" ו"קורא עמהם". אבל אם היה מדובר על המקרה הראשון של בן עיר שהלך לכרך, לא מובן כלל מדוע רבא תולה זאת בי"ד, הרי אין זה זמנם של המוקפים ומדוע שיתחייב לקרוא עמהם בי"ד כשעתיד לחזור למקומו ביום י"ד, הם כלל לא קוראים היום, ולא שייך לומר "קורא עמהם".
רש"י ממשיך ומיישם את העקרון שלמדנו מרבא על המקרה הראשון, אלא שבו תלה, כמובן, את הדבר ביום ט"ו. וכדברי רש"י: "והוא הדין לבן עיר שהלך לכרך, אם עתיד לחזור בלילי חמשה עשר, שלא יהא שם ביום חמשה עשר לא הוי מוקף ליומו, וקורא בארבעה עשר כחובת מקומו ואף על פי שהוא בכרך, אבל אין עתיד לחזור בלילי חמשה עשר אין צריך לקרותה בארבעה עשר, וממתין וקורא עמהן, אף על פי שסופו לחזור לאחר זמן". מדברי רש"י יוצא חידוש גדול כמבואר בסוף דבריו, שבן עיר הנמצא בכרך רק בי"ד ועתיד לחזור למקומו בליל ט"ו קורא בי"ד כחובת מקומו אע"פ שהוא בכרך. כלומר, למרות שאיננו במקומו, כיון שלא ישאר בכרך בט"ו אלא יחזור לעיר לא נסתלקה ממנו חובת מקומו וקורא בי"ד בכרך מדין חובת מקומו!
הר"ן 2 הבין שגם הרי"ף הבין את הסוגייה כרש"י, אלא שהוסיף על גביה תוספת חשובה. רש"י התייחס בעיקר לחידוש של סוף דברי רבא: "אבל אין עתיד לחזור בלילי ארבעה עשר קורא עמהן" - שמקבל דין פרוז בן יומו. הרי"ף לומד גם מתחילת דבריו - "לא שנו אלא שעתיד לחזור בלילי ארבעה עשר" חידוש גדול. שהרי הדין כפשוטו הוא פשיטא! ברור שאם בן הכרך חוזר לביתו בלילה לפני עלות השחר אין הוא מתחייב עמהם. אלא רבא התכוין לומר שדין זה תלוי בדעתו, שכיון שהיה בדעתו לחזור למקומו בליל י"ד, אע"פ שבפועל התעכב ונשאר "פיזית" בפרוז, הרי הוא קורא "כמקומו" דהיינו בט"ו, כי הוא עתיד לחזור למקומו. 3 ואפי' אם על כרחו יתעכב שם גם בט"ו יקרא בעיר בט"ו כחובת מקומו. וכן מפורש במאירי 4 וז"ל: "ואמר עליו שמאחר שרצונו לצאת הלילה משם ואין דעתו להיות עמהם למחר בתחלת היום, לא חל עליו דין פרוז עכשיו ואינו קורא עמהם באותה הלילה ואף למחר אם נתעכב שם אח"כ מחמת סבה, אלא ממתין וקורא בעיר כמקומו בט"ו".
מרש"י שקבע שיום י"ד מחייב את הפרזים ויום ט"ו מחייב את המוקפים, נראה שיש כאן שני זמני חיוב, ולשיטתו יתכן וניתן להתחייב פעמיים. 5 כמו כן הוכחנו מרש"י והמאירי המצוטטים כאן שיש מצבים בהם מתחייב אדם רק מחמת חובת מקומו.
3. שיטת הרא"ש
ראשית נצטט את דבריו 6 :
כמו כן מועיל לבן עיר שהלך לכרך ועמד שם עד מקצת יום י"ד, כיון שבזמן חיוב קריאת בני מקומו אינו עמהם נסתלק מעליו חובת אנשי מקומו ונכלל עם בני הכרך להתחייב בזמן קריאתן, וקרינן ביה מוקף בן יומו, כיון שהוא בכרך בקריאת בני עירו ונסתלק מעליו חובת מקומו הקוראים בי"ד וקרינן ביה מוקף בן יומו ואף אם יחזור לעירו יקרא ביום ט"ו.
הרא"ש נצמד לפשט נוסח הגמ' המקובל בכל הש"ס, שכשכתוב "לא שנו" זה קאי על כל המשנה, ולכן קובע שדברי רבא מתייחסים לשני המקרים. את הקושי העצום בסברא מדוע בן עיר שמגיע לכרך רק ליום י"ד מקבל דין "מוקף בן יומו", מבאר הרא"ש באופן נפלא: "כיון שבזמן חיוב קריאת בני מקומו אינו עמהם נסתלק מעליו חובת אנשי מקומו ונכלל עם בני הכרך להתחייב בזמן קריאתן". כלומר, עזיבתו את מקומו מהווה קודם כל הסתלקות חובת מקומו מעליו, דלא כרש"י, ובנוסף גורמת להכללותו והשתייכותו לבני המקום השני, בני הכרך.
ועדיין, כיצד יתרץ הרא"ש את קושיית רש"י: מדוע שיקבע י"ד בכרך? אלא צריך לומר, וזה מדוייק בלשון הרא"ש, שהרא"ש הבין את דין "בן יומו" אחרת מרש"י. בעוד שלרש"י הכוונה היא כעין המושג "בר בי רב דחד יומא", שיש כאן דין מחודש שלאורח "היושב בערי הפרזות" יש חיוב כמו התושבים הקבועים "הפרזים". הרי שלרא"ש הגדרת הפרוז היא כל מי שיושב בהגיע זמן הקריאה בערי הפרזות, ואורח וקבוע דינם שווה. ופירוש המושג הוא כפשוטו - פרוז בן יומו הוא הנקרא פרוז (הפרזים = יושבים בערי הפרזות). ממילא מי שבאותו יום "קריטי", דהיינו י"ד - זמנם של הפרזים, עזב את המקום, ממילא נכלל בבני הכרך. ומכיון שהתקנה היא שהמוקפים לא יקראו עם הפרזים באותו היום, אם אינך משוייך לפרזים ביום זה א"כ כברירת מחדל הנך משוייך כתושב קבוע בכרך, והוא מוקף בן יומו ומתחייב לקרוא בזמן קריאתם. 7 וזה חידוש והבנה נפלאה של הרא"ש בדין "בן יומו". מה שקובע את מקומך אינו כל ימות השנה אלא המצאותך ביום הפורים, י"ד.
גם הרא"ש מסכים שאחרי שנקבע מקומך בכפוף לנ"ל, יש מושג של 'חובת מקומו', כפי שהוגדרה בדין "בן יומו", שם מסיים הרא"ש: "וקרינן ביה מוקף בן יומו ואף אם יחזור לעירו יקרא ביום ט"ו" - כלומר אחרי שדינך כמוקף אתה מחוייב בט"ו גם אם תחזור לעיר. מקרה נוסף בו ישנה 'חובת מקומו' לרא"ש, הוא כשהיתה דעתו של בן העיר לחזור לביתו בליל י"ד ונתעכב בכרך שלא מדעתו. שאז, מכיון שהרא"ש מקבל את דעת הרי"ף בכך שדעתו היא גורם המכריע לעניין דין "בן יומו" (ולרא"ש גם לעניין חובת מקומו), לכן אם היתה דעתו לחזור לעירו בליל י"ד, נמצא שאינו מוקף בן יומו, דלא נסתלקה מעליו חובת מקומו כי דעתו להיות בעירו, והדעת קובעת, ויקרא בי"ד בכרך כחובת מקומו.
נמצינו למדים, שלדעת הרא"ש לא קיימת כלל אפשרות להתחייב פעמיים, שביום י"ד העולם "מתחלק לשנים" - לפרזים ולמוקפים. 8
עוד יוצא שבמקרה של בן עיר שנמצא בי"ד בכרך ישנה מח' קיצונית. לרש"י קורא בי"ד, ולרא"ש הוא מקבל דין מוקף וקורא בט"ו אפילו בעירו. מה שמפליא כאן זה שהנימוק לשניהם הוא אותו נימוק "חובת מקומו", אלא שנחלקו מהו מקומו.
4. שיטת הרמב"ם (ע"פ ההבנה השלישית בכס"מ)
שיטה נוספת בהסבר הגמ', מביא הכס"מ כאפשרות להסביר את הרמב"ם (אמנם מסקנתו ששיטת הרמב"ם כרי"ף, ולפי הט"ז הרמב"ם כשיטת הרא"ש, אולם כאמור ניתן ללמוד את הסוגייה והרמב"ם בעוד דרך).
ואלו דברי הרמב"ם (מגילה א, י):
בן עיר שהלך לכרך
ובן כרך שהלך לעיר
אם היתה דעתו לחזור למקומו בזמן קריאה ונתעכב ולא חזר קורא כמקומו
ואם לא היה בדעתו לחזור אלא אחר זמן הקריאה קורא עם אנשי המקום שהוא שם.
להבנה זו הרמב"ם הבין את הגמ' כפשוטה: דברי רבא מתייחסים לרישא בלבד (לא כרא"ש שפירש שהדברים מתייחסים לשניהם). יוצא א"כ שבן עיר שהלך לכרך על מנת להיות שם בי"ד נסתלקה מעליו חובת מקומו שהרי על זה אמר רבא "קורא עמהם", דלא כרש"י. ומאידך, כתב הרמב"ם "קורא עם אנשי המקום שהוא שם", משמע (וכך גם דייק הט"ז ואף נפסק להלכה דיוק זה במשנ"ב סימן תרפח סוף סקי"ב) שעליו להשאר לט"ו בכרך ורק אז מתחייב כמוקף בן יומו, כרש"י ולא כרא"ש. [לפי"ז מתי יקרא בן עיר שהלך לכרך ואין דעתו להשאר שם בט"ו? לא בי"ד כי נסתלקה מעליו חובת מקומו ולא בט"ו כי טרם חלה עליו חובת המוקפים. על שאלה זו נענה בס"ד בהמשך].
את תחילת דברי רבא "לא שנו אלא שעתיד לחזור בלילי ארבעה עשר" שאז קורא כמקומו, מבאר הרמב"ם ג"כ על בן עיר שהלך לכרך. אף לשיטתו דבר זה תלוי בעיקר בדעתו (כרי"ף). נמצא שאם דעתו היתה להיות במקומו בעיר בי"ד קורא כמקומו, אע"פ שהוא בכרך. החידוש ברמב"ם לא מסתכם בכך שקורא כמקומו למרות שאינו במקומו, הרמב"ם למד מכאן את ההגדרה של בן יומו, כפי שמבואר בכס"מ, שאם דעתו להיות בזמן הקריאה של מקומו, במקומו שלו, אין מצב שיתחייב מדין "בן יומו", אף אם בסוף יתעכב וישאר גם בט"ו בכרך. שהרי על מקרה זה פסק הרמב"ם שקורא כמקומו ולא עם אנשי מקום שהוא שם.
וכן אם הוא בן כרך שהלך לעיר בליל י"ד ועתיד לחזור לכרך בליל ט"ו, דהיינו שבזמן קריאת מקומו יהיה במקומו, פסק הרמב"ם שקורא כמקומו, שלא יקרא בי"ד מדין פרוז בן יומו אלא רק בט"ו, אף אם יתעכב בסוף בעיר (דלא כמאירי והריטב"א בדעת הרי"ף שבמקרה זה חייב פעמיים. וזה מאד מובן בסברא כי מדוע שיתחייב פעמיים?). כל "בן יומו" מתחיל רק אם אין דעתו להיות במקומו בזמן קריאתו. וזה מדויק להפליא בלשון הרמב"ם. ונראה את זה פיסקה פיסקה:
"בן עיר שהלך לכרך (בליל י"ד) אם היתה דעתו לחזור למקומו (מקומו הקבוע = עיר) בזמן קריאה (של המקום שיצא משם, היינו עוד בליל י"ד) ונתעכב ולא חזר קורא כמקומו. (היינו בי"ד בכרך, כי דעתו להימצא בזמן הקריאה וגם העובדה שזה מקומו הקבוע יוצרים חיוב, ויקרא בי"ד אף על פי שהוא בכרך).
ואם לא היה בדעתו לחזור אלא אחר זמן הקריאה (דהיינו שבזמן קריאת מקומו יהיה בכרך) קורא עם אנשי המקום שהוא שם" (שהרי דעתו להמצא שם וגם שוהה שם בפועל ומתחייב מדין "מוקף בן יומו", ועליו להתעכב שם כדיוק הט"ז. ואם אינו מתעכב, לכאורה מפקיע עצמו בידיים מחיוב פורים ועבירה בידו, אלא שמן הסתם אנוס הוא שהרי אם זו היתה דעתו מתחילה, יקרא בי"ד בכרך מדין רוב העולם כדלקמן).
אם הולך לכרך בליל ט"ו כבר לא שייך "קורא כמקומו" כיון שכבר קרא בי"ד ובכך יצא ידי חובתו ואין מתחייב שוב מדין "מוקף בן יומו". 9 לכן לא דיבר הרמב"ם על מקרה זה.
"בן כרך שהלך לעיר (בליל י"ד) אם היתה דעתו לחזור למקומו (מקומו הקבוע = כרך) בזמן קריאה (של המקום שיצא משם, היינו בליל ט"ו) ונתעכב ולא חזר קורא כמקומו (היינו בט"ו בעיר, שדעתו להימצא בזמן הקריאה וגם העובדה שזה מקומו הקבוע יוצרים חיוב, ויקרא רק בט"ו אע"פ שהוא בעיר בשני הימים).
ואם לא היה בדעתו לחזור אלא אחר זמן הקריאה (של מקום שיצא משם, היינו אחר ט"ו) קורא עם אנשי המקום שהוא שם" (היינו בי"ד, כי גם דעתו להיות שם וגם נמצא שם בפועל ביום י"ד, ויש לו דין "פרוז בן יומו").
יש ללמוד מבן כרך שהלך לעיר, שכשדעתו להיות בשני הימים בשני המקומות בזמן קריאתם, מקומו הקבוע גובר על בן יומו (כי 'בן יומו' קיים רק כאשר אין דעתו להיות ביום של חובת מקומו במקומו).
יוצא, ש"זמן קריאה" ברמב"ם להבנה זו, הכוונה תמיד לזמן הקריאה במקומו הקבוע, בן עיר בי"ד ובן כרך בט"ו (אמנם הכסף משנה שנקט שדעת הרמב"ם כרש"י והרי"ף וכן הרב המגיד פירשו שהכוונה ברמב"ם זמן של מקום שהלך לשם).
נמצינו למדים, שלהבנה זו ברמב"ם לא שייך כלל להתחייב פעמיים.
5. העמקה בשיטת רש"י והרי"ף וגדריה
ראשית, יש להקדים שגם הראשונים אליבא דשיטת רש"י לא פירשו כרש"י לגמרי, אלא רק בעיקר פירושו בגמרא שרבא קאי על בבא דסיפא של בן כרך שהלך לעיר, ושיום החיוב לכרך הוא בט"ו דלא כרא"ש. התנאי של 'דעתו' לא הוזכר כלל ברש"י אלא רק ברי"ף. למעשה הראשונים משלבים את דברי הרי"ף (ולהבנתם גם את דברי הרמב"ם) עם רש"י. סברא נוספת שהובאה בפוסקים היא סברת 'רוב העולם' שהוזכרה במפורש לגבי שתי הלכות:
השו"ע (סימן תרפח סעיף ד) הביאה לגבי עיירות המסופקות שמברכים רק בי"ד, וכן הרמ"א לגבי המהלך בספינה (שם ס"ה בהגה). בהמשך נסביר ע"פ סברא זו גם את דין הירושלמי שבן כרך שקרא בי"ד יצא. 10
השו"ע לא ציטט כלל את הירושלמי שבן כרך שעקר דירתו מתחייב כאן וכאן ולא שום אופן (שהבינו הראשונים: הר"ן, הריטב"א והמאירי) להתחייב פעמיים, ולכן אפשר שהוא לא פוסק כך להלכה. אמנם הגר"א והפרי מגדים אליביה כן פסקו שאפשר להתחייב פעמיים, וכפי שהסברנו לעיל אכן מסתבר מאד שרש"י מסכים לדין הירושלמי ולאפשרויות להתחייב פעמיים (גם הביאור הלכה הדגיש זאת שהגר"א הביא את דין "מתחייב כאן וכאן"), אם כן על פי הגר"א גם לרש"י ולרי"ף (ולרמב"ם) יש את דין הירושלמי.
הפוסקים האחרונים 11 הבינו שגם את דין הריטב"א הרשב"א והר"ן, לגבי בן כרך שחזר לביתו אחר שקרא בעיר מדין פרוז, יש לרש"י ולרי"ף.
לגבי בן עיר שקרא בעירו בי"ד והלך אח"כ לכרך ליום ט"ו, יש שחייבוהו לקרוא גם בט"ו, 12 ויש שפטרוהו לגמרי כי קרא בחובתו העיקרית במקומו, 13 אך רוב הפוסקים סוברים שמספק יקרא בלי ברכה. 14 חשוב להדגיש שלפי שאינו יכול לברך כי ספק אם חייב, כך לא יכול להיות "בעל קורא" ולהוציא את הרבים, בני כרך, ידי חובתם, כי אינו בר חיובא כמותם, אא"כ כל משתתפי המניין בני עיר שבאו כמוהו לכרך ויקראו בלי ברכה.
מהו הגדר לפי הפוסקים? נראה שהבינו שדעתו של האדם נזקקת רק לדין "בן יומו", שעל זה קאי רבא לפי הרי"ף, ולא לחובת מקומו, וכפי שכבר התבאר לעיל בביאור דעת הרמב"ם שהרי"ף והרמב"ם פליגי על מה קאי רבא, רק אסיפא (רי"ף ורש"י) ואז יוצא שבעינן דעת רק לבן יומו או שקאי ארישא (רמב"ם) ואזי בעינן דעת גם לחובת מקומו. נמצא שהשו"ע פסק להלכה כרש"י והרי"ף ומכח קושייתו מפשט הגמרא על ההבנה הראשונית שלו ברמב"ם - דחאה, ונקט שהרמב"ם סבור גם הוא כדעת הרי"ף.
אם כן, לקרוא כחובת מקומו האדם חייב (למאירי בשיטת הרי"ף) גם אם אינו במקומו ואף אם אין בדעתו להימצא בו. לדוגמא: בן עיר שהלך לכרך שלא על מנת להישאר בו בט"ו, שקורא בי"ד בכרך כחובת מקומו (כך עולה מפרש"י כמבואר באריכות לעיל בשיטתו. אמנם המשנה ברורה נזהר בלשונו ולא נימק דין זה, אולי משום שלפי פירושנו ברמב"ם גם יקרא בי"ד אולם לא מדין חובת מקומו אלא מדין 'רוב העולם', וכן לקמן אמרנו כך בדעת הרמ"א).
אולם כדי להתחייב מדין פרוז או מוקף בן יומו צריך שני תנאים: דעת ושהייה בפועל, ואם חסר אחד מהם אינו מתחייב. לדוגמא: אם בן כרך התעכב בעיר בי"ד שלא מדעתו אינו מתחייב. כמו כן אם היה בדעתו אך בפועל חזר לכרך ולא שהה בעיר בי"ד מצטט המשנה ברורה (סוף ס"ק יב) את הט"ז שלא מתחייב (דרך אגב: הט"ז דייק זאת ברמב"ם כפי שהבאנו לעיל, ואף שהמשנה ברורה לא קיבל את הסברו של הט"ז שביאר את הרמב"ם כשיטת הרא"ש, בנקודה הזו קיבל את דעתו). לפי זה בן עיר שהלך לכרך בליל י"ד על מנת להשאר בו בט"ו ולבסוף לא נשאר לא יקרא בעיר בט"ו והפסיד את קריאת מגילה בשנה זו. (המשנה ברורה לא מתייחס במפורש למקרה זה 15 ).
פרק שני
להתחייב פעמיים
סקירת כל האפשרויות להתחייב פעמיים
אמנם לשיטת הרא"ש וההבנה הנוספת ברמב"ם לא ניתן להתחייב פעמיים, אולם לשיטת רש"י והרי"ף ניתן, ומכיון שכשיטתם נפסק להלכה ממילא דיון זה חשוב מאד, שכן הוא בבבחינת לאסוקי שמעתא אליבא דהלכתא. לכן נסקור כאן את האפשרויות כפי שמופיעות בצורה מאד עניפה בראשונים אליבא דשיטה זו:
1. בן כרך שהתחייב בי"ד מדין "פרוז בן יומו" ולאחר מכן בליל ט"ו חוזר לביתו.
2. בן עיר שקרא בעירו והגיע ליום אחד לכרך בליל ט"ו.
3. בן עיר שקרא בעירו ועבר דירה בליל ט"ו לכרך.
1. בן כרך שהתחייב בי"ד מדין "פרוז בן יומו" ולאחר מכן בליל ט"ו חוזר לביתו
מקרה זה מוסכם גם על המאירי וגם על הריטב"א. אולם כל אחד מנמק זאת אחרת.
וז"ל המאירי 16 :
בן כפר שהיה יום הכניסה שלו ביום י"ג והיה בעיר בליל י"ג אפי' היה דעתו לצאת משם קודם י"ד אין יום קריאה שמטעם יום הכניסה חשוב כל כך שיהיה הדבר תלוי בדעת חזרה, אלא כל זמן שיתעכב קורא עמהם שאין דין כפר אלא למי שהוא בכפר אבל בזמן שהוא בעיר אין לו דין כפר כך נראה לי. ושאר המפרשים פרשוה בבן כפר שקרא ביום הכניסה שלו ובא לו אחר כן בעיר בלילי י"ד שאף על פי שדעתו לחזור באותה הלילה עצמה קורא עמהם ואין הדברים נראין לענין פסק. ומ"מ בן עיר שקרא בעירו ובא לו אחר כן לכרך אין בו שום חיוב לדברי הכל ובן כרך שהלך לעיר ונעשה פרוז בן יומו וקרא עמהם ואח"כ חזר למקומו חוזר וקורא במקומו שאף הוא חזר לדין מוקף וכן כתבוה חכמי הדורות בשם תלמוד המערב לפי מה שהם מפרשים בה אלא שאין בה הכרח.
רואים שהמאירי מייסד את דבריו בעיקר על בן כפר שהלך לעיר. לגבי בן כפר לית מאן דפליג שעיקר חיובו היה אמור להיות בי"ד ולכן גם אם הקדים לקרוא ביום הכניסה אם ימצא בי"ד בעיר חייב לקרוא, כי טרם יצא ידי חובתו הגמורה והשלמה (לבן עיר בי"ד ולבן כרך בט"ו). עפ"ז מבין המאירי גם את דין "פרוז בן יומו" - שזה דין בדרגה נמוכה יותר, כאורח ומשום כך כשיחזור המוקף לביתו חייב שוב כדי לצאת ידי חובתו הגמורה והשלמה. אולם לפי"ז בן עיר שקרא בעירו ויצא שם ידי חובתו הגמורה אם יגיע לכרך אין בו שום חיוב. וזו הנ"מ הגדולה בינו לריטב"א שנראה בס"ד בהמשך.
2. בן עיר שקרא בעירו והגיע ליום אחד לכרך בליל ט"ו
הריטב"א מייסד את דינו על מקור אחר לחלוטין, על הירושלמי.
ונצטט קודם את הירושלמי 17 :
ר' בון בר חייה בעי: בן עיר שעקר דירתו לילי חמשה עשר נתחייב כאן ובן כרך שעקר דירתו בליל ארבע עשר נפטר מיכן ומיכן. בן עיר מהו שיוציא בן כרך ידי חובתו? ייבא כהדא כל שאינו חייב בדבר אינו מוציא את הרבים ידי חובתן. בן כרך מהו שיוציא את בן עיר ידי חובתו? וייבא כהדא כל שאינו חייב בדבר אינו מוציא את הרבים ידי חובתן או ייבא כהיא דאמר ר' חלבו רב חונה בשם ר' חייה רבה הכל יוצאין בארבעה עשר שהיא זמן קריאתה. ר' יודן בעי בן עיר שנתן דעתו לעקור דירתו לילי חמשה עשר לא מתניתא היא בן עיר שהלך לכרך מתניתה כשהיה בכרך מה צריכה ליה כשהיה בעיר, אבל מפרשי ימים והולכי מדברות קוראין כדרכן בי"ד א"ר מנא בעתיד לחזור למקומו אמר ר' פינחס על כן היהודים הפרזים פרוז היה באותה שעה.
וזו לשון הריטב"א 18 :
ובן כרך שהלך שם ונתעכב שם עד בקר י"ד שקורא עמהם אם חזר למקומו ליל ט"ו חוזר וקורא עמהם שאע"פ שנתחייב כבר עם בני העיר שהלך שם הרי חזר ונתחייב עם בני הכרך. וגדולה מזו אמרו בירו' דבן עיר שעקר דירתו לכרך ליל ט"ו נתחייב כאן וכאן וכ"ש זה שעיקר דירתו היה בכרך ולא היה בעיר אלא גר ופרזי בן יומו וזה ברור ושלא כדברי התוס'. ויש קצת סעד לזה בגמ' דילן מהא דאמרינן בסמוך דבן כרך שהלך לעיר בין כך ובין כך קורא עמהם וההיא ודאי לא נצרכה אלא לבן כפר שהקדים ליום הכניסה ונפטר ואפ"ה כיון שבא לעיר אח"כ שהוא מקום חיובו מן הדין חוזר וקורא עמהם ולא אמרינן כבר נפטר ביום הכניסה הכי נמי אע"פ שנתחייב בעיר לפי שהיה פרוז בן יומו כיון דחזר לכרך שהוא עיקר מקומו וחיובו חוזר וקורא עמהם.
א"כ הריטב"א למד בק"ו מדין הירושלמי: אם בן עיר שעקר דירתו מתחייב שוב, כ"ש בן כרך שקרא בפרוז בי"ד וחוזר לביתו בט"ו שמתחייב שוב כי זהו ביתו הקבוע. את בן כפר מהבבלי מביא רק "כמו סמך". לריטב"א, בשונה מהמאירי, דין בן כפר באמת לא דומה לכאן. כי יש הבדל מהותי בין יום הכניסה ל"זמנו של זה לא כזמנו של זה" של י"ד וט"ו. בעוד זמנו העיקרי של בן הכפר הוא בי"ד ורק הקלו עליו. י"ד וט"ו הם שני חיובים נפרדים, שכל אחד עומד בפני עצמו. ולכן המתחייב בי"ד אמנם יצא ידי חובתו, אולם בהגיעו לט"ו מתחייב שוב, וטרם יצא ידי חובתו של ט"ו. לכן בין אם קרא בי"ד כבן עיר ובין אם קרא בי"ד כפרוז בן יומו מתחייב שוב בט"ו. א"כ המאירי והריטב"א נחלקו בדבר מאד יסודי: איך להתבונן על חובת הפורים. המאירי סובר שזו חובת גברא בלבד ככל מצוות החג והמועד (בעצם כמו הרא"ש והרמב"ם בנקודה זו, אלא שלמאירי יש מושג של חיוב פעמיים בבן כרך הפרוז בן יומו ולדידם גם זה לא), ואילו הריטב"א סובר שהחיוב מתחדש גם מחמת המקום.
3. בן עיר שקרא בעירו ועבר דירה בליל ט"ו לכרך
המאירי כלל לא הביא את הירושלמי לגבי בן עיר שעקר דירתו. אולם הגרצ"פ פרנק זצ"ל שפסק כמאירי לגבי בן עיר שקרא בעירו והגיע לכרך כמוקף בן יומו שפטור לגמרי, בכל זאת פסק ע"פ הירושלמי שהעוקר דירתו מתחייב פעם שניה, כירושלמי.
ואם כנים דברינו בסברת המאירי שזו חובת גברא, מהי א"כ סברת הרב פרנק? וצריך לומר שכאן החיוב הוא לא מצד הגברא אלא מצד השתייכותו לבני המקום, וכשם שנחשב כבני המקום לכל דבר ועניין ברגע שקובע שם דירתו, ה"ה שמתחייב מדין זה שוב בקריאת המגילה. כך מיישב הרב פרנק בין המאירי לבין הגר"א, הפר"ח והבאה"ל שפסקו את הירושלמי (אף שהמאירי בעצמו לא ציטט את הירושלמי בדין זה). אמנם בדעת הרמב"ם נראה לומר, מכך שכלל לא הזכיר את הירושלמי, שלא יחייב אף לפי ההסבר הזה במאירי, את מי שיעבור דירה מהעיר לכרך.
הסברנו שלשיטת הריטב"א י"ד וט"ו הם שני חיובים שונים, ולכן כתב הירושלמי שבן עיר שעקר דירתו מתחייב כאן וכאן. אולם על הנחה זו יש להקשות מדין נוסף בירושלמי (וכן מקשה הפמ"ג 19 ): בן כרך שקרא בי"ד בכרך יצא בדיעבד. דין זה מלמד לכאורה שישנו חיוב אחד על קריאת המגילה שהרי בן כרך יצא בדיעבד בי"ד, וא"כ עפ"ז יש לומר ק"ו, ומה בן כרך שקרא שלא בזמנו יצא ופטור בט"ו, בן עיר שקרא בי"ד בזמנו בעירו, אינו דין שיצא ידי חובתו? ומדוע הריטב"א מחייבו פעמיים?
קושייה זו מתיישבת ע"פ הגר"א בביאורו 20 שיש להעמיק בתקנות י"ד וט"ו. הגר"א ממשיל את היחס בין י"ד לט"ו ליחס שבין ברכת בורא האדמה לבורא פרי העץ. שמצד אחד אלו שתי תקנות נפרדות, ומי שהביאו לפניו גם פרי עץ וגם פרי אדמה לשיטת בה"ג יש לכתחילה להקדים ולברך על העץ, אך לכ"ע גם אם בירך קודם אדמה חוזר ומברך עץ על פרי העץ. אולם אם לפניו פרי עץ אחד בלבד ובטעות בירך עליו אדמה יצא ידי חובה. וזה מסביר מצויין את שאלת הפמ"ג. אם בן כרך בטעות קרא בי"ד, עלתה לו הקריאה בדיעבד לשל יום ט"ו, כמו מי שברך בפה"א על פרי עץ. אך מי שקרא בעיר בי"ד אין זה פוטר אותו מקריאה של מוקפים בט"ו במידה ויתחייב שוב, כמי שברך בפה"א על פרי אדמה, שחוזר ומברך בפה"ע על פרי עץ. וזה מבאר באופן נפלא את סברת הריטב"א. הגר"א שם מסביר את דין עיירות המסופקות שמברכות דווקא בי"ד, 21 ומדמה זאת לפרי שאנו מסופקים בברכתו אם היא בפה"א או בפה"ע, שפסקו הפוסקים שיברך אדמה. זאת ע"פ נימוק הרמב"ם שעיירות אלו יברכו רק בי"ד "כרוב העולם" ועלינו להבין מה גדר נימוק זה. לשם כך יש לסקור את שלושת גורמי החיוב לקריאת המגילה.
פרק שלישי
גורמי החיוב
סקירת שלושת גורמי החיוב האפשריים לקביעת זמן החיוב
מצינו שלושה גורמים לקביעת זמן החיוב:
א. בן יומו.
ב. חובת מקומו.
ג. רוב העולם.
שני הגורמים הראשונים קיימים לכל אחת משלושת שיטות ראשונים הנ"ל (ובהתאם לכל שיטה התרגום שלהם בירידה לפרטים קצת שונה). כעת נתייחס יותר לשיטת רש"י והרי"ף כי זו השיטה שנפסקה להלכה. לאחר שרבא חידש את החידוש המופלא בפורים של דין 'בן יומו' הרי שזה הגורם הראשון במעלה, שאם הוא קיים הוא גובר ומכריע כל גורם אחר. אמנם לולי חידושו הרי שחובת מקומו היה הגורם הבלעדי (כדין ההולך ממקום שנהגו מנהג אחד למקום שנהגו אחרת). ואף עתה יש מצבים בהם לא שייך להתחייב מדין בן יומו ואז נשאר גורם החיוב של חובת מקומו. ואביא דוגמאות: רש"י במפורש כתב שבן עיר ששוהה בכרך ביום י"ד בלבד, קורא בי"ד כחובת מקומו ואע"פ שהוא בכרך. וכן המאירי כותב כן לגבי בן כרך שהיה בדעתו לחזור מהעיר עוד בליל י"ד ולכן אינו מתחייב כפרוז בן יומו. ולבסוף נתעכב שם גם על יום ט"ו קורא בט"ו כחובת מקומו. וכן ברא"ש, לשיטתו, שבן עיר שהיה בכרך בי"ד, נהפך למוקף, וקורא בט"ו גם אם יחזור לעיר, כחובת מקומו (החדש).
רוב העולם
שני גורמים אלה כאמור מפורשים ופשוטים. אך לגבי הגורם השלישי - 'רוב העולם', עלינו להוכיח: א - שהוא אכן גורם בפני עצמו. ב - את גדרו וסברתו. ג - את הנפק"מ היוצאות ממנו.
לשם כך נצטט את המקור השני בו הוא מופיע ומשם בס"ד נוכיח זאת. כנזכר, חוץ מהרמב"ם שהזכיר את המושג "רוב העולם" לגבי ברכת העיירות המסופקות בי"ד, מושג זה מובא גם ברמ"א בסוף הסעיף שלנו הדן בבן עיר שהלך לכרך, בו מצטט השו"ע את לשון הרמב"ם.
מוסיף הרמ"א 22 : "הגה ואם הוא במדבר או בספינה קורא ביום י"ד כמו רוב העולם (כל בו)".
(מקור דין זה - ללא נימוק וללא ציון בן עיר או בן כרך - הוא בתוספתא למגילה פרק א משנה ב). ויש להבין דין זה הן בנוגע לבן עיר והן בנוגע לבן כרך:
א. מדוע הנימוק לדין בן עיר הוא "כמו רוב העולם", לכאורה היה יכול לומר נימוק הרבה יותר פשוט, והיינו כחובת מקומו (כשם שכתב ונימק רש"י (במגילה יט.) לגבי בן עיר הנמצא בכרך רק בי"ד). ואין לומר שזו כוונתו של הרמ"א, שא"כ היה עליו להיות עקבי ולפסוק לגבי בן כרך המפליג בספינה שיקרא בה בט"ו כחובת מקומו. וזה אינו, כמפורש בכל-בו ובמשנ"ב על אתר!
ב. מדוע לגבי בן כרך נימק הרמ"א מדין "רוב העולם" מה פירוש בכלל המושג? היה לו לנמק שקורא מדין "פרוז בן יומו" כמו כל בן כרך הנמצא בפרזים ביום י"ד!
ואין לומר שבאומרו כרוב העולם כוונתו ל"פרוז בן יומו", שהרי ערוך השולחן 23 פסק כאן שאם בן הכרך המהלך בספינה אמור להגיע לביתו בט"ו לא יקרא בי"ד. ואילו הטעם היה מדין פרוז בן יומו הלוא חייב לקרוא במקרה כזה בשני הימים, בי"ד מדין פרוז בן יומו ובט"ו כי חזר לביתו (כמבואר לעיל בין לריטב"א ובין למאירי), אלא על כרחך שרוב העולם זהו גדר אחר!
ונראה שהמייחד ספינה ומדבר הוא שאינם מקום יישוב כלל, שאינם לא פרזים ולא מוקפים. מי שאינו באחד ממקומות היישוב אין לו חיוב מדין פרזים ולא חיוב מדין מוקפים. וכי יפטר? לא. הראשונים הבינו שיש כנראה גדר בסיסי, יסודי יותר, והוא 'רוב העולם'. דהיינו יש חובת גברא לקרוא מגילה בי"ד לכל אחד ואחד מישראל, אלא שבאו חכמים ותקנו תקנת פרזים ומוקפים, שפרזים יקראו בי"ד ומוקפים בט"ו משום כבודה של א"י העולה משניהם יחד. אעפ"כ, מי שלא שייך לאף מקום קורא בי"ד כרוב העולם. אמנם לא זוכה לקיים את המצווה בהידור כתקנת פרזים ומוקפים אבל בכל זאת מקיים את עיקר החיוב של קריאת המגילה. אין הכוונה 'רוב העולם' במובן הרגיל של רוב, דהיינו שמכיון שרוב העולם פרזים יקרא כרוב, שהרי מושג זה נאמר ברמב"ם לגבי עיירות המסופקות, שיברכו רק בי"ד כרוב העולם, ושם הלוא מדובר במקום יישוב קבוע, שלא שייך לומר לגביו ביטול ברוב, כפי שכותבים בסימן זה הפר"ח ור' שלמה קלוגר שהרי קיימא לן ש"כל קבוע כמחצה על מחצה דמי". על כרחך הכוונה שבי"ד יש חיוב שמוטל על כל יהודי באשר הוא, אלא שמתקנת חכמים המוקפים ממתינים לט"ו, ונמצא שבי"ד קורין רק רוב העולם ולא כולם, וזהו יסוד החיוב לכולם.
לענ"ד זה מה שמונח בעומק דברי הגר"א שצוטטו לעיל בביאורו. שהרי הוא ממשיל זאת לפרי שאתה מסופק בברכתו אם הוא עץ או אדמה, וכתבו הפוסקים שיברך אדמה ויצא ידי חובה. ולכאורה לא דמי! דבשלמא העץ גדל גם מהאדמה, אך המוקפים צומחים מהפרזים?! אלא על כרחך שההבנה היא כזאת: יום י"ד הוא יום החיוב לכולם, כולל המוקפים, רק שמכח תקנת חכמים הם ממתינים לט"ו. יום י"ד הוא גרעין החיוב גם למוקפים, ולכן עיירות המסופקות שיברכו בו יצאו ממ"נ, כאותו פרי מסופק. 24 כעת מובן היטב ההגיון של הרמ"א לגבי ספינה, מכיון שהמהלך בספינה נסתלקה מעליו חובת מקומו, ואינו שייך לא לפרזים ולא למוקפים, חיובו הוא מדין "רוב העולם". זה גורם חיוב שעומד בפני עצמו, וזה עומק התוספת של הרמ"א, ספינה אינה עוד מקרה אלא דוגמא המלמדת אותנו עקרון, המסביר את עיירות מסופקות. 25
עפ"ז ניתן להבין עוד דבר: הזכרנו שלרש"י בן עיר קורא בכרך בי"ד כחובת מקומו. אולם להסבר הרמב"ם (לפי ההסבר השלישי הנ"ל בדעתו) הגדר הוא שאם אין דעתך להיות במקומך בזמן הקריאה של מקומך נסתלקה מעליך חובת מקומך, ושאלנו לפי זה, א"כ בן עיר זה לא יוכל לקרוא בי"ד כחובת מקומו, וכיון שאינו עתיד להשאר בכרך בט"ו גם לא יוכל לקרוא בט"ו, וכי יפטר? עפ"ז ברור שהתשובה היא לא. פשוט שיקרא בי"ד אך לא כנימוק רש"י "כחובת מקומו" דהא היא הסתלקה מעליו אלא נימוקו מצד "רוב העולם"! שהרי הרמב"ם מסכים ליסוד הזה שהרי הוא הראשון שכתבו לגבי עיירות מסופקות. אלא שכדרכו בקודש קיצר מאד. אחרי כל ליבון המושג כנ"ל פשיטא לי שהרמב"ם כך יורה במקרה זה.
זה גם נימוק הדין שבן כרך שקרא בי"ד בכרך יצא בדיעבד - כרוב העולם! וכפי שהזכרנו את קושיית הפמ"ג וביאור הגר"א. המקור לכל זה הוא כנראה הירושלמי שאמר דין זה ונימק הכל יוצאין בארבעה עשר שהוא זמן קריאתה וכנ"ל. וזה גם המקור לכך (כפי שפסק הפמ"ג) שבן כרך יכול להוציא בן עיר 26 אך להיפך לא.
יישוב הרמ"א עם שיטת רש"י
אחרי שאמרנו שיש גדר "רוב העולם". ואפי' בן כרך בספינה אינו קורא כחובת מקומו אלא בי"ד. איך הרמ"א מסתדר עם רש"י על המשנה לגבי בן עיר הנמצא בכרך רק בי"ד, שקורא כחובת מקומו וזו לא נסתלקה מעליו, מאי שנא מפליג בספינה שכן מסתלקת מעליו חובת מקומו לרמ"א?
ולכאורה קשה לומר שאכן רש"י יחלוק על דין הרמ"א ולשיטתו בן כרך יקרא בספינה בט"ו כחובת מקומו, וכן בן עיר בי"ד מטעם זה. שלשיטת הכל-בו (והרמ"א) הגדר הוא שאם אין דעתך להיות במקומך בזמן הקריאה של מקומך נסתלקה מעליך חובת מקומך (וזו אכן ההגדרה לפי ההסבר השלישי ברמב"ם). משא"כ לרש"י שחובת מקומך מחייבת גם אם אין דעתך להיות במקומך בזמנו. משום שאמרנו שהכס"מ והמשנ"ב בארו את השו"ע כשיטת רש"י והרי"ף, שחובת מקומך תלויה בדעתך להיות בו בזמן קריאה. ואם הרמ"א נוקט כהסבר הנ"ל ברמב"ם הרי שתהיה נפק"מ בדין פרוז בן יומו שעתיד לחזור למקומו בט"ו, וכיון שהפוסקים האחרונים סתמו שחייב לקרוא גם בי"ד וגם בט"ו, 27 קשה לכאורה לומר שהרמ"א והשו"ע נחלקו בכך. א"כ מה ביאורו של הרמ"א על פי שיטת רש"י?
ולכאורה היה ניתן ליישב את הרמ"א אף אליבא רש"י שגם לדעת רש"י זה שבן עיר קורא בי"ד בכרך אף אם לא היתה דעתו לחזור לעירו בליל י"ד מבוססת לא רק על כך שלא עתיד להשאר בכרך בט"ו (שאז אין לו דין מוקף בן יומו) אלא גם על כך שעתיד לחזור ביום ט"ו, ביום קריאת המוקפים, למקומו, שזה מחבר אותו למקומו. אך מי שמפליג בספינה לכל היומיים אף אם הוא בן עיר, נסתלקה מעליו חובת מקומו. עפ"ז יוכל להתיישב הרמ"א על פי רש"י שגם בן כרך לא קורא בספינה בט"ו כחובת מקומו אלא כרוב העולם (משא"כ שעתיד לחזור למקומו בט"ו כערוך השולחן הנ"ל 28 ). ויש מקור לסברא זו בהשגות הראב"ד על הרי"ף (מגילה ג. בדפי הרי"ף) שכך מסביר את דין המפליג בספינה.
אולם קשה על כך, מפני שאם לרש"י כיון שאין דעתו של בן הכרך להיות במקומו נסתלקה מעליו חובת מקומו, א"כ מדוע בן עיר שאין דעתו להיות בעיר בי"ד לא נסתלקה מעליו חובת מקומו כמפורש ברש"י בסוגייה? ואין לומר דכיון שעתיד לחזור בט"ו לעיר לא נסתלקה, כי מה כוחו של ט"ו לגבי בן עיר. הגע בעצמך, בן כרך שיוצא בי"ד מהכרך לפרזים, האם נאמר שלא נסתלקה מעליו חובת מקומו, לרש"י, כי בי"ד היה בכרך? אלא ודאי שרש"י בנקודה זו לא יסכים לדין הרמ"א בשם הכל-בו. לרש"י חובת מקומך לא מסתלקת ממך כשאין בדעתך להיות במקומך בזמן הקריאה בו. רש"י בכלל לא הכניס כלל את גורם הדעת שהכניס הרי"ף ובעקבותיו הרמב"ם, הרא"ש, הריטב"א והמאירי ועוד.
אלא כנראה שרש"י בנושא זה של הדעת סובר כרז"ה שרק המציאות עצמה קובעת לענין בן יומו ומאידך מציאותך כבן עיר היא קובעת שזו חובת מקומך, והיא אינה מסתלקת ממך אא"כ דעתך להיות בכרך בט"ו שאז גם לרש"י אינו צריך לקרוא בי"ד אלא רק בט"ו. אך כל עוד דעתך לא גורמת לחיוב של בן יומו חובת מקומך עליך. לפי"ז אם שיטת הרמ"א היא אליבא דרש"י לגמרי, לכאורה היה על בן כרך הנמצא בספינה לקרוא בט"ו, והלוא הרמ"א פסק שבי"ד!
ונראה שאעפ"כ הכל-בו והרמ"א בהסבר הסוגייה (על מה קאי רבא) הם כשיטת רש"י (סבירא כוותיה בחדא ופליגא עליה בחדא). שהרי שיטת רש"י בסוגייה מורכבת למעשה מארבע יסודות. הראשון: יום ט"ו קובע למוקף ולמוקף בן יומו. השני: שייך להתחייב מדין פרוז בן יומו בנוסף לחיובו של המוקף במקומו במידה שיחזור.
לגבי שני יסודות אלה התכוונו הכס"מ והמשנ"ב שהרמב"ם כרי"ף וכרש"י. אולם יש יסוד שלישי: האם דעתו של האדם מהווה גורם משפיע בעניין חיוב קריאת המגילה. בזה וודאי יש מח', שרש"י לא הזכיר כלל גורם הדעת (סובר כבעל המאור שלהיות פרוז בן יומו תלוי רק בהמצאותו פיזית בעיר), ואילו לרי"ף, לרמב"ם ורוב הראשונים יש את גורם הדעת. דבר זה תלוי במח' רש"י והרי"ף מה חידש רבא באומרו "שאין עתיד לחזור בליל י"ד" שלכאורה זה פשיטא! רש"י סובר שהחידוש שפטור מהקריאה של הלילה, ולרי"ף ולהולכים בעקבותיו החידוש שתלוי בדעתו ואף אם נתעכב שלא מדעתו פטור מדין בן יומו.
היסוד הרביעי הוא: האם שייכותו של האדם למקומו הקבוע תלויה גם היא בדעתו או לא? באופן פשוט לרי"ף לא. שהרי בביאורו בסוגייה, רבא שחידש את נושא הדעת קאי רק על דין בן יומו. וא"כ חובת מקומו לא תלויה בדעת. וכפי שכתב רש"י במפורש שבן עיר קורא בי"ד ואע"פ שהוא בכרך כחובת מקומו וכן כתב במפורש המאירי שהולך לגמרי כשיטת הרי"ף גם בנושא הדעת, וז"ל: "בבן עיר שהלך לכרך שאם דעתו לחזור לעירו קודם שיחול יום ט"ו אף על פי שדעתו להתעכב שם כל ליל י"ד ויומו וליל ט"ו לא חל עליו דין מוקף וקורא שם בארבעה עשר כקריאת מקומו ואין ראוי לומר בכאן ונתעכב ולא חזר שהרי כל י"ד היה דעתו מקודם להתעכב כמו שעשה". ובאופן פשוט להבנה השלישית ברמב"ם שייכותו כן תלויה בדעתו. שהרי רבא קאי ארישא, על בן עיר שהלך לכרך, ושם תולים בדעתו, שרק אם דעתו לחזור לעיר בליל י"ד על אף שלבסוף נתעכב ולא חזר קורא בי"ד בכרך. הא לאו הכי לא, כי נסתלקה מעליו חובת מקומו.
א"כ לכאורה הכל-בו שמביא הרמ"א שבן כרך בספינה קורא בי"ד וכפי שהסברנו כי נסתלקה מעליו חובת מקומו - מתאים לרמב"ם, אלא שדבר זה נובע מהסברו בגמ' ובזה הלוא הכס"מ כתב שהוא כרי"ף ולא יתכן שהרמ"א יחלוק על כך!
אלא נראה שניתן לומר שהרמ"א הבין שלדין הכל-בו יכולים להסכים גם ההולכים בשיטת הרי"ף (דהיינו השו"ע שפסק כרי"ף). וכנראה למדו זאת בשלב שני, מכך שדין בן יומו תלוי בדעתו, א"כ ניתן לומר שדעתו קובעת גם להיותך נאמן למקומך הקבוע, דהיינו כדי שתהיה עליך חובת מקומך אנו זקוקים גם לדעתך, שאם ישנה דעת, חובת מקומך עליך גם כשאינך בו 29 ואחרת היא מסתלקת ממך. לכן בן כרך בספינה אין חובת מקומו עליו ודינו כדין רוב העולם. וה"ה בן עיר בכרך יקרא בי"ד לא כחובת מקומו, כרש"י, אלא לרמ"א מדין רוב העולם, כפי שיאמר גם הרמב"ם במקרה זה.
לפי"ז, בן כרך שעתיד לצאת מהכרך בי"ד ולא יהיה בו בט"ו מסתלקת מעליו חובת מקומו ויקרא בי"ד בכרך כרוב העולם. אמנם לרש"י יקרא בט"ו בכל מקום שהוא כחובת מקומו שלא הסתלקה מעליו.
לרמ"א בן עיר מקביל לבן יומו בפועל, רק שלשניהם צריך גם דעת. ולרמב"ם בן עיר גובר על בן יומו. בנושא זה הרמ"א סובר כרש"י שאפשר להתחייב פעמיים, ואילו בגדר חובת מקומו הרמ"א סובר ככל-בו ולא כרש"י. כלומר, יש כאן מח' האם יכול להיות מצב שתסתלק מעליך חובת מקומך בטרם חלה עליך חובת בן יומו. לרמב"ם ולרמ"א כן, לרש"י ולמאירי לא. הרמ"א ברוחב דעתו סבר כך והבין שדין זה לא סותר את ההליכה כרש"י בשני היסודות הקודמים כי הוא נובע מהיסוד השלישי (דעתו) עליו ודאי חולקים הרי"ף והרמב"ם. והכל מבואר כמין חומר. ע"פ הסבר זה הנפק"מ תהיה לגבי בן כרך שבי"ד יהיה בכרך אך לא יהיה בט"ו במקומו. לכ"ע הוא לא נפטר מפורים רק נחלקו מתי חייב: לרש"י ולמאירי כחובת מקומו בט"ו, ולרמ"א בי"ד כרוב העולם.
ההבנה ברמ"א ע"פ הגאון הרב צבי פסח פרנק
לפי"ז אם למאירי יהיה דין מפליג בספינה היה עליו לומר שיקרא בט"ו. אולם הגרצ"פ פרנק זצ"ל שפסק כמאירי בעניין בן עיר שקרא בעירו, שאינו חוזר ומתחייב מדין מוקף בן יומו, בוודאי לא קיבל את המאירי לחצאין ובדין בן עיר שנמצא בכרך בי"ד גם ילך כמותו שיקרא בי"ד כחובת מקומו. מאידך גיסא הרב פרנק בוודאי מחוייב גם לרמ"א שבן כרך המפליג בספינה קורא בי"ד, וצריך להבין איך זה מתיישב? ויש לדחוק ולומר שהרב פרנק ילמד את הרמ"א דלא כערוך השולחן, דהיינו שאין גדר מחודש של "רוב העולם". כוונת הרמ"א לחדש ולומר שלמפליג בספינה אע"פ שאינו במקום יישוב יש לו דין "פרוז בן יומו" אמנם זה קצת דחוק בלשונו, אך נראה שזה אפשרי. 30 וכיוון שכך בן כרך המפליג בספינה גם למאירי יקרא בי"ד אך לא מדין רוב העולם כנ"ל אלא מדין פרוז בן יומו. הנפק"מ תהיה במקרה שעתיד לחזור לכרכו בט"ו, שלערוך השולחן בדעת הרמ"א יקרא רק בט"ו וכנ"ל, אך לרב פרנק יקרא גם בי"ד כפרוז בן יומו וגם בט"ו!
ואף שלמאירי אין דין "רוב העולם", בן כרך מוציא בן עיר מטעם פשוט יותר, וכלשון המאירי: "כלל ידוע בתלמוד כל המחוייב בדבר מוציא את הרבים ידי חובתן מעתה שאלו בתלמוד המערב בן עיר מהו שיוציא בן כרך ובן כרך מהו שיוציא בן עיר והשיבו בן עיר אינו מוציא בן כרך שהרי נפטר לו ופקעה ממנו חובת מגלה בן כרך מוציא בן עיר אף על פי שאין זמנו עדיין שהרי מ"מ חיוב מגלה מוטל על הכל מתחלת ליל י"ד". כלומר החובה מוטלת כבר מי"ד על כולם כפרזים חוץ מהמוקפים בלבד.
כעת אפשר להבין טוב יותר את שורש המח' בין הרב פרנק אליבא דהמאירי והרמ"א, לבין הגר"א (וערוך השולחן) אליבא דהריטב"א והרמ"א בשאלה האם בן עיר שקרא בעירו יתחייב שוב מדין מוקף בן יומו. דבר זה תלוי האם יש דין עצמאי של "רוב העולם" ורק בנוסף יש תקנת פרזים ומוקפים, שהיא תקנה נפרדת, שיש שני זמנים שונים ושני חיובים שונים הנובעים מהמקומות השונים, או שאין דבר כזה, העולם כולו מתחלק רק לפרוזים ולמוקפים, ויש חובה אחת ויחידה על כל גברא לקרוא את המגילה, אלא שיש שני זמנים לקיים את אותו החיוב, וממילא ברור שמי שיצא ידי חובתו הגמורה לא שייך שיתחייב פעם שניה.
סיכום יישוב הרמ"א עם שיטת רש"י
יש ליישב בין שיטת רש"י לגבי חובת מקומו, לפיה בן כרך בספינה אמור לקרוא בט"ו כחובת מקומו, לבין פסק הרמ"א שבמקרה זה יקרא בי"ד כרוב העולם. וישנן שלוש אפשרויות:
א. יש מחלוקת ביניהם בגדר חובת מקומו. שלדעת הרמ"א כדי להתחייב בגללה צריך שגם דעתו תהיה להמצא במקומו בזמן קריאתו. וזה מתאים אמנם להבנה השלישית ברמב"ם, אך לא יתכן שהרמ"א נקט כך כי יש לזה השלכות נוספות, וכנ"ל. אלא ניתן לומר שלמרות שנקט כשיטת הרי"ף, הסיק שכמו שכדי להתחייב מדין "בן יומו" צריך גם את דעתו, ה"ה לענין חיוב מדין "חובת מקומו". ואילו לרש"י אין צורך כלל בדעתו כדי להשאר מחוייב מדין חובת מקומו.
ב. אין מחלוקת בין רש"י לרמ"א. אלא שיש הבדל בין שני המקרים: רש"י דיבר במקרה של בן עיר הנמצא בי"ד בכרך וחוזר לעירו בט"ו, ולכן יש לו חובת מקומו לכ"ע. ואילו הרמ"א דיבר על בן כרך שלא עתיד להמצא לא בכרך ולא בעיר כל היומיים אלא בספינה, ממנו אכן מסתלקת חובת מקומו לכ"ע (ועפ"ז יתכן שיש גם לרש"י גדר "רוב העולם"). אולם כנ"ל זה דחוק מאד בסברא: מדוע חזרתו לעירו בט"ו משפיעה על אי הסתלקותו מחוסת מקומו? וצ"ע.
ג. להסביר את נימוק הרמ"א לפסק שלו, לא מגדר "רוב העולם" אלא שכוונתו לדין "פרוז בן יומו" הרגיל (וכיון שבן כרך זה קורא בספינה בי"ד יצא, ואינו חייב גם בט"ו כחובת מקומו בעודו בספינה). כך ככל הנראה למד הגאון הרב צבי פסח פרנק זצ"ל (ואליבא דהמאירי), וכך הבין גם הגר"א נבנצל שליט"א ברמ"א, ודלא כהבנת ערוך השולחן.
אם מי מהקוראים ימצא דרך מרווחת יותר אשמח מאד לשמוע.
פרק רביעי
הדעת כגורם מחייב
מהי השפעת דעתו על זמן חיוב קריאת המגילה
ובירורים נוספים בשלהי הסוגיה
מהי השפעת דעתו על חיוב זמן קריאת המגילה לשיטות השונות?
לשיטת הרי"ף אין חיוב בן יומו מבלי דעתו.
לשיטת הרמב"ם (בהבנה הנ"ל) והרא"ש אין גם חיוב כחובת מקומו מבלי דעתו.
לרמ"א, אפילו בשיטת הרי"ף אין חיוב כחובת מקומו בלי דעתו, אלא 'שבתמורתו' יש חיוב מדין "רוב העולם".
בעל המאור חולק על הרי"ף והרמב"ם ולשיטתו אין כלל השפעה לדעת.
האם לרש"י הסובר כבעל המאור אין כלל השפעה לדעתו?
יש מקרה בו הדעת תשפיע. והוא: בן עיר שהלך לכרך בליל י"ד על מנת להשאר שם גם לט"ו. ושם כותב רש"י שאינו צריך לקרוא בי"ד אלא ממתין וקורא עמהם בט"ו. ומה פוטר אותו מלקרוא בי"ד כחובת מקומו? המצאותו מחוץ למקומו ודעתו להיות בט"ו בכרך. עפ"ז (כפי שיבואר להלן) בן עיר הנמצא בדרך (במטוס או בספינה או במדבר) בי"ד ודעתו להגיע לכרך בט"ו אף הוא לא צריך לקרוא בי"ד אלא ממתין ויקרא בט"ו. מלשון רש"י "אינו צריך" משמע באמת שחובת מקומו לא נסתלקה מעליו ואעפ"כ מכיון שיהיה שם בפועל בט"ו זה הדין המיוחד של מוקף בן יומו וזה עדיף מאשר שיקרא בי"ד כשאינו במקומו (וכ"ש שלרמ"א לא יקרא בי"ד כ"רוב העולם", כי דין זה נכנס רק כשיש "ריק", משא"כ הכא - הלוא יקרא בט"ו כמוקף בן יומו).
מה גורם לסילוק חובת מקומו?
לרא"ש, לרמב"ם ולרמ"א (גם אליבא דהרי"ף), כשאין בדעתך להיות במקומך בזמן הקריאה שבו. אלא שלרא"ש מיד חלה עליך חובת המקום האחר. ולרמב"ם ולרמ"א יש מצב של "ריק" שאז נכנסת חובת רוב העולם.
לרש"י ולמאירי אליבא דהרי"ף, אם חל עליך חיוב אחר אינך צריך לקרוא כחובת מקומך, אך ניתן לומר שבאופן יסודי היא תמיד קיימת מתחת לפני השטח.
פירוש "בן יומו" לשיטות הראשונים השונות
למסקנה, מצינו שישנן שלוש שיטות בראשונים איך להסביר את פשט המילים של רבא "בן יומו": לרא"ש הכוונה ליום אחד (כמו בר בי רב דחד יומא), שמי שנמצא יום אחד (י"ד) במקום מסוים הוא מקבל שם של תושב קבוע של אותו מקום. לרש"י הכוונה שאם האדם נמצא ביום קריאת הפרזים במקומם, הוא מתחייב כמותם, כלומר הוא בן יומם של הפרזים. לרמב"ם (להבנה הנ"ל) בן יומו הכוונה שביום החיוב של האדם אין דעתו להימצא במקומו הקבוע אלא עם הפרוז, ואז יש לו את דין הפרוז, אם דעתו לחזור למקומו ביומו (ט"ו) אין לו דין פרוז על אף שהוא נמצא בפרוז בי"ד. היינו: האדם פרוז ביומו, גם ביום שלו.
נפקא מינות בין ההבנה ברמב"ם לבין הרי"ף
1. בן כרך שהלך לעיר בליל י"ד על מנת להיות בעיר ביום י"ד ולחזור לכרכו בליל ט"ו: לרמב"ם כיון שדעתו לחזור למקומו הקבוע, ביומו שלו, בזמן קריאתו, אין לו דין "פרוז בן יומו", ויקרא רק בט"ו בכרך. לרי"ף, ודאי שיש לו דין "פרוז בן יומו" ויקרא בי"ד כי נמצא בי"ד בפרזים ביום שלהם. כשחוזר לכרכו, לפי הראשונים בדעת רש"י והרי"ף (ריטב"א, ר"ן ומאירי וגר"א ועוד), יקרא גם בט"ו (ולרא"ש לא יקרא כלל בט"ו).
2. בן כרך שהלך לעיר בליל ט"ו וכך היתה דעתו מליל י"ד: לרמב"ם כיון שאין דעתו להיות באף מקום בזמן קריאתו המיוחד, יקרא בי"ד בכרך כרוב העולם. אך לרב פרנק אליבא דמאירי אליבא דהרי"ף, כיון שמקומו הקבוע הוא הכרך, גם אם דעתו לצאת ממנו בזמן הקריאה עדיין יקרא בט"ו בעיר כחובת מקומו. 31 אולם לערוך השולחן אליבא דהרמ"א (אליבא דהרי"ף), דינו יהא כבן כרך המפליג בספינה בו פסק הרמ"א שיקרא בי"ד כרוב העולם, לקמן.
3. בן כרך שעקר דירתו לעיר בליל ט"ו וכך היתה דעתו מליל י"ד: לרמב"ם כמו במקרה הקודם יקרא בי"ד בכרך כרוב העולם. אולם לרי"ף אין דבר כזה, שהרי טרם הגיע זמן חיובו, אלא הוא יפקע מחובת קריאת המגילה בשנה זו, שהרי בליל ט"ו גם אין לו את חובת מקומו שהרי עבר דירה (זה ודאי נכון על פי הפרי חדש בדעת הרי"ף, שבן כרך לא יוצא בי"ד אפילו בדיעבד. אמנם יתכן שעל פי הגר"א והפרי מגדים שיוצא, במקרה זה שהוא שעת הדחק דינו כדיעבד ויקרא בי"ד גם לרי"ף).
4. בן כרך שהפליג בספינה לפני י"ד ולא עתיד לחזור לביתו אלא לאחר ט"ו: לרמב"ם (ולערוך השולחן ע"פ הרמ"א) יקרא בי"ד כדין "רוב העולם" שהרי לא נמצא באף מקום מוגדר. לרי"ף לפי המאירי בדעת רש"י ולשיטת הרב פרנק בדעת הרמ"א ג"כ יקרא בי"ד בספינה אך מדין פרוז בן יומו. הנפק"מ כאמור היא באופן שדעתו לחזור לכרך בט"ו, שלרב פרנק יתחייב פעמיים ולערוך השולחן רק בט"ו.
5. בן עיר שהלך לכרך בליל י"ד על דעת לחזור לעירו בליל ט"ו: הדין לתרוויהו שיקרא בי"ד. אך יש הבדל בנימוק, שלרמב"ם (ולרמ"א) הנימוק הוא מדין "רוב העולם" (ואין חובת מקומו מחמת שאין דעתו להיות במקומו בזמן קריאתו), ואילו למאירי בדעת הרי"ף קורא בי"ד בכרך כחובת מקומו.
פרק חמישי
סברות דין בן יומו
סקירת מס' סברות אפשריות לדין "בן יומו" ושלילתם
והוכחות לסברא הנבחרת
כעת ננסה לברר בס"ד מהי הסברא של דין "בן יומו" (למרות שקשה לעמוד על הסברא מחמת ריבוי השיטות והמקרים).
בתור הבנה ראשונית טבעי לחשוב שהסברא היא שאדם לא יפסיד או יפספס את פורים כשיוצא ממקומו, קבעו לו שיתחייב עם אנשי המקום שהוא שם. אך לאחר התבוננות קצרה זה וודאי לא נכון. שהרי אדרבה, אם לא היה דין "בן יומו" אלא הגדר היה שכל עוד אדם לא עקר דירתו אלא דעתו לחזור למקומו לאחר זמן חובת מקומו עליו, איש לא היה מפספס את חיוב הקריאה, משום שבכל מקום שנמצא נושא הוא עליו את חובת מקומו.
אמנם לאור זה טבעי לחשוב שהמטרה בדין "בן יומו" היא שמשום פרסומי ניסא תקנו שיקרא עם אנשי המקום שהוא שם, ע"מ שלא יצרך לקרוא את המגילה לבדו. אולם זה מתיישב רק לשיטת ההבנה השלישית ברמב"ם שדין בן יומו מתחיל רק כשדעתך לא להיות במקומך בזמן קריאתו. לשאר השיטות ישנם מצבים רבים בהם אדם מחוייב לקרוא כחובת מקומו אע"פ שהוא לבדו במקום אחר. לדוגמא: לרא"ש, מוקף בן יומו שחזר לעיר קורא בט"ו בעיר. לרש"י, בן עיר בי"ד בכרך קורא לבדו בי"ד כחובת מקומו. למאירי, בן כרך שנתעכב שלא מדעתו בשני הימים בעיר, קורא בט"ו כחובת מקומו. א"כ בכל המקרים של חובת מקומו אדם קורא יחידי, ואם "בן יומו" בא לפתור מציאות זו, הרי שלא פתר! על מנת להחריף את השאלה, נתמקד במקרה מסויים בו ההגיון לגמרי לא מובן: פרוז בן יומו לשיטת המאירי, דהיינו בן כרך הנמצא בעיר בי"ד ועתיד לחזור לביתו בליל ט"ו. הרי הוא מחוייב לקרוא בי"ד מדין פרוז בן יומו. כבר הוסבר לעיל בהרחבה מדוע מתחייב שוב בט"ו בהגיעו לביתו (למאירי ולריטב"א), אך כאן נשאלת שאלה הפוכה, אם יתחייב בט"ו בביתו, מדוע לחייבו גם בי"ד! בשלמא לרמב"ם באמת לא מתחייב במקרה זה מדין פרוז בן יומו כי עתיד לחזור לביתו בט"ו ביומו וחייב רק בט"ו. גם לרא"ש מובן כי אכן מתחייב רק בי"ד שהרי נהפך לפרוז לגמרי. וגם לריטב"א מובן שמתחייב פעמיים שהרי שתי תקנות הן! וה"ה להיפך (בן עיר שהולך בליל ט"ו לכרך). אך למאירי ממה נפשך! הרי מי שכבר יצא ידי חובתו הגמורה אינו מחוייב פעמיים, אז מדוע בן כרך כן? ואין לומר שמתחייב בי"ד שמא יתעכב ולבסוף לא ישוב ויצא קרח מכאן ומכאן, שהרי הוא בן כרך ואף אם לא יצא - יקרא בט"ו בעיר (כפי שכתב במפורש המאירי בתחילת דבריו)! 32 ואין לומר שזה מדין רוב העולם שהרי מערוך השולחן לגבי בן כרך המהלך בספינה, רואים שכשבדעתו לחזור לביתו בט"ו לא מתחייב בי"ד מדין רוב העולם. א"כ יש כאן דין מיוחד של פרוז בו יומו. מה ההגיון שבו?
אלא נראה שההסבר הוא כזה: כל עוד לא יצאת ידי חובתך הגמורה, בהמצאותך בזמן קריאה במקום בו קוראים - זה מחייב אותך, כי יום פורים הוא כ"כ חזק, עד כדי כך שפרוז בן יומו קרוי פרוז וחייב לקרוא. אולם אם יצאת (בן עיר בעירו) תו לא שייך למאירי להתחייב, כי החובה השלימה היא אחת, כסברת הרא"ש והרמב"ם בעניין זה, ודלא כריטב"א והגר"א. הזמן הוא המחייב. ויש להוכיח זאת משיטת הרא"ש בבן יומו. שהרי כפי שבארנו, לרא"ש, המצאות האדם ביום אחד, ביום י"ד, הופכת אותו לבן המקום ממש, עד כדי כך שחלה עליו החובה ואף אם יחזור לעיר יקרא בה בט"ו כחובת מקומו החדש. מוכח מכאן שיש ליום פורים כח הלכתי מיוחד במינו. שאף שמדובר ביום אחד בלבד, ולשאר דיני התורה השייכים למקום אין לו משמעות, מ"מ לענין חובת קריאת מגילה הקובע הוא יום זה לבדו. מכאן עולה חשיבותו הגדולה של יום פורים. וזו סברת המאירי, פרוז בן יומו מתחייב לא בגלל שום דבר אחר מלבד העובדה שזמן החיוב "תפס" אותו במקום הפרוז. לכאורה זו הסברא לכל הראשונים, גם לריטב"א וגם לרמב"ם. וזה מדוייק להפליא בלשון הרמב"ם והשו"ע "זמן הקריאה", שמעבר למשמעות הפשוטה, מרמזת שעצם היותו שם בזמן הקריאה היא המחייבת אותו.
^ 1.. אסתר ט, יט.
^ 2. מגילה ו. בדפי הרי"ף.
^ 3.. אמנם בעל המאור (מגילה ו. בדפי הרי"ף ד"ה 'בן עיר שהלך לכרך') לא מתחשב בגורם של דעתו, וכאמור אף ברש"י זה לא כתוב. אם כך מה החידוש לדעתם בתחילת דברי רבא? וי"ל שלשיטתם החידוש הוא שלא הלילה גורם את חלות החיוב אלא 'האיר המזרח' גורם. וזה שפטור מקריאת הלילה אף שנמצא שם בתחילת הלילה, זה חידוש לדעתם. אך לרי"ף זה גם היה כנראה פשיטא. כרי"ף נקטו הרא"ש, הרמב"ם (הל' מגילה פ"א, ה"י), הריטב"א (מגילה יט.) והמאירי (שם), וכך נפסק גם בשו"ע או"ח סימן תרפח סעיף ה.
^ 4.. מגילה שם ד"ה 'המשנה הרביעית, בן עיר...'
^ 5.. וניתן בכל זאת להוכיח זאת אף מרש"י עצמו. לגבי דין רבא בענין בן כפר שהלך לעיר שדינו: "בין כך ובין כך קורא עמהן", פירש רש"י: "אפילו עתיד לחזור ולצאת משם קודם היום קורא עמהן בלילה". כלומר: החידוש בבן כפר הוא שקורא עמהן גם אם עתיד לחזור למקומו בלילה ומבאר רש"י לקמן הטעם. מה שאין כן בבן עיר או בבן כרך שעתיד לחזור למקומו עוד בלילה שפטור מלקרוא עמהם בלילה. אבל מכאן יש לדייק שבמקרה שלא עתיד לחזור בלילה דין בן כפר כדין בן כרך או בן עיר שקורא עמהם כדין רבא הראשון. אמנם מטרת רש"י בפירושו על דין רבא המתייחס למשנה על מוקף או פרוז "בן יומו" לבאר את המשנה העוסקת בהולך בליל י"ד ולפניו שתי אפשרויות ורבא מורה לו היכן יקרא, לכן רש"י שם לא התייחס למקרה בו הולך בליל ט"ו אחר שקרא בעירו. אולם כאן בבן כפר אכן מיירי שכבר קרא בכפרו ומדוייק בלשון רבא "בין כך ובין כך קורא עמהם" שדינו כשנשאר גם לקריאת היום כדין בן עיר ובן כרך. משמע שגם ביניהם לו יצוייר שכבר קרא בן העיר במקומו יתחייב בשנית בהליכתו לכרך לפני קריאת היום של ט"ו, ואז יקרא אף עמהם. לפי זה חידוש הירושלמי כתוב גם בבבלי ועדיף מיניה דהכא מתחייב אפילו רק מדין "בן יומו" בלבד. שוב ראיתי שהריטב"א גם כתב להוכיח מכאן לשיטתו שמחייב במקרה זה בשנית וזה לשונו: "יש קצת סעד לזה בגמרא דילן" ונראה שכתב שזה רק קצת סעד כי מפורש שקורא שוב דווקא בבן כפר שחיובו ביום הכניסה קלוש יותר. וכן ניתן להוכיח זאת מ"שלטי הגיבורים" כאן על הרי"ף שמוכח להדיא מדבריו כריטב"א שבן עיר שקרא בעירו מתחייב שוב בהגיעו לט"ו לכרך, ומסתמך על הירושלמי.
^ 6.. פרק שני סימן ג.
^ 7.. בדעת הרא"ש יש מקום לחקור: מה דין קטן שהגדיל בליל ט"ו בכרך. האם הינו בר חיובא להוציא את הרבים או שמכיון שביום י"ד שהוא הקובע לרא"ש, היה עדיין קטן אינו בר חיובא. ונלענ"ד שודאי שהוא חייב. משום שגם לרא"ש זמן חיוב המצווה לכרכים הוא בט"ו רק שיום י"ד קובע את המציאות להיכן אתה שייך, ומהו מקומך. ומציאות ישנה ודאי לקטן, כפי שמעשה יש לו. ויכול להוציא את הרבים ידי חובתם בלי שום פקפוק.
^ 8.. ואף מי שנמצא בספינה, ונניח שהרא"ש נקבל את דין הכל-בו שקורא בי"ד כרוב העולם, מ"מ אין מצב שיתחייב שוב בט"ו, משום שי"ד קובע גם למוקפים.
^ 9.. כפי שיוסבר בהמשך, חיוב "בן יומו" להבנה זו ברמב"ם מתחיל רק אם אין דעתך להיות ולקרוא במקומך הקבוע ביומך. לגבי חיוב פעמיים מדין "חובת מקומו" דהיינו: בעקר דירתו, ניתן לומר שגם הרמב"ם יחייב כי זה לא דין בדיני פורים כלל אלא מדין ההולך ממקום למקום, שכשמגיע על דעת להשתקע נעשה כמותם תכף ומיד (כפי שנסביר במאירי על פי הרב פרנק). ואולי משום כך לא הביא את הירושלמי. אולם מסתבר טפי שלא מחייב כי סובר שחובת קריאת המגילה היא חובה לקרוא פעם אחת בלבד.
^ 10.. נפסק בפרי מגדים (משבצות זהב תרפח ס"ק ו ד"ה עוד רגע). וכן המשנ"ב (שם סק"ח) פסק עפ"ז שבן כרך יכול להוציא בן עיר בי"ד, אך הביא שם שהפר"ח חולק.
^ 11.. מקראי קודש - הרב משה הררי, עמ' רמט. קונטרס הלכות פרזים ומוקפים לגר"א שפירא זצ"ל. וכן קונטרס פרזים ומוקפים לרב פרנק.
^ 12.. שערי יצחק - הרב יצחק פלקסר, קונטרס "פרזים ומוקפים" כלל ד', וספר מקראי קודש הנ"ל פרק ה', בשם הרב ישראלי זצ"ל.
^ 13.. שו"ת הר צבי או"ח סימן קיח.
^ 14.. ספר מקראי קודש הנ"ל פרק ה', בשם הגר"א שפירא, הגרי"מ אליהו והרב עובדיה זצ"ל ויבלח"ט הרב נבנצל. חשוב להדגיש שלשיטת החזו"א כל זה רק אם הגיע לכרך לפני תחילת ליל ט"ו.
^ 15.. אך ניתן לדייק זאת מדבריו, שכתב על מקרה זה שרק אם חוזר לעירו אחר בוקר ט"ו וטרם קרא בכרך יקרא בעיר בט"ו, משמע שאם חזר לפני בוקר ט"ו לא יקרא בעיר. וזה נכון לכאורה גם לרי"ף וגם לרמב"ם, כי כל חיובו בט"ו הוא רק מדין "בן יומו".
^ 16.. מגילה יט. ד"ה 'זהו ביאור המשנה'.
^ 17.. מסכת מגילה פרק שני הלכה ג.
^ 18.. מגילה שם ד"ה 'אמר רבא לא שנו'.
^ 19.. משבצות זהב סימן תרפח ס"ק ו.
^ 20.. מבוסס על דברי הגר"א לסימן תרפח סעיף ד ד"ה 'כי אם בי"ד'. הסכימו עמדי על הרחבה זו מתוך דבריו, הרבנים הגאונים: אאמו"ר הרב דוב ליאור, הגאון הרב אביגדור נבנצל, והגאון הרב זלמן נחמיה גולדברג שליט"א.
^ 21.. דין זה יתבאר בע"ה בהמשך דברינו.
^ 22.. סימן תרפח סעיף ה.
^ 23.. סימן תרפח סעיף טז. וז"ל: "וכתב רבינו הרמ"א דאם הוא במדבר או בספינה קורא ביום י"ד כמו רוב העולם עכ"ל כלומר דבן כרך שהיה במדבר ובספינה אינו קורא בט"ו שהרי לא עדיף מאלו היה ביום י"ד בעיר ולעניין זה הוי מדבר וספינה כמו עיר ולא כמו כרך מפני שרוב העולם כן הוא ומ"מ בזה נ"ל דאם עתיד לבא בט"ו לביתו לא יקרא בי"ד דבשלמא כשהוא בעיר בי"ד חל עליו חובת אנשי המקום אבל בים ובמדבר אין שם חיוב אלא דאם הוא שם גם בט"ו ממילא דחיובו כרוב העולם וזהו כוונת רבינו הרמ"א".
^ 24.. מובן על פי זה מדוע בן כרך שקרא בי"ד בכרך יצא, כמי שבירך בטעות אדמה על פרי עץ. וכן מובן מדוע בן עיר שקרא בעירו בי"ד מתחייב שוב (אליבא דהריטב"א) לקרוא בהגיעו לכרך בליל ט"ו, בדיוק כמי שבירך אדמה על פרי אדמה שחוזר ומברך עץ על פרי העץ שלפניו
^ 25.. אפשר להוסיף עוד, שבמידה מסויימת, אמנם רק לגבי הברכה, עיירות המסופקות אינן שייכות לא לפרזים ולא למוקפים, ממילא גבי הברכה חל עליהם דין רוב העולם שחל במקום שאינך משוייך לאף מקום וודאי.
^ 26.. אמנם הפר"ח לא פסק כירושלמי הזה אלא כבבלי "שזמנו של זה כזמנו של זה" (הבין שלבבלי זה לעיכובא). ולכן סובר שגם בן כרך לא מוציא בן עיר בי"ד. הפר"ח (סוף ס"ק ד) מתקשה (וזה מובן לשיטתו) בדעת השו"ע והרמב"ם לגבי עיירות מסופקות מדוע שיברך בי"ד, שלא יברכו כלל! אמנם מקיים הפסק אך רק בגלל המנהג. עפ"ז ליתא לקושיית הפמ"ג מעיקרא, וברור מדוע בן עיר יתחייב שוב בט"ו, שהרי בן כרך שקרא בי"ד, לפר"ח, לא יצא אפי' בדיעבד. ואכן הפר"ח פסק את הירושלמי שמתחייב כאן וכאן. יתכן שהפר"ח אף יחלוק על דין מהלך בספינה שהביא הרמ"א דלדידיה אין את היסוד של רוב העולם בי"ד, אך זה לא מוכרח, דיתכן נמי שלעניין מקום שאינו מקום יישוב כלל יודה שיקרא כרוב העולם. מאידך, גם המאירי שלא הביא כלל את הדין של מהלך בספינה יתכן וחולק על יישום דין רוב העולם בכה"ג ויסבור שנשארת על בן הכרך ועל בן העיר חובת מקומם כפי שכתב לגבי בן עיר הנמצא בכרך רק בי"ד שקורא בי"ד אע"פ שהוא בכרך, שלא מסתלקת מעליו חובת מקומו. עדיין יום י"ד הוא היום היסודי לעניין בן כרך שמוציא בן עיר ולעניין בן כרך שקרא בי"ד שיוצא בדיעבד. אך כל העולם הוא או פרזי או מוקף אין מציאות שאתה לא זה ולא זה.
^ 27. הרב פרנק זצ"ל והרב שפירא זצ"ל מובאים בספר מקראי קודש הנ"ל ועוד.
^ 28. עיין הערה 23.
^ 29. אין זה בולם אפשרות של התחייבות גם של בן יומו במקביל, כשיטת הר"ן בדעת הרי"ף, ריטב"א ועוד, דלא כרמב"ם והרא"ש.
^ 30.. וכך הבין גם הגר"א נבנצל שליט"א (במכתבו המודפס בחוברת זו).
^ 31.. וכך מובא במקראי קודש לרב הררי עמוד רצא בשם הגר"א שפירא זצ"ל.
^ 32.. אמנם הגאון הרצפ"פ כתב שמתחייב כי טרם יצא, אך זה רק מסביר מדוע בן עיר שקרא בעירו לא מתחייב שוב למאירי, ואין זה מנמק מדוע מי שלא יצא כן מתחייב.
איך עושים קידוש?
בזכות מה השכינה שורה על עם ישראל?
למה יש כיסויים מיוחדים למשכן בזמן מסעות בני ישראל?
איך ללמוד אמונה?
לאן נעלמה האמת?
איך נדע שהלב שלנו במקום הנכון?
מבוא לסדרת פתחי אמונה
איך ללמוד גמרא?
שלוש המצוות שנצטוו ישראל בכניסתם לארץ ישראל
ט"ו בשבט - השקעה לטווח ארוך!
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת