ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- סיפורים ותולדות צדיקים
- סיפורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
שלמה בן יעקב
פעם אחת הסתכסכו בכולל שלו שני אברכים, שמעון ויעקב. שמעון רדף את יעקב כל הזמן ולא הרפה ממנו. יעקב ניגש אל ר' דוד וקבל באוזניו: "שמעון יורד לחיי כל הזמן, ממש שותה לי את הדם..."
ר' דוד ענה לו: "עליך לקיים את דברי חז"ל 'הנעלבין ואינן עולבים, שומעין חרפתן ואין משיבין... ואוהביו כצאת השמש בגבורתו'. תשתוק, ותראה שלא תתחרט על כך!"
עברו השנים, אבל המחלוקת נותרה בעינה. יעקב ביקש למצוא שידוך לבנו, אך שמעון לא הרפה ועשה ככל שביכולתו להרוס ליעקב את השידוך. זה כבר כאב יותר ליעקב, והוא שוב ניגש לר' דוד. בכל זאת ראש הכולל המשיך להמליץ לו לקיים את פתגם חז"ל ולשתוק, והבטיחו שוב שלא יתחרט על כך.
לאחר יותר משנה החל יעקב לנסות למצוא שידוך גם לבתו, בנוסף לחיפוש השידוך לבנו שהתעכב בגלל רדיפתו של שמעון. גם השידוך עם הבת התעכב בגלל המחלוקת, אך ר' דוד לא הרפה מעצתו ליעקב להמשיך לשתוק.
ואז בשלב מסוים, באורח פלא ממש, זכה יעקב לארס את בנו ובתו בשבוע אחד. הייתה שמחה גדולה בחוצות ירושלים - קול ששון וקול שמחה קול חתן וקול כלה. שמחתו של יעקב הייתה כמובן עצומה, אבל עדיין לא שלמה, כי התחייב לתת סכומים גדולים לחתונות, וכסף מנלן? באותם ימים העוני בירושלים היה משווע. אברכי הכוללים נזקקו לניסים כדי להשיג חלות לשבת, ומנין ישיג כסף למימון שתי חתונות?!
באותם ימים יהודי בירושלים שנזקק לגייס כספים לא נסע ללונדון או לניו יורק, אלא לווינה. יעקב גייס סכום שאיתו יוכל לנסוע לווינה ולשהות בה כמה ימים. בווינה התגורר יהודי נדיב בשם ר' משה, ואליו התכוון יעקב להגיע. הוא הגיע לווינה ואחר כך התייצב בשער בית הנדיב. שם נאמר לו כי עליו לקבוע פגישה לעוד כמה ימים, ובינתיים יוכל להתאכסן במלון בווינה.
יעקב הגיע למלון שבו לנו בדרך כלל גויים, ושהה שם כמה ימים עד שהגיע תורו להיפגש עם ר' משה הנדיב. הוא ארז את מזוודותיו כי התכונן מיד לאחר פגישתו לחזור לארץ ישראל.
לפני כן נכנס לבית הכיסא, ושם לתדהמתו מצא צרור עם סכום גדול שבו יוכל לעזור לילדיו ואף יותר מכך. הוא ידע כי מצד דין תורה אבידת עכו"ם מותרת ואין חובה להחזירה, וארז את הכסף יחד עם שאר הכסף שהיה לו. יעקב הרגיש שזה ממש משמיים ואין לו שום צורך לגשת לנדיב. הוא רצה להסתלק מהמקום כמה שיותר מהר.
הוא ירד לכניסת המלון וראה כי שעריו נעולים. המשטרה פשטה על המקום וסגרה את כל האורחים כדי לבדוק אם אחד מהם מצא את הכסף האבוד. בלית ברירה עלה לחדרו. כעבור שעה השוטרים הגיעו לחדרו, פשפשו בכל המגירות, וכאשר באו לבדוק על גופו הוציא את ארנקו עם הסכום שהיה בתוספת כספו.
"של מי הכסף הזה?" שאלו השוטרים.
"זה הכסף שלי!" קרא יעקב, "אני הסוחר הגדול של כולל ורשה בירושלים. כולם מכירים אותי".
מאחר שלא היה זה הסכום המדויק שאבד, החליטו השוטרים לבדוק את סיפורו. הם עצרו את יעקב והחלו לחקור אותו. אם היה מתברר שאכן הוא עני ואין שום הסבר לסכום הגדול שנמצא ברשותו, היו עלולים להענישו בעונש החמור ביותר ואף להוציאו להורג.
משטרת וינה הודיעה במברק לקונסוליית אוסטריה בתל אביב לעלות לירושלים ולברר לגבי מצבו של יהודי בשם יעקב, שעצור אצלם בחשד שגנב את הכסף. נציגים אוסטרים הגיעו לירושלים, נכנסו לכולל ורשה כדי לברר פרטים לגבי אותו יעקב. הם מצאו את שמעון, ושאלו אותו על מצבו של יעקב, האם הוא עשיר או עני.
שמעון הבין שמישהו בווינה רוצה לברר אם כדאי ונכון לתרום ליעקב שנוא נפשו, ואמר לנציגים: "ר' יעקב הוא סוחר ממולח עשיר, יש לו הרבה מאוד כסף. הוא האחרון בעולם שצריך לתרום לו..."
דבריו של שמעון, שנאמרו בשנאה מעומק הלב, התקבלו על דעת החוקרים, והם דיווחו למשטרת וינה שאכן יעקב שעצור אצלם הוא סוחר עשיר ביותר ויש לשחררו לאלתר.
יעקב יצא ממאסרו וחזר לארץ ישראל עם סכום העתק שברשותו. כשהגיע לירושלים ערך סעודת הודיה בכולל וסיפר מה שאירע לו, ולבסוף שאל: "מי האברך שסיפר כי אני הסוחר הגדול של כולל ורשה? עליי להודות לו מפני שהוציאני מאפילה לאור גדול וממש הציל את חיי, ואף איפשר לי לחתן בכבוד את בני ובתי".
שמעון נדהם ממה שאירע ונאלץ להודות כי הוא ה"מליץ יושר", וכמובן שיעקב נוכח עד כמה צדק רבי דוד בידרמן.
על פי סיפורו של הרב אלימלך בידרמן
ליצירת קשר לסיפור בעל מסר יהודי שחוויתם: [email protected]
מתוך העיתון בשבע
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.












