• קריאת התורה

להעלות לתורה מי שאינו מהול

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

א אדר א' תשס"ה
שאלה
ילד ממשפחה יהודית יוצאת רוסיה בקש לחגוג את בר המצוה שלו בבית הכנסת שלנו, זהו נוהג מקובל שאנשים שאינם שומרי מצוות חוגגים בר מצוה בבת כנסת בעליה לתורה וקריאת המפטיר והפטרה. הילד לומד בבית הספר היהודי. עתה נתברר שילד אינו נימול (שאביו אינו יהודי). האם ניתן להקל להעלותו לתורה ושיקרא את פסוקי המפטיר? ראיתי תשובות שו"ת בצל החכמה ד’- ה’ ומנחת יצחק ד’ - י’ למרות שהמקרים דומים חשבתי אולי יש לשקול צער ועגמת נפש המשפחה ושאינם מומרים להכעיס ובודאי לא הילד עצמו. כמו כן אם נדחה אותו בידים יאבד לגמרי מתוך הקהל.
תשובה
נראה לי שאם העליה לתורה יכולה לקרב את הילד לאמונה באיזה מידה יש מקום לאפשר לו לעלות לתורה. ואולי תוך כדי הכנתו לעליה לתורה לעורר אותו להתקרב למצות וגם למצות המילה.