• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

שאלה על רש"י בגמרא בסוכה בדף ב עמוד א

הרב חיים שרייבר

ג כסלו תש"פ
שאלה
רש"י על המשנה בדיבור המתחיל ושחמתה מרובה מצילתה. רש"י אומר שהמועט בטל ברוב ועל שם הסכך קרויה סוכה. לכאורה בפשוטו של המשנה משמע שהבעיה זה השמש ולא הסכך לכאורה לפי המשנה היה יכול לההיות כשר גם חצי סכך וחצי אוויר ולא כמו שאומר רש"י.
תשובה
שלום כוונת רש"י לומר שכאשר יש רוב "שמש" ומיעוט סכך הסוכה פסולה, כיון שמיעוט הצל בטל ברוב מקום השמש. סוף דברי רש"י "ועל שם הסכך קרויה סוכה" באים לומר שלפסול זה אין צורך בראיה מן הפסוקים אלא דין פשוט שבאופן זה אין כאן סוכה שכל עניינה הוא הסכך היוצר צל מה שלא קיים במקרה זה כיון שנתבטל המיעוט ברוב. (מהרי"ץ חיות). בהמשך הגמרא (דף כב/ב) הגמרא דנה במקרה שיש שיעור זהה של צל ושמש בין במקום הסכך ובין על רצפת הסוכה. עיי"ש. יום טוב