• השבת אבידה

האם מותר לקחת כסף שנמצא בחנות

הרב נועם דביר מייזלס

כ ניסן תש"פ
שאלה
שלום לרב. אם מצאתי 10 ₪ זרוק בתוך חנות היד 2 מותר לי לקחת?? מדובר בשטח החנות ולא ליד המוכרות שם.
תשובה
שלום וברכה. במקרה הזה - את יכולה לקחת את האבידה. הרחבה: דין זה מבואר בשו"ע (חו"מ ר"ס ה' ע"פ הגמ' ב"מ כו.) ובסמ"ע (שם סקי"ט), שדוקא אם האבידה בין השולחני לשולחן שנותן עליו מעות, שייך לשולחני, כיון ששם האבידה שמורה לו ואינו מתייאש. ואם האבידה על השולחן ומחוצה לו, הרי היא של מוצאה אם אין בה סימן, משום ששם הבעלים מתייאשים ממנה. ואם כן בנידון השאלה, הכסף שייך למוצאה, ודין זה נכון בכל שטח החנות המיועד לקונים, שאם נמצא בה כסף או חפץ שאין בו סימן, היא שייכת למוצא. מלבד אם נמצא בשטח בין השולחן לקופאי כאמור או בכל שטח אחר שאין הקונים נכנסים לשם, כיון ששם בעל החנות אינו מתייאש. ואף שלכאורה חצרו של בעל החנות קנתה את האבידה עוד לפני שנתייאש ממנה, ואם כן האבידה שייכת למוכר. מכל מקום מבואר בב"י (שם) ובש"ך (שם סקי"ח) ע"פ הרא"ש, שאין לומר כן, משום שרבים נכנסים לחנות, ודינה כחצר שאינה משתמרת, ולכן אינו סומך בדעתו עליה. ויש עוד תירוצים רבים בראשונים ואין כאן המקום להאריך בזה (ראה חידושי רשב"א ב"מ כו.). בברכה רבה,