בית המדרש

  • משפחה חברה ומדינה
  • ישראל והעמים
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש להצלחת

עם ישראל

האפיפיור החדש, הכנסייה הקתולית והיהודים

undefined

הרב דב בערל וויין

ניסן התשע"ג
3 דק' קריאה
האפיפיור החדש ברומא, קרדינל ארגנטינאי בן 76, נכנס לתפקיד עם עבר עכור. תמיד חגו סביבו שמועות בעניין התנהגותו בתקופה האיומה של "המלחמה המלוכלכת" בארגנטינה, בתקופה שבה החונטות הצבאיות שלטו במדינה.
הקרדינל הואשם בשיתוף פעולה עם השלטונות ובשתיקה רועמת בתקופה עגומה זו שבה נהרגו עשרות אלפים מאזרחי ארגנטינה. חכמי התלמוד ציינו באירוניה שמאחורי כל פרנס של הציבור תלויה קופה של שרצים. אצל מנהיגים פוליטיים שעוסקים בענייני חולין זה נחשב לדבר טבעי כמעט, אם לא הכרחי לשלטון מוצלח.
אך כאשר אדם רוצה להיחשב לסמכות מוסרית בחברה האנושית, תפקיד שהאפיפיורים האחרונים ניכסו לעצמם, עבר מפוקפק מחליש כל מסר מוסרי בעתיד. חברותו של האפיפיור הקודם, ג'וזף רצינגר, בתנועת הנוער ההיטלראית רדפה אותו תמיד.
יוג'ניו פצ'לי, האפיפיור שכיהן בתקופת מלחמת העולם השנייה, נשא ונתן בשנות ה-30 עם היטלר וחתם עמו על הסכם שמקבל את שלטונו האכזרי והרצחני בתמורה להבטחה להגן על המוסדות הקתוליים ועל נכסי הכנסייה בגרמניה. אי אפשר לצפות מאדם כזה שאחר-כך ינקוט עמדה תקיפה נגד השמדתם של מיליוני יהודים. למעשה, הוא המשיך לשתוק בעניין זה לאורך כל המלחמה כולה. אין בהתנהגות כזאת שום מנהיגות מוסרית ובוודאי לא צידוק ליומרה לשמש מצפון לאנושות ולערכיה.
אבל הבה נהיה הוגנים כלפי האפיפיור החדש וניתן לו ליהנות מהספק. אין ספק שהעולם זקוק לקול מוסרי שיישמע בציוויליזציה המערבית, שממשיכה להתפלש בביצה של הדוניזם, תאוותנות ואמביוולנטיות. האפיפיור החדש מפורסם כאדם שתומך בזכויות העניים בארגנטינה.
תמיד חשתי שהזכות הכי גדולה של העניים היא הזכות להפסיק להיות עניים. חינוך ושוויון חברתי הם הדרך להוציא אנשים מהעוני ודלות. עד היום הכנסייה לא שימשה דוגמה ומופת בתחומים האלה. אולי היא תסייע יותר בסוגיות האלה תחת הנהגתו של האפיפיור החדש.
הפרישות של הכמרים, היחס לנשים, ההתמודדות עם הטרור האיסלמי, הפדופיליה של חלק מהכמרים ושחיתות כספית משמעותית הן סוגיות שמטרידות מאוד את הכנסייה. האם האפיפיור החדש באמת מסוגל להתמודד בהצלחה עם הבעיות האלה? התשובה לשאלה הזאת היא שתגדיר את תקופת כהונתו. האפיפיור הקודם לא הצליח או לא רצה התמודד איתן ופרש.
משימה לא פשוטה מחכה לאפיפיור החדש אם הוא יהיה מוכן לבצע אותה. מובן שהכנסייה לא יכולה לעבור רפורמה בן-לילה. פעם קראתי שכדי להסתובב צריכה נושאת מטוסים לשוט 70 ק"מ בים. מוסד מגושם כמו הכנסייה צריך זמן ומרחק כדי לשנות כיוון. עם זאת, צריך להתחיל את התהליך אם רוצים שלמוסד האפיפיור תהיה השפעה מוסרית על החברה האנושית.
היהודים תמיד היו ועודם בעיה מיוחדת לכנסייה. התחדשות החיים היהודיים אחרי מלחמת העולם השנייה והקמתה והצלחתה של מדינת ישראל מציבים גם הזדמנויות וגם קשיים בפני הכנסייה. העובדה שהוותיקן וישראל מקיימים יחסים דיפלומטיים תקינים מייצגת שינוי עצום בתיאולוגיה הקתולית ובדיפלומטיה של הוותיקן.
היהודים צריכים, עד כמה שניתן, לטפח יחסים טובים עם הוותיקן. אחרי הכול, האפיפיור מייצג יותר ממיליארד בני אדם בעולם שבו אנחנו חיים. עם זאת, יחסינו עם המוסד הזה בעבר היו רעים ועקובים מדם, ולכן הכנסייה צריכה לפעול יותר על מנת להילחם באנטישמיות הרווחת כיום בארצות קתוליות רבות.
יש צורך בלחץ חזק ומתמשך ובהצהרות פומביות של האפיפיור כדי לשנות את הסטריאוטיפים הדתיים כמו גם את תורת הכנסייה ואת עקרונותיה. הכנסייה איננה נאיבית, וראשיה מבינים שההכרזות האנטי-ישראליות רק מגבירות את האנטישמיות שלדאבון הלב עדיין רווחת מאוד בעולם הקתולי.
הכנסייה יכולה לסייע לפיתרון הסוגיות באזור שלנו, אך היא יכולה לעשות זאת רק אם תהיה באמת ובתמים נטולת פניות ותיפטר מההטיה שלה נגד היהדות, היהודים וזכויות היהודים על ארץ-ישראל. נצטרך לחכות ולראות אם האפיפיור החדש יתמודד עם העניין הזה בתקופת כהונתו.
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il