ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- עם ישראל
- ישראל והעמים
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
הקרדינל הואשם בשיתוף פעולה עם השלטונות ובשתיקה רועמת בתקופה עגומה זו שבה נהרגו עשרות אלפים מאזרחי ארגנטינה. חכמי התלמוד ציינו באירוניה שמאחורי כל פרנס של הציבור תלויה קופה של שרצים. אצל מנהיגים פוליטיים שעוסקים בענייני חולין זה נחשב לדבר טבעי כמעט, אם לא הכרחי לשלטון מוצלח.
אך כאשר אדם רוצה להיחשב לסמכות מוסרית בחברה האנושית, תפקיד שהאפיפיורים האחרונים ניכסו לעצמם, עבר מפוקפק מחליש כל מסר מוסרי בעתיד. חברותו של האפיפיור הקודם, ג'וזף רצינגר, בתנועת הנוער ההיטלראית רדפה אותו תמיד.
יוג'ניו פצ'לי, האפיפיור שכיהן בתקופת מלחמת העולם השנייה, נשא ונתן בשנות ה-30 עם היטלר וחתם עמו על הסכם שמקבל את שלטונו האכזרי והרצחני בתמורה להבטחה להגן על המוסדות הקתוליים ועל נכסי הכנסייה בגרמניה. אי אפשר לצפות מאדם כזה שאחר-כך ינקוט עמדה תקיפה נגד השמדתם של מיליוני יהודים. למעשה, הוא המשיך לשתוק בעניין זה לאורך כל המלחמה כולה. אין בהתנהגות כזאת שום מנהיגות מוסרית ובוודאי לא צידוק ליומרה לשמש מצפון לאנושות ולערכיה.
אבל הבה נהיה הוגנים כלפי האפיפיור החדש וניתן לו ליהנות מהספק. אין ספק שהעולם זקוק לקול מוסרי שיישמע בציוויליזציה המערבית, שממשיכה להתפלש בביצה של הדוניזם, תאוותנות ואמביוולנטיות. האפיפיור החדש מפורסם כאדם שתומך בזכויות העניים בארגנטינה.
תמיד חשתי שהזכות הכי גדולה של העניים היא הזכות להפסיק להיות עניים. חינוך ושוויון חברתי הם הדרך להוציא אנשים מהעוני ודלות. עד היום הכנסייה לא שימשה דוגמה ומופת בתחומים האלה. אולי היא תסייע יותר בסוגיות האלה תחת הנהגתו של האפיפיור החדש.
הפרישות של הכמרים, היחס לנשים, ההתמודדות עם הטרור האיסלמי, הפדופיליה של חלק מהכמרים ושחיתות כספית משמעותית הן סוגיות שמטרידות מאוד את הכנסייה. האם האפיפיור החדש באמת מסוגל להתמודד בהצלחה עם הבעיות האלה? התשובה לשאלה הזאת היא שתגדיר את תקופת כהונתו. האפיפיור הקודם לא הצליח או לא רצה התמודד איתן ופרש.
משימה לא פשוטה מחכה לאפיפיור החדש אם הוא יהיה מוכן לבצע אותה. מובן שהכנסייה לא יכולה לעבור רפורמה בן-לילה. פעם קראתי שכדי להסתובב צריכה נושאת מטוסים לשוט 70 ק"מ בים. מוסד מגושם כמו הכנסייה צריך זמן ומרחק כדי לשנות כיוון. עם זאת, צריך להתחיל את התהליך אם רוצים שלמוסד האפיפיור תהיה השפעה מוסרית על החברה האנושית.
היהודים תמיד היו ועודם בעיה מיוחדת לכנסייה. התחדשות החיים היהודיים אחרי מלחמת העולם השנייה והקמתה והצלחתה של מדינת ישראל מציבים גם הזדמנויות וגם קשיים בפני הכנסייה. העובדה שהוותיקן וישראל מקיימים יחסים דיפלומטיים תקינים מייצגת שינוי עצום בתיאולוגיה הקתולית ובדיפלומטיה של הוותיקן.
היהודים צריכים, עד כמה שניתן, לטפח יחסים טובים עם הוותיקן. אחרי הכול, האפיפיור מייצג יותר ממיליארד בני אדם בעולם שבו אנחנו חיים. עם זאת, יחסינו עם המוסד הזה בעבר היו רעים ועקובים מדם, ולכן הכנסייה צריכה לפעול יותר על מנת להילחם באנטישמיות הרווחת כיום בארצות קתוליות רבות.
יש צורך בלחץ חזק ומתמשך ובהצהרות פומביות של האפיפיור כדי לשנות את הסטריאוטיפים הדתיים כמו גם את תורת הכנסייה ואת עקרונותיה. הכנסייה איננה נאיבית, וראשיה מבינים שההכרזות האנטי-ישראליות רק מגבירות את האנטישמיות שלדאבון הלב עדיין רווחת מאוד בעולם הקתולי.
הכנסייה יכולה לסייע לפיתרון הסוגיות באזור שלנו, אך היא יכולה לעשות זאת רק אם תהיה באמת ובתמים נטולת פניות ותיפטר מההטיה שלה נגד היהדות, היהודים וזכויות היהודים על ארץ-ישראל. נצטרך לחכות ולראות אם האפיפיור החדש יתמודד עם העניין הזה בתקופת כהונתו.
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

תורה ומדע מנגנוני כוח, כפייה וחירות הנפש
השיעור בוחן את מושג הכוח, יחסי השליטה והכפייה התת-מודעת בחברה מול תפיסות פילוסופיות כמו זו של פוקו. כנגדן מוצגת התפיסה היהודית, לפיה האדם אינו יוצר את עצמו מאפס אלא מגלה את נשמתו האלוקית הפנימית ואת ייעודו בעולם.

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א זיכוך המידות בדרך לדבקות
טהרת הנפש והמידות י"א - י"ג
השיעור עוסק באתגר המוסרי והרוחני של האדם בעת עלייתו במעלות הדבקות, שבה מתעצמות גם המידות והחיסרונות הדורשים זיכוך מתמיד. מתוך כך מודגש כי ההכרה בליקויים וההתמודדות עמם אינן עילה לנפילה או לעצבות, אלא מנוף פנימי להמשך צמיחה, התעלות ותיקון.

יסודות הש"ס יסודות וטעמי שבועות בדיני ממונות
פתיחה לענייני שבועות
השיעור עוסק בסוגי השבועות השונים בדיני ממונות מדאורייתא ומדרבנן, ומנתח את הופעתם בסוגיות המרכזיות במסכת בבא מציעא. בהמשך לכך, נבחנים טעמיהן של השבועות והשאלה העקרונית האם שבועה נתפסת ככלי ראייתי מברר או שנועדה לפייס את דעתו של בעל הדין.

עבודת הקודש להחיד"א סודות כתבי החיד"א בספר עבודת הקודש
השיעור עוסק בתהליך הההדרה והמחקר של ספרי החיד"א, וחושף כיצד ביטויים שנראו כטעויות דפוס או שגיאות כתיב התגלו למעשה כמליצות, רמזים וסודות עמוקים. המרצה מדגים באמצעות דוגמאות מכתבי יד כיצד גישתו הייחודית של החיד"א מדויקת ומכוונת בכל אות וסימן.

רביבים איסור כתובת קעקע
אסור מהתורה לחקוק בעור אותיות או צורות שיישארו בו לתמיד | האיסור חל על איש ואישה כאחד, ועל כל מקום בגוף | איסור עשיית קעקוע הוא חוק שטעמו לא נתפרש בתורה | עם זאת, ביארו כמה ראשונים שכך היה מנהגם של עובדי עבודה זרה | המקעקע על עורו צורה קבועה, משתעבד לצורה זו ומונע מעצמו להמשיך ולהתחדש | אחר שהקעקוע כבר קיים אין איסור בקיום התוצאה, ולכן אין חובה מהתורה להסירו | כיום ניתן להסיר את הקעקוע באמצעות לייזר, ולכן נכון להתאמץ להסירו, כדי לבטא בכך את ההתנערות מהחטא

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

עין אי"ה - הרב משה גנץ חיבור השכל אל הרגש והיראה
שבת א, קס"ט - ק"ע
השיעור עוסק בצורך לחבר את ההבנה השכלית והלימוד אל רגש טהור של יראת שמיים כדי שהדברים יופנמו באדם ולא יישארו ידיעה חיצונית בלבד. בעזרת משלים ומאמרי חז"ל, מודגשת החשיבות של הקדמת הכללים, המידות והקדושה לעיסוק בפרטים כדי להגיע לחיים שלמים ומתוקנים.

חיי שרה כיצד לבקש בקשה -ארבעה ביקשו שלא כהוגן ושלושה נענו כהוגן
המבקשים אליעזר עבד אברהם, כלב בן יפונה, שאול המלך, יפתח הגלעדי.

חיי שרה פרשת חיי שרה – נפילת בני ישמעאל
כשהאויב הערבי מרים ראש בהתנשאות על המדינה היהודית ועוד מבפנים זו בדיוק נקודת המפנה שתביא לצמיחה ישראלית

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

מידות הראי"ה סוד תיקון המידות בנפש האדם
אל המידות א'
עבודת המידות היא הגשר המחבר בין נשמת האדם הטהורה לבין חיי החומר והמעשה בעולם הזה. השינוי האמיתי מתאפשר כאשר מקדימים את התבוננות השכל והדעת לעבודה הרגשית, ובכך יוצרים הרגלים נכונים ומרוממים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.













