ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- פיתוח האישיות ותיקון המידות
- העצמה אישית
גישה זו שגויה מיסודה ונובעת מחוסר הבנה שהאכזבה אינה נובעת מהציפיות הגבוהות, אלא ממבחן התוצאה שלא תואם את ציפיותיי. היא גם מלמדת את הילדים והתלמידים לא לשאוף יותר מידי גבוה ולא לחלום, ובכך היא מטמיעה בהם שטחיות ובינוניות בכל תחומי חייהם.
בכך גם מלמדים ההורים והמורים את ילדיהם לפחד מלהתמודד עם כשלונות, ומאתגרים בכלל שבהכרח מזמנים כשלונות מידי פעם. כך עובר מסר סמוי אך ברור, שהערכתו של הילד או התלמיד אינה פנימית ואינה תלויה במה שהוא חושב על עצמו אלא בתשובה החיובית שהוא יקבל ממוסד לימודי כזה או אחר, או במילים אחרות במה שחושבים אותם מחנכים שהחליטו לא לקבל אותו למוסד הלימודים בו הם מלמדים.
עם גישה כזו, אנו במו ידינו מגדלים ילדים עם הנעה והערכה חיצוניים, ללא שאיפות וללא חלומות גדולים, שבמהלך חייהם לא יגיעו רחוק... לא יעצימו את עצמם ואת סביבתם.
אדרבה, תפקידנו כהורים ומחנכים ללמד את הילד להאמין בעצמו, בכשרונותיו ובכוחותיו הגדולים ולכוון אותו גבוה. עלינו לעודד אותו לשאוף שאיפות גדולות ולחלום חלומות גדולים, כי רק כך הוא יגיע רחוק ויעלה מעלה מעלה. אך באותה מידה ללמד אותו שמבחן התוצאה אינו תלוי בו. באופן זה התלמיד יעריך את עצמו על עצם השתדלותו, על שידע להציב לעצמו יעדים ולעמול כדי ליישמם, גם אם במבחן התוצאה הוא לא השיג את מה שרצה.
תובנה זו שמבחן התוצאה לא תמיד תלוי בו, לא ימנע מהילד לשאוף גבוה מחד, ויסייע לו שלא להתאכזב מאידך. אם כי ללא ספק, במרבית הפעמים בו ישאף להעפיל למקומות גבוהים ולחלום חלומות גדולים, הוא גם יצליח לממש אותם, כי 'בדרך בה אדם רוצה לילך, בה מוליכים אותו' – המחשבות החיוביות שלו שיצליח, והן תייצרנה לו מציאות חיובית.
הארות והערות, שאלות ורעיונות לנושאים שמעניינים אתכם, יתקבלו בשמחה: [email protected]
העצמה אישית (48)
הרב יוסף שריקי
37 - זכרנו לחיים
38 - עלה למעלה עלה
39 - טעמו המר של עץ הדעת
טען עוד

איך ללמוד גמרא?

הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

איך לקשור את הסכך?

"בזאת התורה" - איזו תורה?

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו

הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

שלושה שותפים בזוגיות: מה למדנו מהאבות והאימהות?

מה מברכים על פיצה?

בצלאל ואהליאב - חיבור של קצוות
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.

















