• שירות לאומי

שירות לאומי ועבודה לנשים

הרב יצחק גרינבלט

כ"ט תשרי תשע"ב
שאלה
שלום, אני באה מבית חילוני אבל מתחזקת. החלטתי לא להתגייס לצבא למרות שזה מאוד קשה לי מהרבה בחינות, לחץ מהמשפחה והחברה, והסיבות שאסור להתגייס, כי יש מסלולים לדתיות בצבא.. אבל החלטתי לא לקחת סיכונים ולוותר. עכשיו השאלה שלי 1- למה בעצם שירות לאומי זה גם לא בסדר? 2- מה ’יותר גרוע’- להתגייס למסלול של דתיות בצבא או לעשות שירות לאומי? ועוד כמה שאלות: 3- אם אני הולכת לשירות לאומי, מה הכי מומלץ לבחור מהמקצועות שיש מבחינה הלכתית? 4- באיזה מקצוע אישה דתית יכולה לעבוד בלי קשר לשירות לאומי? כי אין משהו שלא יכולה להיות בו בעיה. יש דבר שאין? 5. האם אסור להיות שוטרת בגלל שצריך נשק? תודה מראש
תשובה
ב"ה שלום לך. אני מאוד גאה בך על העצמה שלך, לעמוד מול כל הזרמים שמקיפים אותך, ולהיות מסורה למה שאת באמת מאמינה. המשיכי להיות מסורה לעצמך, לאמת הגדולה שלך, ותזכי להמון אושר ולהמון הצלחה ושמחה. בעקרון מותר לבת ללכת לשירות לאומי, שכל הארגון הזה הוקם כדי שבנות דתיות תוכלנה לתרום לציבור בעם ישראל, למדינה, במקום שירות צבאי. אף שיש רבנים שמעדיפים שבנות תלמדנה מקצוע ולא תלכנה לשירות לאומי, וכך הן תתחתנה עם בן תורה ותוכלנה לפרנס ולהשקיע כדי שהוא יוכל להתמסר לתורה, אך זהו לא שיקול הלכתי. מעיקר הדין ודאי שמותר, וישנם רבנים שמעודדים זאת. במצב שלך, לדעתי חשוב שתעשי שירות לאומי, שהדבר יתקבל הרבה יותר אצל המשפחה שלך, וגם את תרגישי טוב, שאת תורמת את שלך ושאת לא פחות טובה משאר המשפחה. לדעתי במצב שלך, חשוב שאת תבחרי שירות לאומי שבו גם תוכלי לתרום וגם תוכלי להתקדם רוחנית. חשוב שבשירות הזה תהיי בקשר עם בנות דתיות, עם שיעורי תורה, עם עיסוק בקודש, וכך תוכלי גם ללמוד וגם להתקדם, גם לקבל חיזוקים מהסביבה וגם לעלות מעלה מעלה בתחושה טובה ובשמחה. חשוב שתבררי מקום שיתאים לך לשירות לאומי, ואולי לפנות לארגון "עמינדב" שעוסק בשירות לאומי ולהתייעץ איתם שיכוונו אותך. בחירת מקצוע לאשה הוא דבר חשוב, וטוב שאת שואלת. בחירה זו צריכה להיות גם מקצוע שמתאים לאשה, וגם מקצוע שבו האשה תוכל לשמור על הצניעות שלה, בלי להיות יותר מידי בעולם הגברי. לכן מאוד לא מומלץ שבת תלך לעבוד במשטרה, שהמסגרת לא מתאימה, והדרך ביטוי של האשה היא גברית, קשוחה, וקרובה להמון מצבים של חוסר צניעות. אשמח להיות בקשר דרך האימייל ולעזור לך בתשובות ובהכוונה, ובכל מה שאוכל. תרגישי חופשיה לכתוב אלי לאימייל, ואשמח לענות ולעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com