ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- וישלח
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
איזה פירוש הוא הנכון, אם כך? בנוסף, המדרש נותן תשובות שונות לשאלה מה התרחש עם השליחים האלה של יעקב, בין אם היו מלאכים או בני אדם, והאם באמת פגשו את עשיו ואת צבאו. דעה אחת במדרש אומרת שהשליחים של יעקב היו תוקפניים, איימו על עשיו ואף הנחיתו מהלומות על אנשיו. דעה אחרת במדרש מציגה את שליחיו של יעקב כפייסנים, ידידותיים ואפילו כמתרפסים בפני עשיו.
גם כאן עולה השאלה איזו דעה היא האמיתית והנכונה? אנחנו רואים שאפילו בתוך יעקב עצמו יש רגשות מנוגדים. הוא מתכונן למלחמה, אך במקביל מוכן לשלם סכום כסף נכבד לעשיו.
בהמשך הפרשה יעקב נאבק עם יריב עלום שם. גם הפעם המדרש מציע זהויות שונות לאותו יריב. יש האומרים שזה היה מלאך, כביכול, המלאך השומר על עשיו. אחרים אומרים שזה היה בן אדם, שודד וליסטים. דעה שלישית אומרת שהיה זה איש ספר מלומד. גם הפעם אנחנו ניצבים מול הצורך להחליט איך להבין את כל זה. מה התובנה המוסרית שהמדרש מבקש ללמד אותנו עם כל הדעות הסותרות האלה?
אברהם לינקולן, באחד מנאומיו המפורסמים לציבור האמריקני אחרי היבחרו לנשיא, אמר שהוא מתפלל ש"מלאכים טובים יותר" בתוך האדם ינצחו וכך ישימו קץ לעבדות וימנעו את מותם של מאות אלפי אמריקנים במלחמת אזרחים קשה ומרה. אם הם מלאכים או בני אדם, לינקולן ציין, זה תלוי בנקודת המבט.
יעקב ראה מלאכים בזמן שעשיו ראה רק בני אדם. מה שיעקב ראה כסביר, פייסני ונדיב, עשיו ראה כאיום ותוקפנות. מישהו יכול להיראות איש ספר מלומד, ואפילו ידידותי, אבל להיות בעצם שודד ונבל.
יעקב, אחרי שנותיו בביתו של לבן, מזהה את הדיכוטומיה של נקודת המבט. הוא יודע שעשיו איננו רואה את העולם ואת החיים מנקודת מבט זהה לשלו. הוא מקווה שעשיו עוד יתרצה ויראה את הדברים מנקודת המבט שלו, ועל אף שהוא מתכונן למלחמה, שהיא נקודת מבטו של עשיו, הוא עוסק במקביל בהכנות לשיתוף פעולה ואפילו עושה מחווה כדי להשיג את ההרמוניה והשלום, שהם נקודת המבט שלו.
דומני שזאת מטפורה הולמת לימינו ולנסיבות חיינו. נקודת המבט של יעקב, של מדינת ישראל ושל העולם היהודי בכלל, שונה במידה ניכרת מנקודת המבט של האויבים שלנו ואפילו מזו של ידידינו המכובדים. אנחנו מקווים שנהיה מסוגלים לשנות את נקודת המבט שלהם ולקרב אותה לנקודת המבט שלנו. אך עד שזה יקרה, אנחנו חייבים להתמודד עם המציאות ולהכין גם את החרב וגם את עלה הזית, ולא לשכוח תפילות ומעשים טובים.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי בן לרחוץ עם אביו וחמיו בבריכה ובים ,אולם אין להתרחץ בבית המרחץ באותו הזמן

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן הנמצא בים או בבריכה רשאי לברך ברכות בבגד ים אבל נכון ללבוש חולצה או לכסות עצמו
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי בן לרחוץ עם אביו וחמיו בבריכה ובים ,אולם אין להתרחץ בבית המרחץ באותו הזמן

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן הנמצא בים או בבריכה רשאי לברך ברכות בבגד ים אבל נכון ללבוש חולצה או לכסות עצמו

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן לא ירחץ כל גופו במים חמים אפילו שהוחמו מלפני השבת והם בחום של שלשים ושבע מעלות

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן המצטער מחמת החום או שהיה איסטניס הרגיל לרחוץ בכל יום רשאי להתקלח במים פושרים

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן אישה בימי נידתה רשאית לרחוץ ביחד עם בעלה בבריכה ובים, ובתנאי שלא יבואו לקלות ראש













