ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- ספריה
- אמונה
- מוסר מלכים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מישאל דהאן זצ"ל
והנה כאשר נתבונן נמצא, שאחד משלשה דברים הבאים הוא הגורם העלול לגזול את כל זמנו של האדם מבלי שיהיה לו זמן למחשבה, והם:א. עושר.ב. עוני.ג. יופי. אלה הם הדברים הראשיים שכל היתר כלולים בהם ומסתעפים מהם. ננסה בס"ד להעבירם בכור המבחן לראות האם זה נכון שהם גוזלים את כל זמנו של האדם.
א. עושר. ברור הדבר שהנסיון של העושר גדול פי כמה מהנסיון של העוני. ואולי גם זה כלול במאמרם ז"ל מרבה נכסים מרבה דאגה (אבות פ"ב מ"ח), דאגה גשמית ודאגה רוחנית. אולם לעומת זאת, יש בעולם הרבה עשירים מופלגים שרואים בעושרם רק אמצעי לעשות מעשים טובים, לחונן דלים, ולגמול חסד לכל אדם, והם עצמם יושבים ועוסקים בתורה והוגים בה יומם ולילה, ומכירים תודה למי שהעושר והכבוד מלפניו יתב"ש, ואינם עבדים נרצעים לכספם.
ב. עוני. הנסיון של העוני פחות הרבה מהעושר כמ"ש. ורז"ל הודיעונו באמרם שחזר הקב"ה על כל מדות טובות ליתן לישראל ולא מצא אלא עניות, והיינו דאמרי אינשי יאה עניותא ליהודאי, כי ברזא סומקא לסוסיא חיורא (יפה העניות ליהודי כרצועה אדומה לסוס לבן) (חגיגה ט' ע"ב). והכונה בזה, שלא יבעטו, כמ"ש וישמן ישורון ויבעט. וכן אמרו ג"כ כך היא דרכה של תורה פת במלח תאכל, ומים במשורה תשתה, ועל הארץ תישן (אבות פ"ו מ"ד). כל זה מראה שהעניות לא רק שאינה גורם שלילי שבהכרח מפריע לעבודתו יתב"ש, אלא אדרבא היא גורם חיובי. ולכן רבותינו הקדושים דקדקו בלשונם הטהור באמרם דקדוקי עניות מעבירים את האדם על דעתו ועל דעת קונו (עירובין מ"א ע"ב), ולא אמרו העניות, כאמור.
ג. יופי. גם בזה ישנם הרבה אנשים שיופים לא מעבירם על דעת קונם. וכמ"ש רז"ל הנוי נאה לצדיקים ונאה לעולם (אבות פ"ו ה"ח), כי הם משתמשים בו לטובת ולהצלת הזולת, ולא לדברים בהמיים ומגושמים.
כל הדברים הנ"ל מבוארים היטב בדברי רבותינו הקדושים שאמרו ברוח קדשם הלל מחייב את העניים, רבי אלעזר בן חרסום מחייב את העשירים, יוסף הצדיק מחייב את הרשעים (יומא ל"ה ע"ב).
כלל הדברים, שלא העושר או העוני או היופי הם המונעים את האדם מעבודתו יתב"ש, אלא אי-ההתבודדות ואי-ההתבוננות המחשבתית הם המונעים. כי אם יתבודד ויתבונן, יגיע למסקנא הנכונה ליראה את ה' הנכבד והנורא, לפי יכולתו האנושית האפשרית, ולשמור מצוותיו ולדבקה בו כל הימים, יתב"ש לעולמי עולמים.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

וירא הכנסת אורחים בפרשה ובהפטרה ובשורת הולדת בן באורח ניסי - פרשת 'וירא'
אברהם אבינו והאישה השונמית מכניסי אורחים, ושניהם מתבשרים בהולדת בן, אשר אינם יודעים מה יעלה בגורלו. שרה והשונמית גבורת האימהות.

רביבים לימוד גמרא ועיון לנשים
חובה לנשים להרחיב ולהעמיק בלימוד התורה וההלכה, תוך הבנת ההיגיון הפנימי שבתורה, כפי שעולה מהתלמוד ומפרשיו | בכלל זה חובה ללמוד באופן כללי גם את המצוות שאינן נוגעות למעשה | פסקו הראשונים שאין ללמד את הבת תורה, שמא מתוך לימודה תורֶה היתר בדברים אסורים | אולם אישה שרוצה ללמוד מעצמה, רשאית ללמוד תנ"ך ותורה שבעל פה בעיון, ויש לה שכר על כך | בכל הדורות היו נשים שלמדו תורה והגיעו בה לרמה גבוהה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת וירא תשפז
בְּאֵלוֹנֵי מַמְרֵא – הוּא שֶׁנָּתַן לוֹ עֵצָה עַל הַמִּילָה . איך שאל אברהם אע"ה עצה אם לקיים ציווי המקום. וְהִנֵּה שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים - אצל אברהם המלאכים נדמו כאנשים, גם אצל לוט נדמו כאנשים דכתיב וַיַּעַשׂ לָהֶם מִשְׁתֶּה וּמַצּוֹת אָפָה וַיֹּאכֵלוּ. והכתוב קראם מלאכים מה הטעם לשינוי לשון הכתוב. בְּיוֹם הַמִּשְׁתֶּה הֵבִיאוּ הַשָּׂרוֹת בְּנֵיהֶן עִמָּהֶן וְהֵנִיקָה אוֹתָם שרה. קשה איך היתה מותרת להניק את התינוקות של הגויים. ונפסק בשו"ע ישראלית לא תניק לבן עובד כוכבים אפילו בשכר.

וירא פרשת וירא – שותפים עם השם
איך ייתכן שהקב"ה בורא העולם אומר שאינו יכול להפוך את סדום מבלי לגלות זאת תחילה לאברהם אבינו? מה ההגיון?













