ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- אדני הבית
- נושאים נוספים
- משפחה חברה ומדינה
- הבית היהודי
- נושאים שונים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מרדכי צמח בן מזל
לפני כמה חודשים היתה מריבה ביני לבין ההורים של אשתי. מאז, ביקשתי ממנה שלא לבקר אותם ולא לענות להם לטלפונים. זמן קצר היא עמדה בכך אבל אח"כ טענה שאיננה יכולה להמשיך. לי זה גורם לכעס, מפני שזכותי כבעל לבקש ממנה בקשה זו. היא בוכה וטוענת שאני שובר אותה. אני חש שהיא לא רגישה לשמירה על הכבוד שלי, והרי אשה חייבת בכבוד בעלה יותר מכבוד הוריה.
תשובה:
בשאלתך נגעת בהרבה נקודות, אשתדל להתיחס לכולן. בראשונה, המריבה בינך לבין משפחת חמיך. בעקרון, אין מצב של מריבה, מפני ש"חייב אדם בכבוד חמיו וחמותו" (שו"ע יו"ד, ר"מ). אמנם המצוה היא מדרבנן, אבל זוהי הנחיית חכמים. לכן, גם אם יש לך ביקורת עליהם, אין להגיב בכעס, בצעקות וכד'. אני יודע שיש מקרים סבוכים יותר, אבל לכל מצב יש פתרון. העיקר, לא להגיע למריבה.
ענין שני - התגובה, ההחלטה שלא לבוא אליהם לביקורים. כאשר אדם טועה, אי אפשר לתקן טעות אחת בעזרת טעות נוספת. כל טעות היא סטיה לדרך ללא מוצא. התיקון הוא לצאת לדרך בריאה וטובה, ולא להתחפר עמוק יותר בדרך ללא מוצא. הורים רשאים להעניש ילדים, אבל ילדים אינם רשאים להעניש את הוריהם, "כדי ללמד אותם לקח!" אפשר להחליט לבוא לביקורים קצרים יותר, או לא להעלות נושאים שנויים במחלוקת. לא יתכן שזוג ינתק קשר עם הורים, ודאי לא בהחלטה של אחד מבני הזוג, ועוד יותר כאשר מדובר בבן הזוג שהוא החתן שלהם. לעיתים, כאשר המצב אצל ההורים באמת בלתי נסבל, כמו יחס מזלזל ומשפיל, מילים בוטות כלפי הילדים, יש אפשרות לקבל החלטה משותפת, של הבעל והאשה, להמנע מביקורים לפרק זמן. אך כאמור, רק בהסכמה ורצון של שני בני הזוג.
נקודה שלישית, כעסך על אשתך. כאשר רחל אמנו מבקשת בנים מיעקב, נאמר (בראשית ל'): "ויחר אף יעקב ברחל". במדרש רבה (בראשית ע"א) מעבירים חכמים ביקורת על תגובתו של יעקב, ומציינים, שבאברהם נאמר "וישמע אברם לקול שרי" (בראשית ט"ז) והוא נקרא חכם. לעומת זאת, יעקב מגיב בכעס, ועל כך אומר לו הקב"ה: "כך עונים את המעוקות? חייך שבניך עומדים בפני בנה", אם כן, לעולם אסור לבעל לכעוס על אשתו. ובמיוחד הסיבה שהנך מזכיר, שאשה חייבת בכבוד בעלה, ואתה מרגיש שאשתך לא שומרת על כבודך, ומדויק יותר, אינה מגבה את החלטותיך. אשאל אותך שאלה: אם תמשיך לכעוס על אשתך, מה אתה סבור. האם בעקבות זאת היא תכבד אותך יותר, או שמא, ככל שיתמיד הכעס, תזכה ממנה לפחות ופחות כבוד. אני מפנה אליך את השאלה, כדי שתראה להיכן מובילה תגובה לא הולמת. אין כוונתי לומר שעליך להפסיק לכעוס, כדי שהיא תוכל לחזור ולכבד אותך, מפני שגם דרך זו שגויה, שהרי אדם צריך לברוח מהכבוד ולא לפעול כדי שיכבדוהו. כאמור, באתי רק להעמידך על האמת, כדי שתוכל לראות את התוצאות השליליות של תגובתך.
מניתי כמה לאוין: לא לריב עם ההורים, לא לתקן טעות בעזרת טעות נוספת, לא לנתק קשר עם הורים בהחלטה של אחד מבני הזוג, לא לכעוס על אשתך.
זה הזמן לשאול: מה כן לעשות? הכל נפתר בתקשורת זוגית, מתוך הבנה שבעל ואשה הם שווי ערך, ואין לאיש זכות לכפות על רעהו מעשה שאינו מסכים עימו. יתכן שבמצב שנוצר יקשה עליכם לנהל שיחה רגועה בשניים, ואז עדיף לשוחח בשלשה, או בארבעה, עם חברים, בני זוג, אשר יסייעו לכם לנווט את השיחה לאפיק חיובי ובונה, לנתח את האירועים לאחור ולהחליט יחדיו על דרך לעתיד. לבחור בדרך כזאת אשר תהיה אפשרית לשניכם ללכת בה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.












