ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- חיי שרה
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
אלון בן איריס
הייתי בבית שקודם לכן לא הכרתי אותו. בית בן שתי קומות. היה זה "הבית שלי". מצאתי את עצמי בקומה העליונה, במקום שבו היה מין סלון מרוהט ריהוט עתיק ועדין בסגנון רוקוקו. בתוך כך חדרה למוחי ההכרה שאינני מכיר את מראה הקומה התחתונה. ירדתי במדרגות לקומת הקרקע. כאן הכל היה עתיק יותר והבחנתי שחלק זה של הבית הוא מן המאה החמש-עשרה. הריהוט היה מימי הביניים. הרצפה הייתה מרוצפת אריחים אדומים. הלכתי מחדר אל חדר כשאני מהרהר: "עתה אני חייב לחקור את הבית כולו".
הגעתי לדלת כבדה ופתחתי אותה. מאחוריה גיליתי גרם מדרגות עשוי אבן שהוליך למרתף. הוספתי לרדת ומצאתי את עצמי בחדר יפה, מקומר, שנראה עתיק מקודמו. כשבחנתי את הקירות ואת הטיח נוכחתי שהחדר נבנה בתקופה הרומאית. התעניינותי גברה. הפניתי את מבטי אל הרצפה. היא הייתה מרוצפת משטחי אבן אשר באחד מהם הייתה קבועה טבעת ברזל. כשמשכתי בטבעת, התרוממה האבן ושוב ראיתי גרם מדרגות , שהוביל למטה למעמקים. הוספתי לרדת ונכנסתי למערה נמוכה חצובה בסלע. הרצפה הייתה מכוסה אבק ובאבק היו מפוזרים שברי כלים ועצמות. הייתה זו ככל הנראה מערה פרהיסטורית. גיליתי שם שני שלדי אדם במצב התפוררות. התעוררתי.
חלום זה, כך מספר יונג בזכרונותיו, הביא אותו לפלס את דרכו הייחודית בחקר הנפש. הוא ראה בבית שבחלום דימוי של נפש האדם. במפלסים התחתונים של הבית הוא ראה ביטוי סמלי לרבדים שונים של הלא-מודע. הקומה התחתונה הייתה בעיניו הלא-מודע האישי, ובמערה העתיקה ראה יונג את הרובד הקדם-אישי של "הלא-מודע הקולקטיבי" – הרובד המצוי בכל אדם ובו אצורות החוויות הכלל אנושיות.
יונג כתב שברבים מרעיונותיו כבר קדמו רבי יהודי אחד, הלא הוא המגיד הגדול ממזריטש. רעיון זה, שבתוך נפשו של האדם מוטבעים מעשי הדורות הקדומים, הוא רעיון יהודי.
אנו, הפותחים את תפילתנו באמירה – "אלוקינו, ואלוקי אבותינו, אלוקי אברהם, אלוקי יצחק ואלוקי יעקב", מעידים בכך שהאלוקים שלנו הוא אלוקי אבותינו, והוא גם האלוקים ש"זוכר חסדי אבות ומביא גואל לבני בניהם", מפני שמעשי האבות והתקשרותם לה' מוטבעים בתוך נשמת הבנים. וכפי שכתב הרמב"ן, שמעשי אבות סימן לבנים, כי המידות ונטיות הנפש הטובות שפיתחו אבותינו הקדושים, עוברים בירושה לבנים.
ביטוי מיוחד לרעיון זה מבצבץ בפרשתנו. השבת אנו קוראים על אברהם אבינו, הקונה את מערת המכפלה בחברון. זהו 'קבר הצדיקים' הראשון, ואכן גם אדם הראשון וחווה קבורים שם. במערת המכפלה מייסד כלב בן יפונה את מנהג ההשתטחות על קברי צדיקים, (יחד עם יוסף הצדיק המשתטח על קבר רחל אימנו).
בשעה שהמרגלים מוציאים את דיבת הארץ רעה, זקוקים המרגלים הצדיקים לכוח גדול שיחלצם מהעצה הרעה. יהושע מקבל כח זה ממשה רבינו, המשנה את שמו ומתפלל עליו שייוושע מעצת מרגלים. כלב מקבל כוח זה מקברי אבותינו הקדושים, "ויבוא עד חברון", בלשון יחיד ללמדך שכלב הלח להשתטח ולהתפלל בחברון. ובזכות החיבור לחברון, אף עולה לרגע כוחו של כלב על כוחם של משה ויהושע, והוא לבדו מצליח להסות את העם.
ונשאלת השאלה, מה מעלתה הגדולה של מערת המכפלה, שבכוחה לתת כוחות כה גדולים?
כלב ועם ישראל כולו, מצויים באותה שעה במצב סכנה. עתידם מוטל על כפות המאזניים. מיטלטלים הם בין הבחירה והמאיסה בארץ חמדה, שאלה שתכריע את גורלם לדורות רבים. טבעו של האדם, שבשעת סכנה מתעוררים בו כוחות עצומים, שמאפשרים לו לגבור על הסכנה.
המחקרים מראים, שכוחות עצומים אלו, הגנוזים במעמקי האדם, ומתגלים רק בשעות סכנה, הם כוחות ילדיים. הכוחות הראשוניים של האדם, שהונחו בו בילדותו, וכעת יוצאים להגן על עצם קיומו.
במערת המכפלה אנו נפגשים עם אבות האומה והעולם, נפגשים עם הכוחות הילדיים של האדם והעולם. כאמור, כוחות אלו מצויים בקרבנו. כלב מתחבר לכוחות אלו, ומהם הוא שואב את עוצמתו האדירה.
ב"ה זכינו בדורנו לשוב לחברון ולמערת המכפלה, ערש הילדות של העם, ומשם לשאוב כוחות אדירים. בשבת זו נתאחד כולנו עם אחינו הגיבורים מיישבי חברון ועם המוני בית ישראל הפוקדים את העיר, ומשם נשאב כוחות לצמיחת גאלת ישראל במהרה בימינו.

מה מברכים על פיצה?

חכמת התורה ומדעים

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

הפלונטר בצד ימין של הלוחות

הלכות קבלת שבת מוקדמת

למה ללמוד גמרא?

סוד ההתחדשות של יצחק

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?

איך ללמוד אמונה?
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















