ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש שמות
- תצוה
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
לשון ההלכה מכנה זאת "כוונה", הרצון לקיים את המצוות בצורה הנכונה והטובה ביותר. זה גם הרעיון של פך השמן הטהור שעומד בבסיסו של סיפור ימי החנוכה. החשמונאים יכולים היו להשתמש בשמן רגיל להדליק את המנורה בלי לעבור על שום מצווה. אך הרעיון של הכוונה, של הרצון לקיים את המצווה על הצד הטוב ביותר, מוסיף למצווה מרכיב של קדושה ושל מסירות גדולה ומונע ממנה להפוך לסתם אירוע שבשגרה, להרגל. הכוונה הזאת היא שמביאה את מרכיב הקדושה והנצח לקיום המצוות.
אם כן, הדרישה של התורה להדליק את נר התמיד הקדוש בשמן הזך ביותר ברורה וטבעית אם זוכרים שבמערכת הערכים של התורה נמצא גם מושג הכוונה.
האור של המנורה לא כבה בכל ההיסטוריה של העם היהודי. על אף שהמנורה עצמה נעלמה מזמן מהחיים הציבוריים של העם היהודי (היא כבר לא קיימת אפילו בימי בית שני), רעיון האור וההשפעה שלו קיימים עד היום. הלהבה איננה חפץ מוחשי אלא משהו שהוא יותר רוחני מחומרי.
היא מספקת אור וחום ותמיכה פסיכולוגית בנסיבות קשות ובזמנים לא קלים. אך להשפעה ולתמיכה שלה יש קשר ישיר למי שמדליק את הלהבה ולמאמץ שהוא משקיע במעשה. זאת המשמעות של דברי חז"ל במסכת אבות "לפום צערא אגרא", לפי ההשקעה והמאמץ כך גם השכר וההישג.
כל הישג רוחני תלוי במאמץ שמושקע כדי להגיע לאותו הישג. ככל שהשמן זך יותר, האור בהיר יותר והלהבה עזה יותר. המסר הפשוט אך העמוק הזה הוא לב ליבה של פרשת השבוע וגם של הערכים והמצוות שהתורה נותנת לנו.
פרשת תצווה מדברת אל כולנו באופן ישיר ואישי. היא מתייחסת לכל המטרות של היהדות ובדרך זו היא כשלעצמה האור הרוחני שמאיר את נשמותינו ואת חיינו.
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין

האם מותר לפנות למקובלים?

תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה

מבוא לסדרת פתחי אמונה

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו

איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?

תיקון ימי השובבי"ם

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

האם מותר לאכול לפני התקיעות?

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















