ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- ברכות
- שיעורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
אסף בן ציפורה ברכה
בתורה אנחנו מוצאים שהברכות והיעדרן הם לא פעם סיבה למחלוקת וליריבות מרה. ישמעאל ויצחק ויעקב ועשיו מתחרים על ברכות אבותיהם. הבנים של יעקב מקבלים מאביהם, על ערש מותו, ברכות פרטניות ושונות (וגם נזיפות). משה נפרד מהתורה ומבני ישראל בפרשת "וזאת הברכה עם ברכות לשבטים השונים (חוץ משבט שמעון!). דוד המלך מברך את העם היהודי כשהוא נכנס לירושלים, ובנו, שלמה המלך, נושא נאום ברכה ארוך בחנוכת בית המקדש הראשון. עזרא ונחמיה מברכים את העם היהודי בתחילת תקופת בית שני. התלמוד מלא דוגמאות של ברכות שניתנות מדור לדור, ממורה לתלמיד, ואפילו מזר לזר.
יש זרם חזק ביהדות שמאמין שלברכות שנותנים בני אדם לבני אדם אחרים יש השפעה חיובית בשמים. נראה שרצון טוב בין בני אדם שמקבל ביטוי בעולמנו יוצר אקלים שמאפשר לטוב ולשפע לרדת מהשמים לארץ ביתר קלות.
בגלל האמונה הזאת נהוג, ובחוגים מסוימים אפילו חובה, לנסות לקבל ברכות מאנשים נכבדים ונחשבים באירועים רבים במהלך החיים. בקהילה החסידית אדם לא יעשה אירוע או מהלך משנה חיים בלי לבקש תחילה את ברכת האדמו"ר או את ברכת המורה שלו. זה נכון גם בעולם הישיבות הליטאי ובוודאי גם אצל עדות המזרח. בקיצור, ברכות מאדם אחד לרעהו הן חלק בלתי נפרד מהמסורת ומהחיים היהודיים.
אלא שהיהדות היא עניין של ערכים ממשיים ואיזון בחיים. משום כך כל הישענות בוטה וקיצונית על ברכות של בני אדם, ולא חשוב כמה גדולים וקדושים הם, מנוגדת להשקפת החיים המאוזנת שהתורה מטיפה לה. פעם אדם ניגש לבעל ה"חפץ-חיים" הקדוש, רבנו ישראל מאיר הכהן, וביקש ממנו ברכה שעניין מסוים שהוא עומד לעשות יצליח. ה"חפץ-חיים" השיב לו "אני לא מבין מה ההיגיון בזה שאתה מבקש ממני ברכה. דומה הדבר לעני שמבקש נדבה גדולה מאדם שעני לא פחות ממנו. למה לא תבקש מהעשיר (מהקב"ה) ישירות את נדבתו וברכתו?"
היהדות תמיד התנגדה לשימוש במתווכים בין הקב"ה לבני אדם. מותר לאדם לבקש ברכה מאדם קדוש, או מכל אדם אחר, אבל זה עניין של רצון טוב ואין בו שום ודאות. על אף שלפי התלמוד, הצדיק יכול לצוות, ובשמים שומעים וממלאים את בקשתו, רק ברכות הא-ל הן ברכות אמינות בלי שום ספק או יוצא מן הכלל.
היהדות תובעת מאתנו להשלים, כביכול, עם הא-ל ולא להשתמש בבני אדם כתחליף ליחסים החיוניים שלנו עם הקב"ה. הרמב"ם טוען שזאת הייתה טעות היסוד הראשונית בעבודת האלילים, בעבודה זרה. האנשים הראשונים שסגדו לכוכבים ידעו שיש אלקים אבל חשבו שהדרך לסגוד אליו היא בסגידה למה שהוא יצר. היהדות לא משאירה מקום למתווכים מכל סוג שהוא.
ברכות שנותנים בני אדם משרות אווירה שלווה יותר בחברה. מילים קשות והצהרות מרות מרעילות את החברה. חכמי המשנה והתלמוד מצווים אותנו לברך אנשים, יהודים ולא יהודים כאחד, בסבר פנים יפות ובדברים נעימים. הברכה היהודית הכללית "שלום עליכם" היא אחת מצורות הברכה העתיקות ביותר. דברי ברכה שנאמרים ונשמעים בין בני אדם הם כשלעצמם ברכה למעורבים בהם ולחברה בכלל. אין זה משנה כלל אם מילות הברכה עצמן אכן מתגשמות בחייו של המתברך. מה שחשוב הוא שמילות ברכה כאלה נאמרות מתוך כוונה ואמונה.
בשפה האנגלית יש ביטוי שמשקף את האמיתה הזאת. כשפוגשים אדם שואלים אותו "מה המילה הטובה?" "מילה טובה" היא תמיד מילה של ברכה ותקווה. ברור, אם כך, שדברי ברכה חשובים מאוד לחיים האישיים והחברתיים שלנו. לכן אנחנו תמיד פותחים את השנה היהודית החדשה בדברי ברכה כנים שאנחנו מאחלים איש לרעהו. מי ייתן ונמשיך כך.

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית

יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?

נס חנוכה בעולם שכלי ?

הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו

אנחנו קודש למענך

האם מותר לפנות למקובלים?

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

דיני קדימה בברכות
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.


















